17.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internăPrețurile, tot ,,grase” de la războiul dat la rafturile de ulei

Prețurile, tot ,,grase” de la războiul dat la rafturile de ulei

Au trecut 10 zile de când am văzut cozile uriașe la ulei și în același timp o creștere artificială a prețurilor, în unele chiar dublat. Guvernanții au ieșit public să ne anunțe că totul este sub control, doar că surpriză, prețul în multe magazine a rămas tot umflat.

Uleiul are șanse să ajungă pe lista delicateselor, în contextul în care pe magazinele online se vinde și cu 18 lei pe litru, mult peste dublu față de luna trecută. Pare revoltător, deoarece uleiul, alături de pâine, lapte, zahăr și făină sunt pe lista alimentelor de bază și au un TVA de 9%, ceea ce se presupune că orice român își permite să cumpere acest aliment.

Revenind la isteria din urmă cu 10 zile când oamenii speriați au început să cumpere ulei cu baxurile, în timp ce comercianții profitau de această teamă a clienților și ridicau prețul. Imediat, a ieșit public ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, să ne liniștească pe toți că nu e cazul să ne facem griji căci avem alimente destule și suntem producător de bază în UE la floarea soarelui și grâu. Majoritatea jurnaliștilor au tot întrebat dacă avem rezerve destule de ce avem scumpiri la raft? Explicația a fost bineînțeles aceea clasică, dar de neînțeles că trebuie să aliniem prețurile la UE, însă mereu se omite că ele trebuie aliniate în primul rând și la venituri.

Între timp, am făcut și noi verificări la raft, să vedem cum mai arată prețul la ulei și am observat foarte clar că etichetele de la ,,ultimul război la rafturi” au fost păstrate aceleași tarife până în prezent, astfel că brusc de la 8 lei litru s-a ajuns la 11 lei, iar probabil că la un control al instituțiilor abilitate se vor găsi explicații destule.

Desigur, nu acuzăm ANPC-ul că nu îți face treaba, doar că legile trebuie refăcute, pentru că amenzile le-au rămas mici, în comparație cu prețurile umflate.

Iar scumpirea este valabilă și la pâine, deși suntem grânarul UE, cunoscuta franzelă de 300 de gr va ajunge la 2 lei, de la 1,5 cât este în prezent.

Între timp, o explicație de la producători este că de la izbucnirea răboiului la granița cu Ucraina, prețul materiei prime (semințele de floarea soarelui), a crescut semnificativ în ultimele două săptămâni și a ajuns la 4,7 lei kilogramul de la 2,7 lei. Așadar, în doar 14 zile, diferența de preț a ajuns să fie de doi lei.

Potrivit statisticilor oficiale, în ultimul an, uleiul s-a scumpit cu 25%. Se estimează o majorare cu aproximativ 20 de procente, ceea ce înseamnă că un litru de ulei de floarea-soarelui va valora până la 15 lei.

România a fost în perioada 2016-2020 cel mai mare exportator de seminţe de floarea-soarelui din UE. Dacă toată cantitatea de seminţe ar fi procesată local, România ar juca un rol important şi pe piaţa europeană a uleiului vegetal. 

„România, într-un an agricol normal, cu suficiente precipitații, produce 3 milioane de tone de semințe de floarea soarelui. Necesarul de consum e suficient dintr–un milion tone procesate. O cantitate de 1 milion de tone de semințe de floarea soarelui se procesează în România și se exportă către țările care sunt în mod normal dependente de ulei brut din Ucraina. Nu rămânem fără ulei. Avem suficient ulei pentru necesarul de consum intern”, a spus ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, într-o conferință de presă.

De altfel, potrivit Institutului Național de Statistică dintre mărfurile alimentare, în februarie 2022 faţă de februarie 2021, cel mai mult s-au scumpit cartofii, cu 30,58% (şi cu 4,70% faţă de ianuarie 2022), uleiul comestibil, cu 26,12% (şi cu 1,84% faţă de ianuarie 2022).

Cu siguranță că pentru luna martie vom avea creșteri uriașe raportate oficial, iar cel mai grav este că scumpirile nu se opresc aici, ceea ce clar arată că și instituțiile de control ar putea pierde șirul scumpirilor, însă este clar că trebuie refăcute legile privind sancțiunile împotriva comercianților care cresc arttificial prețurile.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

ACAROM: Producția de mașini din România a crescut cu peste 7% la început de an

Producţia naţională de automobile a crescut, în primele trei luni ale acestui an, cu 7,1%, până la 152.912 de unităţi, comparativ cu acelaşi interval...

TikTok, luat la rost de UE cu privire la riscurile pe care varianta Lite le are asupra copiilor

ByteDance's TikTok a primit un termen de 24 de ore pentru a furniza o evaluare a riscurilor privind noua sa aplicație TikTok Lite, lansată...

20 de țări vor cumpăra 500000 de obuze pentru Ucraina din afara Europei

Premierul ceh Petr Fiala a declarat marţi că 20 de ţări s-au angajat să cumpere o jumătate de milion de obuze pentru Ucraina din...
Ultima oră
Pe aceeași temă