30 C
București
luni, 8 august 2022
AcasăEconomieEconomie internăIonuț Dumitru respinge riscul să apară criza uleiului: "Suntem cel mai mare...

Ionuț Dumitru respinge riscul să apară criza uleiului: „Suntem cel mai mare producător din UE”

Economistul Ionuț Dumitru respinge ideea că ar putea să apară criza uleiului de floarea soarelui în România.

„Suntem cel mai mare producător de floarea soarelui din UE. E adevărat, Ucraina este cel mai mare producător din lume”, a explicat, duminică, Ionuț Dumitru, într-o emisiune la postul Digi 24.

Ionuț Dumitru este profesor universitar la Academia de Studii Economice (ASE), este economist șef al unei bănci străine din România și a fost președintele Consiliului Fiscal.

La mijlocul lunii martie, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, preciza că în România cineva a exploatat în interes propriu speculațiile privind o așa-zisă criză de ulei alimentar.

„Nu întâmplător s-a întâmplat și în Bulgaria, și în România în același timp situația cu uleiul la raft. E clar că cineva a manipulat speculativ această situație și a introdus oarecare temere în rândul populației”, declara ministrul Agriculturii la postul B1Tv. Ministrul Adrian Chesnoiu avertiza că acele persoane din România care au cumpărat baxuri întregi de ulei au ieșit în pagubă. Uleiul cumpărat în exces va expira, iar acei cumpărători au cheltuit bani degeaba, explica ministrul Chesnoiu.

Potrivit Ministerului Agriculturii, România își poate acoperi din producția proprie de floarea soarelui tot necesarul de consum pe următorii zece ani. România are circa 1,22 milioane de hectare cultivate cu floarea soarelui. Producția din anul 2020 a fost de 2,07 milioane de tone. Necesarul intern de consum al României este de circa 750.000 de tone.

Criza uleiului a fost un zvon care i-a făcut pe unii români să cheltuiască inutil

„Din toate analizele pe care le-am făcut, mă întreb oare ce o face o familie care și-a luat zece baxuri de ulei. Uleiul acela va expira și a aruncat pur și simplu niște bani degeaba. Pe lângă faptul că i-a blocat, a luat și altuia care poate avea nevoie”, a explicat ministrul Agricuturii.

„Românii sunt îngrijorați, dar nu vom ajunge niciodată în situația în care să vorbim în România de foamete, de criză alimentară, de lipsa alimentelor de bază. Noi suntem o țară care produce”, preciza ministrul Chesnoiu.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
00:00:55

Incendii de pădure și vegetație au izbucnit în sud-estul Franței

Mai multe incendii de pădure și de vegetație au izbucnit în sud-estul Franței pe fondul valului de căldură, pornit din cauza schimbărilor climatice, în...

Ce poți cumpăra cu voucherele de 250 de lei. Listă de cumpărături

Aproximativ 2,5 milioane de persoane primesc tichete pentru achiziția de produse alimentare și mese calde în valoare de aproximativ de 3 miliarde de lei. Din...

Bucătărie în stil contemporan: 6 sfaturi de amenajare

Stilul contemporan a apărut nu cu mult timp în urmă, însă a reușit să aibă foarte mulți adepți, datorită regulilor simple de decor. La...
Ultima oră
Pe aceeași temă