2.9 C
București
joi, 7 noiembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăCompaniile din holdingul de materiale de construcţii ROCA Industry au înregistrat în...

Companiile din holdingul de materiale de construcţii ROCA Industry au înregistrat în primele nouă luni o cifră de afaceri cumulată de 439,2 milioane lei

Companiile din cadrul holdingului de materiale de construcţii ROCA Industry au înregistrat, în primele nouă luni ale anului 2023, o cifră de afaceri cumulată în valoare totală de 439,2 milioane lei, în creştere cu 7,9% faţă de perioada similară din 2022. Anul acesta, ROCA Industry a iniţiat achiziţia unor pachete de acţiuni, tranzacţii care se afla în curs finalizare, a Europlas, companie din Republica Moldova, prin intermediul companiei deţinute direct BICO, şi a Workshop Doors, jucător important pe piaţa uşilor de interior, prin intermediul companiei deţinută direct EED.

”ROCA Industry, primul holding industrial de materiale de construcţii din România, listat pe piaţa AeRO sub simbolul ROC1, deţinut majoritar de ROCA Investments, raportează o cifră de afaceri de 439,2 milioane lei la nivel cumulat al companiilor din portofoliu, în primele 9 luni ale anului 2023. Holdingul înregistrează astfel o creştere de 7,9% faţă de perioada similară din 2022”, anunţă grupul.

Într-un context de piaţă atipic al industriei materialelor de construcţii, din punct de vedere al preţurilor materiilor prime şi al marjelor diminuate în 2023, EBITDA cumulat la nivelul companiilor productive din holding, atinge valoarea de 30,3 milioane lei, înregistrând o marjă EBITDA de 6,9%. În acelaşi timp, toate companiile productive deţinute direct au înregistrat EBITDA pozitivă.  

La nivel de holding, ROCA Industry a înregistrat venituri financiare în valoare de 5,3 milioane lei (compuse în principal din venituri din dobânzi în sumă de 3,6 milioane lei pentru împrumuturile intra-grup acordate, precum şi din venituri din dividende).

În primele nouă luni ale anului 2023, acţiunile ROC1 au atras o lichiditate de 6 milioane lei pe piaţa AeRO a BVB, cu o medie zilnică de 32.000 lei şi cu un rulaj zilnic mediu de peste 3.600 acţiuni. În ultimul an, acţiunile ROC1 au fost în top 7 acţiuni tranzacţionate ale companiilor incluse în indicele BET AeRO, compania aflându-se la acest moment dat în etapa de finalizare a tuturor documentelor necesare pentru majorarea de capital şi listarea pe piaţa principală a BVB, proces prioritar în strategia de dezvoltare a holdingului.

“Principalul obiectiv al holdingului pentru acest an vizează majorarea de capital şi tranziţia de pe piaţa AeRO către piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti. Totodată, ROCA Industry îşi propune să contribuie în continuare la reindustrializarea României, prin adăugarea în holding a mai multor companii competitive şi prin investiţii strategice în tehnologie, eficientizarea capacităţilor de producţie sau capital uman,” declară Ionuţ Bindea, CEO ROCA Industry.

În primele 3 trimestre a anului, companiile din portofoliul ROCA Industry au câştigat cote de piaţă importante. BICO, cel mai mare producător de plasă din fibră de sticlă din Europa Centrală şi de Est şi al treilea cel mai mare producător din Uniunea Europeană, şi-a consolidat cota de piaţă pe care o deţine la nivelul SEE într-un context în care piaţa s-a contractat în această zonă. Compania a finalizat achiziţia Iranga Technologijos, din Lituania, dar şi achiziţionarea pachetului de 45% din acţiunile Europlas, din Republica Moldova, intensificându-şi eforturile de expansiune a bazinului geografic de vânzări şi reuşind să deschidă relaţii comerciale cu Polonia, UK, Franţa, Slovacia, Portugalia, ţările baltice şi ţările nordice.

De asemenea, EVOLOR, unul dintre cei mai mari jucători din industria de producţie de vopsele şi lacuri, ajuns în al 30-lea an de activitate pe piaţă, a înregistrat o cifră de afaceri de 79,9 milioane lei, în creştere cu 24% comparativ cu primele 9 luni din 2022, în principal pe fondul volumului crescut al vânzărilor pe cele mai multe categoriile de produse, în unele cazuri cu până la 47% mai mari decât în primele 9 luni ale 2022,  dar şi a unui preţ de vânzare mai ridicat faţă de aceeaşi perioadă a anului 2022. EVOLOR a finalizat în trimestrul al treilea şi achiziţia unei foste fabrici de vopsele, situată în platforma Oltchim, fabrică ce va aduce începând cu 2024 creşterea capacităţii de producţie şi posibilitatea de a lansa produse noi.

ELECTROPLAST, unul dintre cei mai mari producători de cabluri electrice din cupru şi aluminiu de joasă tensiune, este cea mai nouă companie din holding, achiziţia acesteia finalizându-se în ultimele zile ale lunii iunie. Compania a continuat să genereze venituri peste nivelul anului 2022, 2023 fiind cel mai bun din istoria companiei, din punct de vedere al vânzărilor. Cifra de afaceri a crescut cu 16% comparativ cu primele 9 luni din 2022, până la nivelul de 118,4 mil. RON. T3 2023 a generat o cifră de afaceri de 41 milioane lei, în creştere cu 15% faţă de T3 2022.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă