21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieEconomie internăAproape jumătate dintre români vor cere mărire de salariu

Aproape jumătate dintre români vor cere mărire de salariu

Aproape jumătate dintre angajații români vor cere o mărire de salariu, relevă sondajul global intitulat “Workforce Hopes and Fears”.

Potrivit acestui studiu, în cazul României, 40 la sută dintre angajați intenționează să ceară o majorare salarială în următorul an. De asemenea, 16 la sută dintre angajații români vor să-și schimbe angajatorul.

Rezultatele sondajului au fost difuzate la 24 mai 2022, în cadrul forumului economic de la Davos.

Potrivit sondajului, 13 la sută dintre angajații români sunt ”foarte de acord” cu afirmația că sunt corect plătiți. Alți 26 la sută sunt “moderat de acord” cu această afirmație. Procentele din România sunt apropiate de cele la nivel global, de 19, respectiv 23 la sută.

Un sfert dintre angajații români și străini sunt “foarte de acord” cu afirmația că actualul serviciu îi împlinește personal.

”Încrederea și atașamentul angajaților față de angajatori s-au deteriorat în ultimii doi ani, pe fondul pandemiei care a impus restricții și a redus spre zero interacțiunea directă, personală pentru bună perioadă de timp”, explică Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.

Potrivit acestuia, doar 1 din 5 români (21 la sută) este foarte mulțumit de locul de muncă. La nivel global au această părere 28 la sută dintre respondenți.

“Desigur, recompensa financiară rămâne cea mai importantă, atunci când angajaților li se cere să arate care sunt principalele lor motivații. Totuși, împlinirea personală prin muncă este menționată la mică distanță de salariu, ceea ce ne face să credem că schimbările dramatice din ultimii doi ani și-au pus amprenta asupra întregului mod de a lucra, diminuând angajamentul și satisfacția față de muncă. Incertitudinea sanitară, socială, mai nou provocările economice, în special inflația, războiul au amplificat anxietatea și epuizarea (starea de ”burn out”)”, a declarat Dinu Bumbăcea.

O mărire de salariu este considerată a fi principala recompensă profesională

Obținerea unui “salariu corect” este principalul motiv pentru schimbarea locului de muncă pentru 78% din angajații români și 72% dintre cei de la nivel global. Următorul motiv de a schimba locul de muncă este “dorința de a avea un loc de muncă în care se pot simți ei înșiși”. Această motivație a fost invocată de 76 la sută dintre respondenții din România.

Potrivit datelor oficiale, salariul mediu net în România este de 3937 de lei lunar.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă