15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieEconomie internăMoneycorp: Evoluția cursului valutar, sub semnul incertitudinii

Moneycorp: Evoluția cursului valutar, sub semnul incertitudinii

Creșterea cursului Euro la un nivel istoric în fața monedei naționale reflectă 3 factori principali: evoluția diferențialului de dobândă între EUR și RON, existența unor deficite structurale la un nivel ridicat și creșterea impredictibilității ca urmare a rocadei guvernamentale. Companiile românești trebuie să își ia măsuri solide de prevenire a riscului valutar, în condițiile în care fluctuațiile din piețele financiare tind să rămână accentuate.

Inflație încă ridicată, costuri mari cu utilitățile (energie, gaze, carburanți), cu materiile prime, lanțuri de aprovizionare afectate semnificativ de blocajul financiar, de scăderea creditului furnizor și creșterea datoriei publice. Sunt principalele coordonate ale situației economice din România, alături de deficitul de cont curent și deficitul bugetar.

Printre puținele repere de stabilitate din ultimii 5 ani s-a aflat cursul valutar, moneda națională având o evoluție solidă, predictibilă, cu o rată de depreciere redusă în fața principalelor valute, euro și dolarul american, spun experții.

Aprecierea semnificativă a euro din aceste zile, la un nivel istoric în fața leului, a creat însă multe semne de întrebare, legate de evoluția pieței valutare în contextul accentuării problemelor macroeconomice la nivel mondial.

,,Creșterea euro în fața leului din ultima vreme reflectă, pe de o parte, dinamica tot mai accentuată a fluxurilor de capital din piața valutară. Odată cu creșterea dobânzilor de către FED și BCE, plasamentele în euro și dolari au devenit mai atractive, iar monedele emergente care ofereau randamente ridicate investitorilor, cum este și leul, sunt afectate. Pe de altă parte, presiunea vine si din interior, statul român având în acest an un vârf de plată de 100 de miliarde de lei, potrivit datelor oficiale”, a declarat Cosmin Bucur, Managing Director Moneycorp România.

Potrivit analiștilor, în scenariul în care instabilitatea politică generată de rocada guvernamentală se prelungește, nu este exclus ca evoluția monedei europene să continue pe același trend.

,,Avem o economie euroizată, referința euro fiind mult mai puternică decât cea a dolarului, moneda americană având rol semnificativ doar în sectoarele de energie și comerț exterior mai ales cu China. Ne interesează euro pentru că principalii noștri parteneri comerciali sunt Germania, Franța, Italia și Spania, unde exportăm de unde importăm în euro’’, explică Sebastian Bacioiu, Head of Dealing Moneycorp Romania.

“Dacă pe de o parte creșterea cursului scumpește importurile favorizând creșterea prețurilor și implicit a inflației, pe de altă parte impulsionează exporturile și crește competitivitatea produselor locale în defavoarea celor venite din import. Desigur că în contextul unei continuări a deprecierii RON în fața EUR, scenariul de dorit este unul în care vom vedea o creștere în pași mici, pe termen lung. O creștere de ~1%  a cursului în doar câteva zile este destul de greu de digerat de întregul mediu de afaceri”, afirmă acesta.

Potrivit analiștilor, aprecierea euro are legătură și cu percepția îmbunătățită a investitorilor în privința monedei europene, în contextul economic actual, pe fondul scăderii presiunii inflaționiste din zona euro și mai ales a efectelor pozitive ale măsurilor de combatere a crizei energetice în contextul războiului din Ucraina.

,,Perspectivele investitorilor sunt justificate și de modul în care BCE acționează în lupta contra inflației istorice din zona euro’, a completat Sebastian Bacioiu.

,,Focusul investitorilor pe euro vine și pe fondul accentuării presiunilor la adresa dolarului, în contextul măsurilor luate de țările BRICS în tentativa de a reduce dependența de moneda americană, mai ales în zona de energie’’,, explica acesta.

Provocări multiple pe piața valutară

Ce ne așteaptă în perioada următoare, pe piața valutară? Tendința de apreciere a cursului euro o să continue?

,,Totul depinde de evolutia dobânzilor, a inflației și de măsurile pe care autoritățile le vor lua în perioada următoare cu privire la absorbtia fondurilor europene si managementul deficitelor structurale”, spune Cosmin Bucur, managerul Moneycorp România.

,,Deciziile miniștrilor energiei din UE, eficiența măsurilor privind gestionarea crizei energetice se vor afla în prim-plan. În plus, percepția investitorilor privind moneda euro va fi influențată de  modul în care BCE va gestiona inflația, din perspectiva dobânzilor, a mai declarat acesta.

De la începutul anului, leul s-a depreciat în fața euro cu 1.2%(4.9273 EURRON curs in 3 Ianuarie 2023), insa fata de dolar s-a apreciat s-a apreciat cu 1.4% (4.6766 curs USDRON in data de 3 Ianuarie 2023). De mentionat aici ca mare parte din deprecierea RON în fața monedei europene a fost înregistrată în ultima săptămână.

