26.2 C
București
vineri, 1 iulie 2022
AcasăEconomieEconomie internăEnergia nucleară reduce dependența României de gazul rusesc, afirmă PSD

Energia nucleară reduce dependența României de gazul rusesc, afirmă PSD

Energia nucleară, care se dezvoltă cu tehnologie americană, reduce dependența României de gazul rusesc. Această idee este exprimată de senatorul PSD Alfred Laurențiu Mihai, după vizita sa la Washington.

Senatorul PSD s-a întâlnit la Washington cu Bud Albright, președintele Consiliului Industriei Nucleare al SUA. Anterior, Bud Albright a fost secretar de Stat al Energiei.

„Securitatea energetică este o prioritate a României și totodata creșterea capacității de producție a energiei din țara noastră este de maxima necesitate! După cum știm cu toții, criza energetică din România și totodata cea din Europa au crescut prețul la o cota istorică, iar romanii au nevoie de o rezolvare a acestei probleme cât mai urgent! De aceea, transferul de tehnologie pentru producție de energie nucleară este o prioritate pentru România și o componenta de importantă majora in cadrul Parteneriatului Strategic cu SUA! Energia nucleară este energie verde, fiind una dintre solutiile viabile pentru a creste securitatea energetică a României”, a anunțat senatorul PSD într-un mesaj postat pe internet.

După cum se știe, singurul obiectiv energetic nuclear al României este, în prezent, centrala de la Cernavodă. Centrala Nuclearo-Electrică (CNE) de la Cernavodă deține două reactoare (unități) identice. În mod normal, reactoarele 1 și 2 funcționează simultan.

România poartă negocieri pentru construirea reactoarelor 3 și 4. În perspectivă, România va construi încă două reactoare la Cernavodă. De asemenea, vor fi instalate în România reactoare nucleare mici. Aceste noi reactoare vor fi construite cu tehnologie din Statele Unite. Partea americană a promis să ofere României cea mai nouă tehnologie nucleară civilă.

Energia nucleară trebuie să stimuleze dezvoltarea industriei interne

„Obiectivul energetic nuclear al României este în primul rând un obiectiv strategic, de asigurare a securității energetice pe plan național și regional. Țara noastră beneficiază de un mix energetic echilibrat, însă avem nevoie în continuare de noi capacități energetice, din diverse surse, nu doar nucleare, bazate pe tehnologii noi și moderne. Și ne dorim ca investițiile din energie să antreneze dezvoltarea pe orizontală a industriilor de profil din țara noastră. România are potențialul de a deveni un jucător important și un hub european în domeniul energiei, iar acest potențial trebuie fructificat cu hotărâre și responsabilitate”, declara președintele Iohannis.

Potrivit șefului statului, România trebuie să devină „exportator net de energie în regiune”. Potențialul energetic al României va consemna un salt după anul 2030.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Polonia a finalizat un gard de 187 km la frontiera cu Belarusul

Polonia a încheiat construcţia unui gard de 187 de km la frontiera cu Belarusul, pentru a împiedica trecerea migranţilor, a anunţat miercuri premierul Morawiecki,...

Lipsesc măsurile de dezvoltare a economiei. Cu noul Cod Fiscal banii sunt plimbați dintr-o parte în alta

Noul cod fiscal anunțat de Coaliția de guvernare arată clar dorința guvernanților de a aduce mai mulți bai la buget, însă din păcate, nu...

Să-l cinstim pe Don Virgil!

Don Virgil e astăzi minunea prăvălită din cerul tranziției dintre capitalismul sterp și abisul lumii fără povara proprietăților. Ca un zmeu s-a bătut în jurul...
Ultima oră
Pe aceeași temă