17.8 C
București
duminică, 26 martie 2023
AcasăEconomieEconomie internăCîțu lasă cheltuielile pentru viitorul premier. Salariul minim brut se mărește de...

Cîțu lasă cheltuielile pentru viitorul premier. Salariul minim brut se mărește de la 1 ianuarie

Cîțu lasă cheltuielile pentru viitorul premier, aprobând mărirea salariul minim abia de la 1 ianuarie 2022. Guvernul interimar pe care îl conduce acum Florin Cîțu are un mandat de cel mult 45 de zile. Deci Florin Cîțu nu va mai fi probabil premier în ianuarie 2022.

Premierul Cîțu a majorat salariul minim brut pe țară. Hotărârea 1071 / 2021, care oferă această majorare, a fost publicată în Monitorul Oficial chiar în ziua moțiunii de cenzură care a demis Guvernul.

Hotărârea de Guvern 1071 / 2021 a fost aprobată de Executiv, sub conducerea premierului Cîțu, la 4 octombrie. HG 1071 a fost publicată în Monitorul Oficial chiar în ziua moțiunii de cenzură, adică la 5 octombrie. Prin HG 1071, de la 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut devine 2550 de lei lunar.

“Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, prevăzut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se stabilește în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 2550 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 15,239 lei/oră”, menționează HG 1071.

Cîțu lasă cheltuielile pentru viitorul premier

Până la 1 ianuarie 2022, salariul minim brut rămâne cel care a fost în vigoare pe parcursul anului 2021. Acesta este de 2300 lei lunar, la care se adaugă eventualele sporuri.

Salariul minim net nu este indicat în HG 1071. Dar potrivit calculelor specialiștilor, un salariu brut de 2550 de lei duce la un salariu net de 1524 de lei. Acest lucru ar însemna că românul cu salariu minim va primi în mână, de la 1 ianuarie, cu 138 de lei mai mult decât în prezent.

HG 1071 este contrasemnată, sub premierul Cîțu, de ministrul Muncii, Raluca Turcan, și de cel al Finanțelor, Dan Vîlceanu. Comunitatea Declic a anunțat pentru astăzi un protest în fața sediului Ministerului Muncii. Protestul se intitulează “Raluca Turcan, te provocăm să trăiești pe salariul minim!”.

Comunitatea Declic afirmă că salariul minim net (și cel din 2021 și cel aprobat pentru 2022) este prea mic pentru a le permite românilor să-și cumpere “coșul zilnic”. În semn de protest, membrii Declic vor aduce, astăzi, 30 de coșuri de cumpărături pe trotuarul din fața sediului Ministerului Muncii. Asta înseamnă un coș pentru fiecare zi a unei luni. Declic vrea să-i arate ministrului “ce înseamnă cu adevărat să trăiești cu doar 1524 de lei”.

Amintim că, acum o lună, ministrul Turcan spunea că nu poate estima cum vor evolua prețurile.

Salariul minim net va fi 1524 de lei

Salariul minim net în România a fost stabilit la 1524 de lei de la 1 ianuarie 2022. El s-a decis „printr-o formulă ce încalcă legea și care, perpetuată și în următorii ani, îi va condamna la sărăcie pe termen nedefinit pe cei 1,3 milioane de angajați pe salariul minim”, transmite un comunicat de presă al Declic.

“Raluca Turcan pare că nu conștientizează ce înseamnă să trăiești cu salariul minim. Așa că o vom provoca să trăiască și ea cu 1524 de lei pe lună și să ne spună cum i-ar împărți, pe ce i-ar cheltui. Va reuși să supraviețuiască sau își va mai lua un part-time pe lângă jobul de la minister, ca să-și crească veniturile?”,a declarat Anduța Karetsou, campaigner Declic.

Tot astăzi, Comunitatea Declic va depune la Ministerul Muncii o petiție semnată de 35000 de români. Petiția cere Guvernului României să susțină legea europeană pentru salarii minime decente. Textul mai cere Guvernului “să identifice soluții și politici naționale pentru salarii ce nu împing angajații la limita sărăciei”.

Protestul Declic a fost probabil planificat înainte ca moțiunea de cenzură să producă demiterea guvernului Cîțu. În acest moment, Florin Cîțu este doar premier interimar. La rândul lor, Raluca Turcan și Dan Vîlceanu sunt miniștri interimari. Despre Vîlceanu se spune că este unul dintre candidații vizați de PNL pentru a alege viitorul premier.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
00:01:13

VIDEO: Zeci de mii de israelieni protestează împotriva revizuirii sistemului judiciar

Zeci de mii de israelieni au ieșit sâmbătă (25 martie) pe străzile din Tel Aviv, în cadrul demonstrațiilor în curs de desfășurare la nivel...

Francesco Bagnaia, victorios în Marele Premiu al Portugaliei

Pilotul italian Francesco Bagnaia, campionul mondial en-titre, a câştigat Marele Premiu al Portugaliei la MotoGP, duminică, pe circuitul de la Portimao. Pilotul cel de la...

Se strică vremea în București. Frig și ploi zilele următoare

Vremea se va răci semnificativ, în Bucureşti, începând de marţi, iar valorile termice se vor situa sub cele caracteristice pentru sfârşitul lunii martie, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă