4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomiePrețul chiriilor, creștere uriașă la început de an universitar

Prețul chiriilor, creștere uriașă la început de an universitar

Pandemia a dat piața chiriilor peste cap, însă începutul anului universitar aduce vești bune. Cererea și prețurile revin la nivelul dinainte de pandemie, chiar dacă multe universități din țară țin cursurile în regim mixt.

E drept că nici anul acesta, cererile de închirieri nu sunt ca înainte de pandemie, dar experții imobiliari spun că se vede o ușoară revenire a pieții, odată cu începutul anului universitar, vorbim despre o creștere a cererilor cu 25%, iar această perioadă este cea mai bună pentru ca proprietarii de imobile să mai câștige un ban în plus. Am studiat și noi cererile de pe comunitățile online și am văzut că cei mai mulți studenți sunt dispuși să plătească 350-400 de euro pentru un apartament cu două camere, iar cererile speciale sunt să aibă centrală proprie și balcon, în zone apropiate de stațiile de transporrt în comun.

Dacă vorbim despre Capitală, aici cererile din partea chiriașilor se rezumă în primul rând la un preț decent, apoi la dotarea cu centrală proprie, ulterior zona și să fie cât mai aproape de o stație de metrou. E drept că în ultimii ani, au fost probleme cu apa caldă și căldură în București, dar în același timp, încălzirea la comun poate duce la facturi uriașe pentru cei care stau în chirie. În schimb, garsonierele nu mai au succes pentru că sunt mai scumpe, vorbim despre prețuri între 250-300 de euro, iar costurile pentru întreținere sunt suportate de o singură persoană, maxim două.

În Cluj Napoca și în împrejurimi, chiriile au mai scăzut, astfel că la 300 – 350  de euro se poate închiria un apartament cu două camere. Cum arată mai exact, piața la începutul anului universitar, am aflat de la Toma Filipovici, președinte Asociația Profesională a Agenților Imobiliari din România (APAIR): ,,Studenții și elevii caută studio-uri, garsoniere, 2 camere în bugete rezonabile. Dacă vorbim despre studio-uri și garsoniere vorbim de 250-350 de euro pe lună în zona de nord a Capitalei, iar pentru două camere, chiriile se învârt la 400-450 de euro, vorbim de blocuri vechi, iar în ansamblurile noi, prețurile urcă până la 700 de euro pe lună. Mulți vor centrală proprie pentru că blocurile care funcționează cu termoficare, cu vechime de 30-40 de ani vor comporta niște costuri foarte mari în sezonul rece, pot ajunge și la jumătate din cuantumul chiriei. Prețurile chiriilor sunt în creștere în toate orașele țării, nu au ajuns încă la nivelul din 2019, dar în creștere față de 2020, care a fost un an cumva blocat. Cererea de închiriere a crescut cu 25%, la început de an universitar.”

Cât despre piața vânzărilor din ultima perioadă, experții vorbesc despre un boom imobiliar, cu o creștere spectaculoasă a vânzărilor, în care mulți români achiziționează locuințe nu doar prin credite imobiliare, ci chiar cu bani cash. ,,Piața vânzărilor arată din ce în ce mai bine, s-au făcut mai multe tranzacții față de anul trecut, conform ANCPI. Prețurile au crescut în medie cu 7-8% pe trimestru în realitatea, chiar dacă cele de listare arată o creștere de 15-20%. La Noua Casă, prețurile nu depășesc 70.000 de euro, adică e bugetul în care trebuie să se încadreze, pentru două camere și trei camere la periferia orașului, în zonele de sud și vest. În rest pentru oraș, vorbim de la 90.000 de euro în sus, fie că vorbim despre blocuri noi sau vechi, dar la cele noi prețul pe mp depășește 2000 de euro. Iar la apartamentele de 3-4 camere se poate ajunge la 200.000 – 250.000 de euro.”, ne-a mai declarat Toma Filipovici.

Având în vedere faptul că salariul minim în țara noastră este de 280 de euro, iar o garsonieră decentă costă 250 de euro, la care se adaugă și plata facturilor, mâncarea, îmbrăcămintea și alte cheltuieli, putem spune că majorarea salariului minim este mai mult decât necesar și ar trebui să vorbim chiar de o dublare a salariului minim cât este la ora actuală și nicidecum o mărire cu nici 11 procente cât a propus Guvernul de la 1 ianuarie 2022.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă