15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internăAmenda ANPC pentru Blue Air intră la apă, după preluarea companiei de...

Amenda ANPC pentru Blue Air intră la apă, după preluarea companiei de către stat

Amenda de 4 milioane de euro dată de ANPC  care a îngropat Blue Air a fost redusă de instanță la 100.000 de lei, adică de 200 ori mai puțin.

Decizia instanței readuce în discuție zvonurile din spațiul public, potrivit cărora s-a urmărit desființarea companiei românești private de transport aerian.

Acum, statul a preluat Blue Air și, coincidență, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor începe să piardă procese.

În aceste condiții se ridică un mare semn de întrebare asupra modului în care și-a apărat ANPC șansele în instanță.

Cu alte cuvinte, e posibil ca o autoritate a statului roman să nu urmărească să se apere corespunzător în fața statului.

Decizia instanței:

Respinge excepţia inadmisibilităţii invocată de intimată prin întâmpinare ca neîntemeiată.

Admite în parte plângerea contraventională formulată de petenta BLUE AIR AVIATION S.A. în contradictoriu cu intimată AUTORITATEA NAŢIONALĂ PENTRU PROTECŢIA CONSUMATORILOR.

Anulează în parte Procesul-verbal de constatare a contravenției seria ANPC nr. 935562 din data de 14.06.2022, precum şi Raportul de analiză şi stabilire a sancţiunii nr. 04 emis de intimată la data de 12.07.2022. Dispune sancționarea contravențională a petentei cu amendă în cuantum de 100.000 lei pentru fapta prevăzută de art. 6 alin. (1) lit. b), c) si d) din Legea nr. 363/2007 reţinută în sarcina acesteia, că urmare a aplicării legii contravenţionale mai favorabile şi înlătură măsura complementară a restituirii contravalorii serviciilor anulate şi a compensaţiilor aferente în termen de maxim 10 zile conform art. 12 ind. 1 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 363/2007, ca urmare a aplicării legii contravenţionale mai favorabile, menţînând măsura propusă de încetare a practicii incorecte că legală şi temeinică.

Constată suspendată executarea sancţiunii dispuse în conformitate cu art. 32 alin. (3) din Ordonanţa nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor. Respinge în rest plângerea contravenţională ca neîntemeiată. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare. Apelul şi motivele de apel se depun la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.

Pronunţată prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței, astăzi, 25.05.2023.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă