Noul cod fiscal anunțat de Coaliția de guvernare arată clar dorința guvernanților de a aduce mai mulți bai la buget, însă din păcate, nu se pune accentul și pe dezvoltarea economică a țării, consideră experții în economie.
Una dintre principalele măsuri pe care le are în vedere Coaliția este o colectare mai mare la buget, pentru că țara noastră indiferent de reformele făcute în ultimii ani nu a reușit să treacă de acest obstacol.
,,Este clară dorința Guvernului de a mări colectările la buget. Taxe și impozite care nu relevă, din punctul meu de vedere, o strategie de dezvoltare a României, ci pur și simplu o contribuție la buget prin realocarea de fonduri dintr-o parte în alta.”, a declarat profesorul de economie Mircea Coșea, într-o analizată televizată.
De cealalată parte, faptul că PNL și PSD au bătut palma ca cei cu venituri de peste 4.500 de lei lunar să fie impozitați, aici este vorba despre o dublă impozitare atrag atenția specialiștii, mai ales că veniturile în țara noastră sunt deja impozitate.
,,Este foarte important pachetul de măsuri sociale pentru că reducerea de impozite la cei cu venituri mici este un exemplu clar de pachet social. Această reducere de taxe ar trebui să fie înlocuită într-un fel cu venituri suplimentare dintr-o economie care să performeze. Aceste măsuri eminamente fiscale ar trebui să fie însoțite de un pachet de măsuri de politici economice.”, a mai declarat Mircea Coșea.
Dacă PSD a renunțat la taxa pe solidaritate, aceste supraimpozitări ale românilor cu salarii de peste 1.000 de euro lunar sunt oarecum un fel de solidaritate din dorința de a pune bani în plus la bugetul național fără eforturi depuse din partea Executivului.
Turismul, mai mult îngropat decât încurajat
Iar colac peste pupăză, Coaliția vine și mai pune o perdea neagră peste turism, un domeniu din care țări precum Grecia sau Spania se bazează în mare parte.
,,Va fi supraimpozitată HoReCa! Nu este o măsură bună. HoReCa este una dintre ramurile care au suferit cel mai mult în timpul pandemiei. Și acum suferă din cauza forței de muncă. Este concurență mare din partea celorlalte țări care practică pachete de facilități mult mai interesante. Turismul României ar trebui să fie stimulat, nu pedepsit.”, spun experții în economie.
Lista măsurilor de modificare a Codului Fiscal ar urma să fie aprobate în şedinţă de Guvern, săptămâna viitoare. Acciza la ţigări creşte de la 1 august anul acesta, iar la alcool, de la 1 ianuarie 2023. S-au mai decis şi creşteri de TVA la băuturile cu zahăr. Vestea bună este că sunt deduceri fiscale pentru veniturile până în 4.500 de lei şi familiile cu mulţi copii. Impactul bugetar este de 3 miliarde de lei/an îm 2023. Astfel, tinerii până în 26 de ani vor beneficia de deduceri de 15% din impozitul pe venit cu valoare maximă de 383 de lei.
TVA-ul creşte de la 5 la 9%, la locuinţe se va aplica un TVA de 5% doar pentru o locuinţă până la plafonul de 600.000 de lei dar şi până în 80 mp2 utili.
În privinţa impozitului pe tranzacţii imobiliare la persoane fizice, se excludere deducerea de 90.000 de euro/imobil vândut şi se trece la impozitare de 1% pentru o locuinţă mai mare de 3 ani şi impozit 3% pentru imobile de până în 3 ani, cu excepţia moştenirilor. Coaliţia a decis şi eliminarea cotei forfetare pentru impozitul pe venit din chirii. Crește impozitul cu până la 3% pe locuințele mai noi, până în 3 ani, iar impozitul va fi de 1 % pentru locuințele mai vechi de 3 ani.
Micile afaceri încurajate cât să nu piară
Pentru microîntreprinderi, s-a decis o reducere a plafonului de 500.000 euro, limitarea detinerii controlului pentru maxim 3 microinterprinderi, limitarea obiectului de activitate, cel puţin un angajat. Dividendele cresc de la 5 la 8% şi se elimină scutirile pentru companiile de stat şi pensiile private.
În privinţa PFA-urilor, s-a stabilit scăderea plafonului de la 100.000 de euro la 25.000 euro/anual.
Coaliţia a decis şi impozitarea jocurilor de noroc, cu 40% din orice câştig, dar se va face o analiză privind modalitatea de impozitare la nivel UE pentru a avea un model în acest sens. În agricultură şi construcţii, s-a stabilit scăderea palfonului de la 30.000 lei la 10.000 lei pentru facilităţi fiscale
În plus, s-a decis şi limitarea beneficiilor salariale impozitate favorabil la 33%, din veniturile anuale.
În concluzie, analiștii economici observă cum, din nou, aleșii noștri fac reforme din care speră să aducă mai mulți bani la bugetul statului, însă fără să depună eforturi prea mari. Lipsesc clar investițiile în dezvoltarea economiei din acest tablou, un domeniu care trebuie exploatat din plin, mai ales că avem de cheltuit aproape 30 de miliarde de euro, bani care vor veni din PNRR și ale căror proiecte trebuie finalizate până în august 2026.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!