19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internăJoaca cu prețurile la pompă! Cum au ajuns carburanții să fie brusc...

Joaca cu prețurile la pompă! Cum au ajuns carburanții să fie brusc mai ieftini, dar tot scumpi

Carburanții au cunoscut în aceste luni cele mai mari prețuri din istorie când litru a depășit 2 euro (9,8 lei), în contextul în care barilul de petrol înregistra chiar și scăderi. Analiștii spun că prețul este dat de mâna de lucru și scumpirile din acea perioadă, astfel că barilul nu este tocmai singurul reper. Și pentru că scumpirile carburanților afectează toți românii, Guvernul a venit cu acea reducere de 50 de bani la litru care expiră la sfârșitul lunii.

Cert este că odată ce prețul carburanților urcă sunt afectate toate industriile care au nevoie să transporte cu mașina mărfuri, iar odată ce produsele și serviciile apucă să fie scumpite nu se reduc prea curând, ceea ce înseamnă bani în plus. Dacă la sfârșitul lunii iunie aveam record după record, în luna august, carburanții au înregistrat ușoare scăderi, însă nu ca la începutul anului când carburanții se vindeau sub 6 lei litru.

De exemplu, pe 5 septembrie, prețul benzinei standard, potrivit peco-online.ro se vindea sub 7,5 lei, motorina standard se vindea cu cel mult 8,4 lei pe litru, benzina superioară se vindea cu cel mult 8,05 lei pe litru, iar motorina superioară cu 8,95 de lei.

În ultimele 10 zile, prețul motorinei a crescut cu aproximativ 20 de bani/l, în timp ce, de la începutul acestei luni, în numai 5 zile, cel al benzinei a scăzut cu 20 bani/l în stațiile operate de liderul pieței.

Explicația este simplă: dacă România își acoperă consumul de benzină din producția internă, în ceea ce privește combustibilul diesel este importatoare netă, ca și majoritatea celorlalte state din UE.

Comparativ cu luna trecută, prețul mediu al unui litru de benzina a scăzut cu 4.9%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costa astăzi cu 19.0 lei mai puțin decât în urma cu 30 de zile.
În cazul motorinei, prețul mediu al unui litru s-a diminuat cu 0.1%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costa astăzi cu 0.5 lei mai puțin decât în urma cu 30 de zile.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a recunoscut că România importă încă motorină din Rusia.

„Jumătate din cantitatea de motorină se importă. Luăm și din Rusia, atâta timp cât ne este permis. Atât Rompetrol, cât și Petrom, cât și SOCAR iau de pe toate piețele cât este permis, că nu va mai fi permis, se vor orienta”, a spus ministrul energiei.


În aceasta perioadă, România se afla pe locul al 10-lea în Uniunea Europeana în topul țărilor cu cea mai ieftină benzină, după Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Ungaria, Luxemburg, Malta, Polonia, Slovenia.


În cazul motorinei, tara noastră este situată pe locul 8 intre statele Uniunii Europene în ceea ce privește cel mai mic preț la acest tip de combustibil, după Bulgaria, Croația, Ungaria, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia.

În același timp, prețul petrolului Brent după ultima întâlnire a alianței s-a remarcat printr-o volatilitate sesizabilă: în cursul lunii, cotațiile au fluctuat de la 92 de dolari pe baril, care este cel mai scăzut din februarie, la 100 de dolari pe baril și mai mult. În primele zile ale lunii septembrie, contractele futures pe Brent din noiembrie s-au tranzacționat la 92-95 USD pe baril. 

Ministrul saudit al Energiei, prințul Abdulaziz bin Salman, într-un interviu acordat Bloomberg a declarat că piața futures pe petrol și piața fizică a petrolului devin din ce în ce mai deconectate. Potrivit acestuia, OPEC+ are instrumente de combatere a volatilității pieței petrolului, inclusiv reduceri de producție. Unele țări OPEC, inclusiv Emiratele Arabe Unite, au susținut poziția Arabiei Saudite cu privire la o posibilă reducere a producției de petrol în cadrul acordului OPEC+. 

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

EXCLUSIV. Decizia lui Nicușor Dan de a elimina linia STB 336, fiasco în trafic. Locuitorii din Militari, rămași fără autobuz care să-i ducă la...

Locuitorii din cartierul bucureștean Militari au rămas fără singurul autobuz care îi transporta până în fața Spitalului Universitar. Decizia lui Nicușor Dan de a...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă