10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internăDe frica restricțiilor, românii lasă iar rafturile goale

De frica restricțiilor, românii lasă iar rafturile goale

Imaginile cu rafturile goale din ultimele zile trag din nou un semnal de alarmă că românii se tem că nu vor avea ce să pună pe masă, în caz de restricții mai severe, mai ales că certificatul sanitar a devenit obligatoriu. Și acesta e doar începutul.

O criză nu vine niciodată singură, ci aduce uraganul. După experiența lockdown-ului de la începutul pandemiei, românii pare că trăiesc un deja-vu și vor să fie siguri că noile restricții adoptate peste noapte nu îi vor lăsa fără alimentele de bază. Astfel că, de îndată ce autoritățile au anunțat obligativitatea certificatului sanitar în majoritatea locațiilor cu excepția farmaciilor și a magazinelor alimentare, mulți s-au speriat și au plecat la cumpărături, lăsând în urmă rafturi goale de făină, mălai, zahăr și ulei.

Situația centrelor comerciale

Pentru că au văzut că multe rafturi se golesc în disperare, la raioane au apărut și anunțuri prin care clienții sunt notificați cu privire la cantitățile pe care au voie să le achiziționeze. Asta în ciuda faptului că prețurile au tot crescut chiar și cu 15 la sută mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, mulți români preferă să investescă în alimentele din cămară. Chiar dacă multe magazine au lansat varianta achiziției online și pot primi produsele acasă, majoritatea preferă să meargă fizic în supermarketuri.

,,În principiu, printre produsele care au avut cea mai mare căutare în această perioadă se numără produsele de bază, conservele, apa, băuturi non-alocolice, dulciuri, biscuiți, produse cosmetice, detergenți, produse de curățenie.”, a mai declarat Adrian Ariciu, CEO Metro.

Sunt și români care spun că nu este cazul să cumpere cantități uriașe, atât timp cât au magazine în apropiere și sunt convinși că își vor găsi alimentele necesare și în perioada următoare fără să fie nevoiți să își facă depozite de pe acum. Mai mult, mulți așteaptă ofertele care vor veni în perioada următoare din apropierea sărbătorilor de iarnă și speră astfel să mai economisească bani, în ciuda semnalului de alarmă dat de economiști că prețurile vor crește în continuare, mai ales că avem combustibli din ce în ce mai scumpi, iar prețul gazelor și al curentului va avea o creștere semnificativă.

Nu toți românii cumpără în plus

Magazinele noastre se adresează cu precădere profesioniștilor din sectorul de revânzători independenți și din sectorul HoReCa. Cumpărăturile lor din METRO sunt reflexia cumparăturilor clientului final, care, în ton cu incertitudinea generată de valurile succesive ale pandemiei, au făcut provizii cu preponderență pentru alimente de bază, conserve, cosmetice și produse de curățenie. Această afluență de clienți profesioniști s-a observat în ultimul timp, deoarece au vrut la rândul lor să acopere cererile la mai multe categorii de produse, în urma schimbării comportamentului de cumpărare al clienților lor“, a declarat Adrian Ariciu.

Cei mai mulți analiști financiari spun că trebuie să fim pregătiţi de alte scumpiri la alimente, iar prețul cărnii de porc ar putea fi mai mare și cu 25% în prag de Crăciun. Un simplu calcul, ne arată că un coș de cumpărături pentru 2 persoane ce poate ajunge pentru 3-4 zile depășește suma de 300-400 de lei, iar la un total lunar, două persoane pot plăti 1.200 de lei pe o lună de zile. Vorbim despre un coș care conține produse de baze cu zahăr, făină, ulei, carne, orez, pâine, ouă, salam, fructe și legume, dulciuri, cafea. Oricât de mult am strânge cureaua în cazul dat, produsele alimentare sunt mai scumpe și au o tendință de creștere ca urmare a cererii de consum.

În Marea Britanie, rafturile goale sunt la modă

Brexitul a început să-și spună cuvântul, iar în Marea Britanie este o obișnuință ca de câteva luni rafturile magazinelor alimentare să fie goale, astfel că alimente precum laptele, carnea sau legumele nu se mai găsesc aproape deloc. Din păcate, situația aceasta ar putea să se prelungească în ciuda optimismului autorităților care au anunțat că au demarat un proces amplu de angajari și de acordare a mai multe vize în special pentru cei care vor să se angajeze șoferi în UK. În Regatul Unit, vorbim și despre o criză a carburanților, care implicit a dus la scumpirea produselor de la raft, astfel că și britanicii sunt nevoiți din start să plătească prețuri mai mari și cu 25% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă