6.8 C
București
vineri, 31 martie 2023
AcasăEconomieEconomie internăIonuț Dumitru respinge riscul să apară criza uleiului: "Suntem cel mai mare...

Ionuț Dumitru respinge riscul să apară criza uleiului: „Suntem cel mai mare producător din UE”

Economistul Ionuț Dumitru respinge ideea că ar putea să apară criza uleiului de floarea soarelui în România.

„Suntem cel mai mare producător de floarea soarelui din UE. E adevărat, Ucraina este cel mai mare producător din lume”, a explicat, duminică, Ionuț Dumitru, într-o emisiune la postul Digi 24.

Ionuț Dumitru este profesor universitar la Academia de Studii Economice (ASE), este economist șef al unei bănci străine din România și a fost președintele Consiliului Fiscal.

La mijlocul lunii martie, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, preciza că în România cineva a exploatat în interes propriu speculațiile privind o așa-zisă criză de ulei alimentar.

„Nu întâmplător s-a întâmplat și în Bulgaria, și în România în același timp situația cu uleiul la raft. E clar că cineva a manipulat speculativ această situație și a introdus oarecare temere în rândul populației”, declara ministrul Agriculturii la postul B1Tv. Ministrul Adrian Chesnoiu avertiza că acele persoane din România care au cumpărat baxuri întregi de ulei au ieșit în pagubă. Uleiul cumpărat în exces va expira, iar acei cumpărători au cheltuit bani degeaba, explica ministrul Chesnoiu.

Potrivit Ministerului Agriculturii, România își poate acoperi din producția proprie de floarea soarelui tot necesarul de consum pe următorii zece ani. România are circa 1,22 milioane de hectare cultivate cu floarea soarelui. Producția din anul 2020 a fost de 2,07 milioane de tone. Necesarul intern de consum al României este de circa 750.000 de tone.

Criza uleiului a fost un zvon care i-a făcut pe unii români să cheltuiască inutil

„Din toate analizele pe care le-am făcut, mă întreb oare ce o face o familie care și-a luat zece baxuri de ulei. Uleiul acela va expira și a aruncat pur și simplu niște bani degeaba. Pe lângă faptul că i-a blocat, a luat și altuia care poate avea nevoie”, a explicat ministrul Agricuturii.

„Românii sunt îngrijorați, dar nu vom ajunge niciodată în situația în care să vorbim în România de foamete, de criză alimentară, de lipsa alimentelor de bază. Noi suntem o țară care produce”, preciza ministrul Chesnoiu.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Turcia a ratificat aderarea Finlandei la NATO

Parlamentul turc a ratificat în unanimitate joi seară aderarea Finlandei la NATO, care era blocată din mai anul trecut, la câteva zile după un...

Petra Kvitova, adversara Soranei Cîrstea în semifinalele turneului de la Miami

Jucătoarea cehă de tenis Petra Kvitova va fi adversara româncei Sorana Cîrstea în semifinalele turneului WTA 1.000 de la Miami. Kvitova (33 ani), numărul 12...

De ce este util să planifici bugetul de vacanță și cum să faci acest lucru

Te pregătești de concediu și vrei să-ți planifici bugetul într-un mod eficient, ca să-ți ajungă banii pentru excursii, distracții și suveniruri? Îți prezentăm în...
Ultima oră
Pe aceeași temă