16.7 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internăAproape un sfert dintre șoferi iau RCA-ul în rate

Aproape un sfert dintre șoferi iau RCA-ul în rate

Prețurile la RCA au explodat în ultimele 7 luni, în unele cazuri au fost creșteri de 300 la sută, iar momentan autoritățile nu au găsit nicio soluție pentru a stopa sau plafona prețurile. De cealalată parte, plafonarea în acest moment este o țeapă, pentru că prețurile ar trebui scăzute sau compensate.

Pentru că polițele de asigurare auto sunt obligatorii, mulți șoferi se văd nevoiți să cumpere polițele în rate. Astfel, acest tip de business se dezvoltă, iar analiștii anunță că aproape un sfert dintre șoferi vor apela anul acesta la rate.

„În contextul menținerii actualelor costuri pentru polițele RCA, ne așteptăm ca aproximativ 20% din totalul acestora să fie plătite în rate de utilizatorii Autodeal și, mai mult, estimăm o creștere a numărului de polițe încheiate pe 1 an, pentru care șoferii trebuie să achite o sumă mai mare, dar care pot fi accesate în rate, în detrimentul celor încheiate pe o lună sau 3 luni”, spune Sandu Băbășan, partener Autodeal.

Cum funcționează mai exact plata în rată a polițelor?

„Achiziția polițelor RCA în 4 rate fără dobândă, prin intermediul soluției <Cumpără acum, plătește mai târziu>. Soluția de finanțare este 100% online, fluxul este complet digitalizat și automatizat, iar timpul de răspuns pentru aplicația de finanțare este de până la 10 minute”, spune Mihai Cringasu, Senior Partner Success Manager la TBI Bank.

Plafonarea prețurilor la RCA

Senatul a adoptat tacit proiectul prin care prețurile la asigurările obligatorii RCA se plafonează la tariful de referință stabilit de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Camera Deputaților este for decizional în acest caz. Tariful de referință ASF devine prag ce nu mai poate fi depășit de asigurători la stabilirea prețului pentru polița RCA. “Asigurătorul calculează o primă de asigurare astfel încât să se acopere toate obligaţiile ce decurg din încheierea contractelor RCA, fără a depăşi valoarea tarifului de referinţă stabilit de ASF”, prevede proiectul.

Prețul polițelor RCA a crescut mult în 2021, principala cauză fiind intrarea în insolvență, în septembrie, a companiei City Insurance, liderul de piață de la acel moment în ceea ce privește asigurările RCA, cu o cotă de peste 45%. Ar urma să fie introduse prețuri de referință și pentru reparațiile auto, fiind aplicată decontarea direct obligatorie.

Daune plătite în 2021

În 2021, asiguratorii RCA au plătit un număr de 9.709 dosare de daună aferente clauzei de decontare directaă(față de 6.119 dosare în 2020), în valoare totală de 79,84 milioane lei, în creștere cu circa 53% față de anul precedent, când asiguratorii au achitat 52,22 milioane de lei.

Dauna medie plătită per dosar a fost de 8.224 lei în 2021, față de 8.535 lei în anul precedent.

La data de 31 decembrie 2021, în soldul rezervei de dauna avizată erau înregistrate 2.980 dosare de dauna, în valoare estimată de peste 23,94 milioane de lei. Datele prezentate de ASF nu conțin daunele informațiile pentru City Insurence.

La City Insurence, polițele sunt plătite de fondul de garantare a asiguraților (FGA) care a plătit până la începutul lui aprie despăgubiri pentru peste 15.200 de dosare, în valoare de peste 126,6 milioane, potrivit FGA.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Când se dau pensiile de Paște

Întrucât bugetarii beneficiază de minivacanță între 1 și 7 Mai, distribuirea pensiilor va fi ajustată pentru a asigura că acestea ajung la beneficiari la...

Jurnalismul european reflectă provocările societății contemporane: Abuzuri, Traume și Sănătate Mentală

În cadrul celei de-a 12-a ediții a European Press Prize, 25 de povești din cinci categorii au fost nominalizate, din care mai mult de...

Crește contrabanda cu țigări la granița de sud a României

Doar pe parcursul primelor trei luni din anul 2024, la granița de sud a României au fost capturate 12 milioane de țigarete de contrabandă....
Ultima oră
Pe aceeași temă