29.2 C
București
sâmbătă, 25 iunie 2022
AcasăEconomieEconomie internăNumărul locurilor de muncă vacante este în creștere. În ce domenii este...

Numărul locurilor de muncă vacante este în creștere. În ce domenii este nevoie mare de angajați

În trimestrul I 2022, numărul locurilor de muncă vacante a fost 47,3 mii, în creştere cu 1,7 mii față de trimestrul anterior, arată datele Institului Național de Statistică.

În trimestrul I 2022, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în activitățile din domeniile: distribuţia apei;  salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (1,73%), informații și comunicații, administrația publică (1,72% pentru fiecare în parte).

În industria prelucrătoare s-a concentrat puţin sub o pătrime din numărul total al locurilor de muncă vacante (11,0 mii locuri vacante), cu o valoare a ratei de 1,01%.

Sectorul bugetar a însumat aproape 23% din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 4,9 mii locuri vacante s-au regăsit în sănătate și asistență socială, 4,6 mii locuri vacante în administrația publică, iar 1,2 mii locuri vacante în învățământ.

La polul opus, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai mici valori în industria extractivă (0.20%) și în alte activități de servicii (0,28%).

Cele mai puține locuri de muncă vacante s-au regăsit în industria extractivă, tranzacții imobiliare, respectiv în alte activități de servicii (0,1 mii locuri vacante pentru fiecare în parte).

Trimestrul I 2022 comparativ cu perioadele precedente

Prin comparație cu trimestrul precedent, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai relevante creşteri în distribuţia apei;  salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+0,49 puncte procentuale), respectiv în intermedieri financiare şi asigurări (+0,47 puncte procentuale).

În ceea ce privește numărul locurilor de muncă vacante, creșterile cele mai semnificative au fost în activitățile din construcţii (+0,9 mii locuri vacante), comerţ cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor, respectiv distribuţia apei;  salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+0,5 mii locuri vacante pentru fiecare în parte).

Rata și numărul locurilor de muncă vacante pe grupe majore de ocupații

În trimestrul I 2022, cele mai mari valori s-au înregistrat pentru ocupațiile de specialiști în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2, atât în ceea ce privește rata, cât și numărul locurilor de muncă vacante (1,21%, respectiv 13,7 mii locuri vacante).

Cele mai mici valori ale celor doi indicatori s-au înregistrat pentru ocupațiile de lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit – grupa majoră 6 (0,57%, respectiv 0,1 mii locuri vacante) și de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalți conducători ai administrației publice, conducători și funcționari superiori – grupa majoră 1 (0,45%, respectiv 1,6 mii locuri vacante).

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la presa online: Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Aleph TV, B1 TV și din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

UPDATE: Bărbatul acuzat de terorism după atacul mortal de la Oslo, a fost arestat

Un bărbat în vârstă de 42 de ani a fost arestat și acuzat de crimă, tentativă de crimă și acte teroriste, după un schimb...

Optsprezece migranți au murit în timp ce încercau să treacă în enclava nord-africană Melilla din Spania

Optsprezece migranți au murit și alții au fost răniți atunci când o mulțime uriașă a încercat să treacă în enclava nord-africană Melilla din Spania,...

Datorii de peste 100 milioane de euro la Agenția Spațială Europeană. Ministerul Cercetării promite că le va achita anul acesta

România dorește să plătească datoriile restante către Agenţia Spaţială Europeană (ESA) până la finalul acestui an, potrivit Ministerului Cercetării. Astfel, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării...
Ultima oră
Pe aceeași temă