4 C
București
marți, 6 decembrie 2022
AcasăEconomieEconomie internăÎn beneficiul cui? Banca Națională de Dezvoltare, o nouă instituție care va...

În beneficiul cui? Banca Națională de Dezvoltare, o nouă instituție care va risipi bani pe salarizări

Deși avem suficiente instituții care gestionează fonduri de zeci sau chiar posibile sute de miliarde de euro, ne-am trezit că avem nevoie de o Bancă Națională de Dezvoltare (BDR) care să gestioneze doar anumite fonduri europene și instituția să aibă pe mână fonduri cu dedicație, ca să nu mai vorbim despre alte fonduri de salarizare risipite.

Nu crede nimeni că lipsa investițiilor din țară nu este posibilă din cauză că nu are cine să le gestioneze, ci mai degrabă că instituțiile abilitate nu și-au trasat sarcini clare în acest sens. Avem ministere suficiente care se ocupă de bani europene și dezvoltarea țării, doar că nu sunt manageri potriviți care să coordoneze proiectele și investițiile.

Guvernul ne-a dat vestea că avem o Bancă Națională de Investiții pe a cărei agendă de priorităţi vor figura „proiectele mari de infrastructură, proiectele strategice de care economia are mare nevoie.

„Este o bancă cu capital de stat. Această bancă va fi destinată sprijinirii mediului de afaceri. Este o bancă ce va deveni un partener al tuturor firmelor româneşti şi instituţiilor publice şi private. Este, de asemenea, un obiectiv pe care l-am asumat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi programul de guvernare 2021-2024”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a menţionat că banca va viza proiectele mari şi pe cele care au ca destinaţie economia de producţie. Banca trebuia să fie una „de dezvoltare, în adevăratul sens al cuvântului”, a subliniat ministrul.

„Se face încă un pas important pentru diversificarea instrumentelor de finanţare ale economiei. Este un obiectiv pe care România şi l-a, cumva, programat, începând cu 2015, dar din păcate nu l-a realizat. Mai facem astăzi un pas important. Următorul pas va fi realizarea actului constitutiv şi numirea managementului acestei companii, acestei bănci. Important este să avem instrumente diversificate de finanţare, care să vină până la urmă pe o piaţă de capital şi financiară care trebuie să se îndrepte cu mai multă prioritate către economie, prin creşterea intermedierii financiare”, a spus Câciu.

Capitalul social inițial subscris de către acționar, prin Ministerul Finanțelor, este în valoare de până la 3 miliarde lei, care se va asigura din veniturile din privatizare, cu excepția sumei reprezentând echivalentul a 10 milioane euro, care se va plăti din bugetul de stat, în limita sumelor aprobate cu această destinație la subdiviziunea clasificației bugetare aferentă programelor cu finanțare nerambursabilă din Programul Național de Redresare și Reziliență.

Cheltuielile de înființare ale băncii, cele cu remunerarea primilor membri, cu contractarea serviciilor de audit necesare pentru auditarea situațiilor financiare previzionate ale băncii, plata costurilor cu chiria aferentă sediului băncii, inclusiv cu sigla băncii se suportă până la înregistrarea Băncii la Registrul Comerțului din bugetul Ministerului Finanțelor în limita sumei de 6,8 milioane lei, și ulterior vor fi recuperate de acționar după înființarea băncii, prin încheierea unui contract de împrumut în acest scop, se arată în comunicarea Ministerului de Finanțe.

Cine va conduce noua bancă

Banca este administrată în sistem dualist de către un Consiliu de supraveghere format din 7 membri, persoane fizice, din care cel mult 1 membru poate fi din rândul funcționarilor publici sau altor categorii de personal din cadrul autorităților sau instituțiilor publice, și un Directorat format din minim 3 membri.

Membrii Consiliului de supraveghere sunt numiți de către adunarea generală a acționarilor, cu excepția primilor membri, care sunt numiți de către acționar, prin actul constitutiv, iar mandatul acestora începe la data înregistrării Băncii la Oficiul Național al Registrului Comerțului.

Membrii Directoratului sunt numiți de către Consiliul de supraveghere al Băncii, cu excepția primilor membri, care sunt numiți de către acționar, prin actul constitutiv, mandatul acestora începând cu data înregistrării Băncii la Oficiul Național al Registrului Comerțului.

Durata mandatului primilor membri ai Consiliului de supraveghere este de 2 ani.

Se așteaptă careva dintre noi ca această bancă să ne salveze pe noi sau să îi salveze pe cei care vor încasa venituri așa cum ne-am obișnuit de aproximativ 10.000 de euro pe lună, plus alte bonficiații și desigur, o dirijare a fondurilor europene acolo unde sunt necesare celor care sunt la putere.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Nouriel Roubini prevestește venirea mamei crizelor economice

Niciun economist de marcă sau vreo instituție de consultanță financiară nu s-a hazardat în predicții asupra viitorului. Economistul Nouriel Roubini, supranumit “profetul crizei,” riscă...
00:01:04

Vulcanul Java din Indonezia obligă mii de oameni să se evacueze

Vulcanul Java din Indonezia a obligat mii de oameni să se evacueze din calea cenușei ce a fost aruncată în zona din jurul lui....

ONU are dovezi ale folosirii armelor chimice de către Statul Islamic în Irak

Experţi ai Naţiunilor Unite(ONU) au descoperit noi probe ale utilizării armelor chimice de către gruparea jihadistă Statul Islamic în timpul autoproclamatului său califat, mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă