4.7 C
București
vineri, 21 ianuarie 2022
AcasăEconomieEconomie internăAngajările în instituțiile de stat, prioritatea Guvernului Ciucă

Angajările în instituțiile de stat, prioritatea Guvernului Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă a decis reluarea procesului de angajări în instituțiile statului, după o oprire de 20 de luni, de la începutul pandemiei. Cei care visează un loc călduț la stat acum au ocazia.

Guvernul Ciucă angajează zeci de mii de români, după mai bine de 20 de luni de la sistarea concursurilor de angajare provocată de pandemie. Noul Guvern are în componența sa mai multe ministere, astfel că a fost dată o derogare pentru a recruta noi angajați.

Angajări la stat prin concurs

Posturile din sistemul bugetar se vor ocupa ca și înainte de pandemie prin concurs, iar remunerația se va face conform criteriului de salarizare stabilit în funcție de fiecare instituție în parte. Între timp, s-au mai făcut angajări, cele mai multe în spitale. Au urmat și concursurile pentru directorii de școli, în poliție, însă cele mai recent date ale Ministerului de Finanțe arată că numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice a ajuns în luna septembrie la 1,23 de milioane de persoane, în scădere cu aproximativ 20.000 de posturi față de începutul anului. Pierderile de personal sunt din cauza pensionării sau plecărilor voluntare.

Tot despre lipsă de personal se vorbește și în cadrul ANAF, unde e nevoie de câteva mii de angajați. Șefa instituției a anunțat deja angajări în masă. Mirela Călugăreanu, președintele ANAF, a declarat că în cadrul instituției sunt în jur de 3.000 de posturi vacante. Aceasta susține că anul viitor vor demara procesul de angajare. În timp ce în aparatul bugetar e nevoie de angajați, vorbim despre 20.000 de posturi vacante, la nivel național avem potrivit Institutului Național de Statistică (INS) o rată a șomajului de 5,3%, adică aproape 440 de mii de români care nu au un loc de muncă, dintre aceștia cei mai mulți sunt tineri, adică aproape un sfert din cei până în 24 de ani își caută un loc de muncă. Astfel, potrivit unui studiu realizat de un portal de recrutare, numărul tinerilor care au ieșit să-și caute un job a crescut în noiembrie cu 25% față de lunile trecute și cu 67% față de anul trecut.

„Activitatea crescută în rândul tinerilor este un semn bun și răspunde cererii din partea angajatorilor, care sunt în permanență în căutare de talente noi. Este cu atât mai bine cu cât datele oficiale arată că un procent îngrijorător de tineri sunt înregistrați fără un loc de muncă, în ciuda faptului că oferte disponibile există”, spune Ana Vișian, Marketing Manager, recrutare online. Același studiu, mai scoate în evidență că mai mult de jumătate (53%) dintre pozițiile deschise în noiembrie s-au adresat specialiștilor (white-collars), 18% lucrătorilor (blue-collars) și 16% candidaților înalt calificați (gold-collars).

Totuși, pandemia și-a lăsat amprenta asupra pieței muncii astfel că tot mai mulți angajați își doresc un program de muncă flexibil, cu posibilitatea de a lucra atât de acasă, cât și de la birou. În plus, sondajele efectuate în piață arată că salariul nu mai este condiția esențială pe piața muncii a anului 2022.

În prezent, pe lângă câștigurile financiare foarte important pentru angajați este să se simtă apreciați la locul de muncă, vor flexibilitate și își doresc mai mult timp pentru ei și pasiunile lor.

Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la presa online: Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Aleph TV, B1 TV și din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Bucureștiul paralizat de un AVC politic

Ieri, în timp ce sindicaliștii de la Societatea de Transport București declanșau greva generală, oprind aproape toate mijloacele de transport, procurorii DNA dădeau buzna...

Răspândirea antiștiinței sau spaima de dictatura anti libertăți. Care este adevărul?

Experții științifici se tem că răspândirea antiștiinței va distruge civilizația occidentală, în timp ce scepticii COVID sunt înspăimântați de o dictatură care îi pândește...

Greva STB continuă. Când spune Nicușor Dan că se va termina

Greva STB continuă și astăzi, în ciuda deciziei Tribunalului București, de ieri, Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că i-a convocat pe toți...
Ultima oră
Pe aceeași temă