10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internăAngajarea bonelor se va face cu carte de muncă

Angajarea bonelor se va face cu carte de muncă

Noua lege a bonelor ar urma să-i oblige pe părinți să angajeze cu carte de muncă. Cei care nu vor respecta legea, sunt buni de amendă. Cu alte cuvinte vorbim despre hârtii în plus, doar cu promisiuni de sprijin.

Creșele și grădinițele sunt în momentul de față într-un număr limitat. Cei care prind un loc la creșă sunt norocoși. Anterior, cei care aveau copilul înscris la privat primeau 1.500 de lei lunar, însă această măsură a fost sistată până la finalul anului și nu știm cu exactitate care va fi viitorul ei.

Potrivit datelor oficiale, în România sunt aproximativ 600.000 de copii cu vârsta între 3 şi 6 ani, însă un număr mic pentru Guvern care a decis să oprească această măsură. Acum se pregătește legea bonelor în România, o lege uitată în sertare de ani de zile, doar că prevederile ei pare că nu îi avantajează deloc pe părinți, care sunt obligați să devină un fel de angajatori la rândul lor. Și pentru că birocrația este cuvântul preferat al autorităților din țară, mulți părinți trebuie să se prezinte la Inspectoratul Teritorial de Muncă, unde trebuie să depună celebru dosar cu șină pentru a angaja pe cineva care să aibă grijă de copii, cât ei sunt plecați la muncă.

Modificări în legea bonelor

Concret la articolul 7 din Legea nr.167/2014 se introduce articolul 7¹, cu următorul cuprins: Persoana juridică/fizică, în calitate de angajator, are obligaţia de a întocmi un dosar personal pentru fiecare dintre bonele încadrate cu contract individual de muncă, de a-l păstra în bune condiții la sediu/domiciliu, precum şi de a-l prezenta inspectorilor de muncă, la solicitarea acestora. Neîntocmirea dosarului personal al bonei – în condițiile prevăzute la articolul 7¹ – constituie contravenţie şi va fi amendată de la 2.000 lei la 6.000 lei.

Totodată, ocupaţia de bonă va putea fi exercitată în urma absolvirii unui curs de calificare de nivel trei. ,,Deși modificarea este una aparent birocratică și de natură să descurajeze accesarea serviciilor prestate de bone, în fapt, modificările urmăresc să protejeze bonele, să încurajeze accesul la aceste servicii și să elimine munca la negru. De altfel, munca la negru era un câștig teoretic pe termen scurt, dar o alegere total neinspirată pe termen lung, iar impunerea încheierii unui contract de muncă încurajează bonele în prestarea acestei activități.”, ne-a declarat avocatul Tudor Mihai Iorga.

Cerere mare pe piață, ofertă redusă

Am consultat și noi mai multe comunități virtuale ale părinților care sunt în căutarea unui baby-sitter și este ușor de concluzionat că ducem lipsă de personal în acest domeniu, ca în multe altele. 

Sunt cereri pe piață de peste 5.000 de bone la momentul actual. În cele mai multe cazuri, o bonă primește pentru 8 ore suma de 3.000 de lei, plus alte avantajează de la caz la caz. De ani de zile, în țara noastră au fost mii de contracte făcute pentru persoane străine care au venit să lucreze pe post de dădacă.

În acest caz, părinții aveau de încheiat un contract cu firmele de recrutare și astfel mulți se simțeau în siguranță că cele în grija cărora își lăsau copiii își onorau contractul până la final, însă dezavantajul în acest caz este că multe dintre ele nu se puteau ocupa îndeajuns de cei mici, deoarece nu vorbeau limba română.

Dacă legea se aplică în această variantă, părinții se vor simți și mai suprasolicitați de stat. O variantă ar fi un simplu contract, care să nu îi pună pe atâtea drumuri pe părinți, pentru că mulți dintre ei au nevoie să se documenteze temeinic asupra întregii proceduri legislative, care le-ar putea da bătăi mari de cap și ar trebui să apeleze la un contabil.

Soluția ar putea veni mai rapid din partea statului să urgenteze construcția de creșe, o măsură inclusă de altfel în programul PNRR, care a primit undă verde și pentru care primii bani vor veni în țară la începutul lunii viitoare.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă