10.3 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeEconomieEconomie internăO nouă avalanșă de scumpiri de la 1 februarie

O nouă avalanșă de scumpiri de la 1 februarie

Scumpirile sunt de neoprit, mai ales din cauza crizei gazelor și a energiei, însă de la 1 februariei erau programate alte majorări de tarife, printre care alimentele, RCA-ul, gazele și energia.

Scumpiri la raft

Scumpirile la alimente și alte majorări vor fi resimțite de la 1 februarie, deoarece luna ianuarie este cunoscută ca fiind cu reduceri după sărbători. Experții în industria alimentară au anunțat marile scumpiri la raft încă de anul trecut, iar INS a arătat oficial că prețurile au crescut și luna trecut cu o cifră estimativă de 10%. Practic de la 1 februarie vedem prețuri și mai mari la raft.

 „Eu cred că în panificaţie, în afară de creşterea de 15-20% până în acest moment, se va adăuga mai mult ca sigur 10-15% şi aici creşterile reale, influenţate de tot ceea ce se întâmplă, conduc undeva spre 60%. Este foarte mult.”, a explicat Dragoș Frumosu, liderul Sindalimenta, într-o conferință de presă.

În timp ce Coaliția se dispută pe reducerea TVA-ului la alimentele de bază, noi plătim și mai mult pe coșul zilnic.

„Putem vorbi, de ce nu, de anumite grile de impozite, nu i-aş spune chiar acel impozit progresiv de care vorbeşte PSD, dar foarte mulţi angajatori plătesc o parte din angajaţi cu salariul minim pe economie şi le dau din buzunar bani în plus. Dacă cineva ar face o analiză competentă vizavi de acest fenomen, ar putea trage concluzia că, dacă se reduc taxele, s-ar putea să se încaseze mai mulţi bani la bugetul statului şi să crească venitul net al românilor”, a mai precizat Frumosu.

De cealaltă parte, analistul economic, Cristian Păun, notează pe Facebook că: ,,salariul angajatului este plătit întotdeauna de consumator, nu de patron. Patronul doar intermediază această relație, fiind și el în aceeași situație ca și salariații săi. Consumatorul decide dacă îți dă salariu luna asta și cât salariu să îți dea. Niciodată patronul. Sau, clasic spus: clientul nostru, stăpânul nostru”. 

Până să găsim vinovați și alte soluții care să funcționeze în această avalanșă de scumpiri, și tarifele la RCA cresc din simplu motiv că a fost mărită cota pe care companiile de asigurare trebuie să o plătească spre fondul de garantare. Sunt efectele negative ale falimentului City Insurance. 

Prima de polițe active crește de la 1% din volumul primelor brute, însă din februarie ar putea ajunge la 2,5%. Specialiştii în domeniu, preţurile să crească până la 10%.

Nu mai vorbim despre prețul carburanților care crește alarmant. Litru de benzină sau motorină a sărit de pragul de 7 lei, ceea ce înseamnă scumpiri în plus la raft.

În paralel, un studiu realizat de Reveal Marketing Research a arătat că toate categoriile de produse de pe piaţa locală au preţuri mai mari decât anul trecut, topul scumpirilor fiind dominat de carburanţi, factura la energie electrică/gaze naturale şi alimente (82%).

Veniturile au crescut timid

În tot acest război al creșterilor de prețuri, veniturile românilor nu au crescut aproape deloc. Pensiile și salariul minim au înregistrat o pondere de aproximativ 10%, dar scumpirile depășesc deja toate așteptările.

Salariul minim brut trebuie actualizat periodic şi în timp util

Avocatul Poporului arată, în cel mai recent raport privind respectarea dreptului la muncă, că în scopul respectării dreptului la muncă și protecție socială, din perspectiva respectării demnității și valorii persoanei umane, statul trebuie să ia măsuri pentru determinarea salariilor minime de natură a asigura salariaților o protecție corespunzătoare prin raportare la nevoile acestora și a familiilor lor la nivelul general al salariilor din țară, costul vieții, prestațiile de securitate socială, nivelurile de trai ale altor grupuri sociale și să mențină un înalt nivel de folosire a forței de muncă.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Messi nu se oprește! Argentinianul, gata să participe și la CM 2026

Lionel Messi și-a exprimat dorința de a participa la Cupa Mondială de fotbal din 2026 și a subliniat că acesta ar fi un obiectiv...
00:01:24

VIDEO. “Spectacol” făcut de vulcanul Etna

Lava roșie și fierbinte a curs de pe muntele Etna din Italia și a luminat cerul în noaptea de vineri spre sâmbătă (1 decembrie)....
00:00:34

VIDEO. Un grup de extremă dreapta francez protestează față de moartea unui adolescent

Aproximativ 200 de membri și simpatizanți ai grupărilor de extremă dreapta s-au alăturat vineri seara (1 decembrie) unui protest la Paris, în urma uciderii...
Ultima oră
Pe aceeași temă