Riscul valutar poate fi prevenit

Lecția celor doi ani de COVID, perioadă marcată de incertitudine și de reorganizarea multor business-uri, a arătat cât de vulnerabil este mediul de afaceri local la fluctuații bruste ale prețurilor și ale cursului de schimb în același timp.

Puși în fața unor realități economice greu de anticipat, precum efectele războiului și criza energetică, oamenii de afaceri și-au recalibrat strategiile investiționale, iar riscul valutar a devenit unul dintre reperele cele mai importante.

Dovadă că percepția din primăvară a investitorilor chestionați de Moneycorp într-un barometru de opinie, s-a dovedit a fi una realistă.

Întrebați care sunt  cele mai mari pericole pentru economia românească, în următoarele șase luni, 33.3% din executivii companiilor treceau, pe primul loc, inflația – creșterea prețurilor la energie, materiale, servicii etc.

Dincolo de efectele inflației, investitorii erau preocupați de scăderea vânzărilor (25%), accentuarea blocajului financiar (12,5%), intrarea în insolvență/faliment a partenerilor (12,5%), regionalizarea războiului (10,5%).

Printre măsurile luate de mediul de afaceri pentru a preîntâmpina și a contracara efectele crizei, s-a aflat și gestiunea riscului valutar.

,,Cei care au apelat la instrumentele de acoperire a riscului valutar au fost protejați de fluctuațiile semnificative din piețe. Este un semnal pozitiv care demonstrează că firmele românești înțeleg nivelul de reziliență pe care instrumente precum contractele de tip forward le pot oferi’’, a declarat Claudiu Ghebaru, Senior Dealer în cadrul companiei.

,,Contractele cu decontare la termen –forward-, folosite de companii, le permit acestora să gestioneze activ provocările cauzate de variațiile de curs valutar. Acest instrument financiar permite, în esență, tranzacționarea la un curs fix, prestabilit, fapt care permite un control mai bun al fluxului de numerar, dar mai ales flexibilitate în cazul unor tranzacții cu valoare nedeterminată’’, a completat Claudiu Ghebaru.

O perioadă plină de provocări

Evoluția cursului valutar anunță o perioadă de incertitudine, arată analiza Moneycorp. Iar celelalte date oficiale vin să contureze un tablou economic plin de provocări.

Economia a crescut cu numai 0,1% în primul trimestru, iar datele Institutului Național de Statistică indică faptul că industria și comerțul exterior întârzie să revină pe o creștere solidă.
,,Producția industrială își pierde din potențial, comerțul cu amânuntul – principalul motor al economie- dă semne de încetinire, iar sectoare importante precum construcțiile vin cu vești îngrijorătoare. Ne îndreptăm, așa cum estimează și Banca Națională, către o stagnare economică’’, arată analiza Moneycorp.

,,Am putea reveni pe o creștere economică solidă dacă vom fi capabili să atragem toate fondurile europene disponibile și să mizăm pe investiții. Autoritățile trebuie, de pe acum, să își contureze un plan bine structurat de investiții, de management al deficitelor si cheltuieli publice, și să găsească cele mai eficiente soluții pentru a sprijini mediul de afaceri’’, a declarat Cosmin Bucur, managerul Moneycorp România.

Potrivit celui mai recent barometru Moneycorp, cei mai mulți dintre executivi chestionati (33.3%) văd o stabilizare a factorilor de risc precum inflatia în a doua parte a acestui an.

Cei mai mulţi (48%) dintre executivii chestionaţi de Moneycorp în ,,Barometrul privind starea economiei’’ se aşteaptă ca Euro să fie cotat la finalului anului 4.95-5.00 lei. 24% văd o depreciere a cursului EUR/ RON în intervalul 5.00 lei-5.05 lei, iar 16% peste acest nivel.

Pe de altă parte, alţi 12% dintre manageri mizează pe un curs extrem de stabil, în jurul valorii de 4,95 lei/euro.

În ceea ce privește dolarul american, 24% văd cotația la 4,80-5.00 lei, iar 20% o văd între 4,60 și 4,80 lei. Interesant este că 32% estimează că moneda americană ar putea valora, în acest an în intervalul 4,20 și 4,60 lei.

Dincolo de măsurile luate de Banca Națională în privința dobânzilor, intervievații din cadrul barometrului Moneycorp văd un rol semnificativ în politicile publice practicate de guvern.
Întrebați care ar fi măsurile pe care statul ar trebui să le ia pentru a echilibra situația economică, pentru a limita deficitul bugetar, cei mai mulți dintre manageri (33%)au indicat ,, Restructurarea aparatului bugetar și digitalizarea’’ drept principalele decizii necesare în actualul context.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă