23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieEconomie internăeToro: Liderii corporațiilor preferă să combată inflația prin creșterea prețurilor

eToro: Liderii corporațiilor preferă să combată inflația prin creșterea prețurilor

Analistul eToro Bogdan Maioreanu consideră că inflația schimbă comportamentul consumatorilor, dar un sondaj recent arată că și firmele acționează diferit în această perioadă. Directorii financiari planifică reduceri ale cheltuielilor, în timp ce directorii executivi intenționează să lupte împotriva inflației prin creșterea prețurilor. Marjele de profit ale corporațiilor sunt aproape de niveluri record atât în SUA, cât și în Europa, ceea ce arată că firmele au reușit până acum să gestioneze cu succes  presiunea inflației. Cu toate acestea lipsa de bani a consumatorilor ar putea da peste cap planurile corporatiste.

Un sondaj realizat de compania de consultanță Gartner în rândul a 400 de directori executivi și lideri de business din America de Nord, Europa, Orientul Mijlociu, Africa și zona Asia – Pacific, din diferite industrii și din companii de diferite dimensiuni, arată că, pentru mai mult de jumătate dintre respondenți, instrumentul preferat pentru combaterea inflației este creșterea prețurilor. 62% dintre directorii executivi consideră că inflația este o problemă persistentă sau pe termen lung. Principalul lor răspuns la inflație este creșterea prețurilor (51% dintre respondenți), mai degrabă decât creșterea productivității și eficienței (22% dintre respondenți). De fapt, anul acesta, productivitatea și eficiența nu se află nici măcar în topul primelor 10 priorități ale business-ului pentru directorii executivi. Prin urmare, s-ar putea să mai vedem creșteri de prețuri în viitorul foarte apropiat.

Această abordare a liderilor din mediul de afaceri de a combate inflația prin creșterea prețurilor ar putea testată la propriu foarte curând. Un sondaj realizat în Marea Britanie cu privire la impactul creșterii costului vieții asupra cheltuielilor de consum a arătat că deja o treime dintre consumatori vor cumpăra mai puține lucruri pe care le doresc în 2022, iar o altă treime va cheltui din economii pentru a putea face față creșterii costului vieții.

Un alt sondaj realizat în luna mai în rândul a 182 de directori financiari și manageri financiari a arătat că aceștia se vor orienta din ce în ce mai mult către reduceri de costuri dacă inflația va continua să rămână peste medie și în ultimul trimestru al acestui an. Peste jumătate (54%) dintre respondenți au declarat că majorările de prețuri rămân principalul lor instrument pentru moment, dar numai 25% se așteaptă să se bazeze în continuare pe majorări de prețuri dacă inflația va rămâne ridicată în trimestrul al IV-lea din 2022. În cazul reducerilor de costuri, tendința a fost pe dos, doar 20% dintre respondenți favorizând în prezent această strategie ca instrument principal, ajungând la 39%, dacă inflația persistă.

Investițiile corporațiilor sunt, de asemenea, în creștere puternică, reflectând un oarecare optimism cu privire la viitor. Datele sondajului au arătat că pe termen scurt și mediu automatizarea va rămâne o investiție continuă pentru aproximativ un sfert dintre directorii financiari, interesul pentru această strategie crescând ușor dacă inflația persistă. În special, automatizarea și creșterile de prețuri au fost selectate de un număr aproape egal de respondenți ca fiind strategiile planificate pentru combaterea inflației, dacă va fi necesar, în trimestrul IV din 2022. Companiile se grăbesc să se automatizeze pentru a gestiona creșterea salariilor și presiunile asupra costurilor pe care le văd la orizont.

Întrucât un alt sondaj a identificat lipsa angajaților având calificare înaltă în perioada post pandemie ca fiind primul risc după atacurile cibernetice cu noi modele de ransomware, automatizarea sarcinilor plictisitoare sau mai puțin productive are sens în reducerea costurilor,  permițându-i personalului să se concentreze pe dezvoltarea afacerii. Acest lucru este în concordanță cu ceea ce oferă RPA – automatizarea proceselor cu roboți, așa că am putea vedea circumstanțe favorabile în această industrie dominată de UiPath, unicornul născut în România. În acest moment, acțiunile companiei au pierdut aproape 80% din valoarea lor în ultimele 12 luni, în ciuda faptului că e lider de piață.

Directorii financiari își vor continua investițiile în IT până în 2023 la nivel de companie, 46% dintre respondenți declarând că își extind planurile digitale, în timp ce 32% au spus că nu au planificat nicio schimbare. Inteligența artificială (AI) este acum menționată pentru al treilea an consecutiv ca fiind tehnologia nouă cu cel mai de impact în rândul directorilor executivi. În ciuda buzz-ului creat recent în legătură cu metaversul, 63% dintre directorii executivi consideră că acesta nu poate fi folosit sau este foarte puțin probabil să fie o tehnologie cheie pentru afacerea lor.

Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere în zona de Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Atenționare Cod galben de vânt puternic în 15 județe din țară

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de vânt puternic valabilă vineri, până la ora 18:00, în 15 judeţe, şi o...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...
Ultima oră
Pe aceeași temă