27.9 C
București
sâmbătă, 25 iunie 2022
AcasăEconomieEconomie internăLovitură pentru comercianți. În cazul discounturilor trebuie să afișeze cel mai mic...

Lovitură pentru comercianți. În cazul discounturilor trebuie să afișeze cel mai mic preț din ultima lună

De astăzi, toţi comercianţii trebuie să afişeze la raft cel mai mic preţ pe care l-au practicat în ultimele 30 de zile pentru produsele la care oferă reduceri. Hotărârea a fost publicată de Guvern săptămâna aceasta, pentru a răspunde directivelor adoptate de Parlamentul European încă din 2019.

Potrivit noilor reguli, comercianţii sunt obligaţi să afişeze la loc vizibil, alături de reducerea pe care o propun, şi cel mai mic preţ la care au vândut în aceeaşi locaţie produsul în ultimele 30 de zile, respectiv 10 zile pentru mărfurile perisabile. Astfel, cumpărătorii pot aprecia valoarea reală de la care pornesc discounturile într-o anumită perioadă şi sunt protejaţi de posibile oferte înşelătoare practicate în timpul campaniilor de stimulare a vânzărilor, spun autorităţile responsabile, citate de Radio România Actualități.

Măsura este aplicată şi pentru magazinele de tip outlet, care vând soldurile rămase înainte de lansarea noilor colecţii – în cazul în care produsul nu a fost expus spre vânzare în perioada ultimelor 30 de zile în aceste magazine se consideră că preţul anterior lansării reducerii este cel de fabrică al producătorului sau cea din catalog. Şi aici anunţul trebuie să arate clar şi uşor de citit care este preţul cel mai mic înregistrat de fiecare produs în ultima lună.

Amenzile pentru nerespectarea prevederilor adoptate de Guvern pot ajunge până la 30.000 lei. Ele pot fi totuşi plătite la jumătate, dacă sunt achitate în termen de 15 zile de la data la care inspectorii înmânează procesele-verbale.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la presa online: Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Aleph TV, B1 TV și din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite
00:02:06

VIDEO: Congresul american adoptă un proiect de lege bipartizan privind siguranța armelor

Camera Reprezentanților din SUA a adoptat vineri, pentru prima dată în ultimele trei decenii, o legislație importantă privind siguranța armelor de foc. A fost...
00:00:38

VIDEO: Boris Johnson: „Anularea dreptului constituțional la avort, un mare pas înapoi”

Premierul britanic Boris Johnson, care a susținut declarații în timpul unei călătorii în Rwanda, a declarat că anularea de către Curtea Supremă a SUA...

Doi morți și 14 răniți în urma unui atac dintr-un club de noapte din Norvegia

Două persoane au fost ucise și alte 14 rănite sâmbătă într-un schimb de focuri de armă într-un club de noapte și pe străzile din...
Ultima oră
Pe aceeași temă