20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internăGuvernul stă și se uită cum marile lanțuri de magazine dictează prețurile....

Guvernul stă și se uită cum marile lanțuri de magazine dictează prețurile. Masa de Paște, cea mai scumpă din acest secol

În timp ce avem TVA redus la alimentele de bază, dar nu se simte și avem o producție de cereale, dar o pâine extrem de scumpă la raft, producători de lapte care vând la preț de nimic și nu își pot ține business-urile, Guvernul nostru nu reușește să preia controlul în piață, iar marii comercianți dictează prețurile, potrivit Eurostat suntem în topul scumpirilor.

Trăim un paradox! Deși avem culturi de floarea soarelui, ulei s-a scumpit nejustificat de mult, deși avem cereale care stau în hambare, cumpărăm pâine cu 10 lei, adică 2 euro, în timp ce la Bruxelles se vinde și la jumătate de preț. De cealalată parte, avem și cele mai mici salarii din Uniunea Europeană, ceea ce este clar că suntem condamnați la un trai de pe o zi pe alta.

Recent, s-a trezit și Consiliul Concurenţei care a declanşat trei investigaţii privind posibile înţelegeri de stabilire a preţurilor pe pieţele producţiei de ulei de floarea soarelui, unt şi zahăr. Potrivit INS, cele mai mari scumpiri de peste 50% în ultimul an au fost la zahăr, ulei și unt.

“Avem suspiciuni că unii producători au profitat de contextul economic actual, respectiv de creşterea inflaţiei, şi s-au înţeles să crească suplimentar preţurile de vânzare pentru unele produse, obţinând, astfel, profituri mai mari, nemeritate. Dacă, în urma investigaţiilor, vom constata acest gen de practici, le vom sancţiona drastic” a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Astfel, în cadrul celor trei investigaţii s-au desfăşurat inspecţii inopinate la sediile şi punctele de lucru ale mai multor firme de pe piaţa producţiei şi comercializării de ulei de floarea soarelui, precum Bunge România SRL, Expur SA, Prutul SA şi Ardealul SA, dar şi de pe piaţa producţiei şi comercializării de unt, printre companiile vizate fiind Albalact, Covalact şi Dorna Lactate (parte din grupul Lactalis), Friesland România SA, Lacto Food SRL şi Fabrica de Lapte Braşov (Olympus). În ceea ce priveşte piaţa fabricării şi comercializării de zahăr s-au derulat inspecţii la firmele Agrana România SRL, Pfeifer & Langen România SRL şi Lucsor Impex SRL.

Ce facem că plătim laptele mai scump ca suedezii care sunt dependenți total de importul acestui aliment de bază. În România, 1 litru de lapte costă între 7 și 9 lei pe litru, în timp ce producătorii îl vând cu nici 2 lei.

În zonă, cooperativa a fost deja anunţată că, de la 1 aprilie, laptele nu va mai fi colectat.

,,Laptele la liber e la 1,30-1,70, preţul laptelui a scăzut, în principal intră lapte din import la un leu şi ceva. Ne vine să plângem.”, a declarat Claudiu Husti, președinte Cooperativa Someș Codru.

Dacă producătorii încă mai așteaptă soluții de la Guvern, vestea proastă este că ministrul agriculturii Petre Daea a venit cu mâna goală de la Bruxelles, astfel că țara noastră nu va primi anul acesta mai nimic pentru agricultură. Reamintim că România a primit doar 10 milioane de euro de la Comisia Europeană pentru a fi acordați fermierilor români, în contextul importurilor mai ieftine din Ucraina. Suma este considerată „derizorie” inclusiv de către ministrul Agriculturii, cel care a purtat negocierile, spre exemplu Polonia a primit de trei ori mai mult.

Masa de Paște, cea mai scumpă din acest secol

Carnea de miel s-a scumpit cu cel puțin 30% în acest an, și totul pe fondul crizei generalizate, a costurilor mari la energie, gaze și combustibi, precum și pe fondul decizia fabricilor de producție de a micșora prețul de achiziție oferit fermierilor.

Dacă anul trecut plăteam cam 35 de lei pentru un kilogram de carne, astăzi aflăm cât costă un miel de Paște în 2023, și anume undeva la 45 de lei, iar dacă te gândești să cumperi mai mult, află că pentru 15 kg de carne scoți din buzunar aproximativ 675 de lei în 2023.

Dacă anul trecut, pentru cele trei zile de Paște, la o masă pentru patru persoane costurile erau undeva între 650 – 900 de lei, anul acesta plătim cel puțin 750 de lei pe masa de Paște. Potrivit INS, indicele prețurilor de consum, evoluție februarie 2023 față de februarie 2022: zahăr +63,56%, unt +44,85%, margarină +34,89%, cartofi +34,82%, ouă +34,59%, lapte +32,39%, ulei +29,52%.

Desigur că măsurile luate de Consiliul Concurenței sunt bine venite, cât și controalele ANPC, doar că este greu de explicat cum producătorii de lapte de la noi, cât și cei de cereale se plâng că nu au cui vinde marfa, în timp ce la raft plătim prețuri și de 10 ori mai mari față de cele de la poarta producției. Cum am ajuns ca marile lanțuri de magazine care se ocupă de distribuția și vânzarea mărfii să facă din țara noastră una dintre cele mai scumpe din UE?

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă