Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Economia este acum principala îngrijorare

Aprecierea Guvernului e volatilă, în funcţie de ştiri. Peste 70% dintre români cred că epidemia nu dispare, ci rămâne cu noi, deci oamenii se tem că faza acută se poate întoarce.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 04.05.2020 - 12:20

Teama si deprimarea persistă la 52% din populaţie, arată un sondaj IRSOP, atrăgând atenţia că, atunci când se prelungeşte, teama devine ea însăsi risc de sănătate.

Peste 70% dintre români cred, conform sondajului, că epidemia nu va dispărea, ci va rămâne cu noi, ceea ce înseamnă că oamenii vor trăi cu teama că faza acută a epidemiei se poate întoarce oricând.

Dar economia este acum îngrijorarea centrală a oamenilor. Peste 70% dintre ei consideră că prăbusirea economiei reprezintă un pericol mai mare decât epidemia însăşi.

„Peste 70% dintre români consideră că prăbuşirea economiei reprezintă un pericol mai mare decât epidemia însăşi.” Sondaj IRSOP

În luna aprilie, majoritatea populaţiei a reuşit să-şi menţină nivelul de trai, dar gospodăriile încep să semnaleze lipsa banilor, prin dispariţia venitului disponibil (38%) şi a şomajului efectiv, potenţial sau în familie (19%).

Desigur, atunci când venitul disponibil dispare, gospodăriile reduc consumul şi economisirea, cererea agregată scade şi economia, în ansamblu, începe să sufere.

Totuşi, Guvernul este apreciat: 55% din populaţie crede că îsi face treaba bine sau foarte bine. Aprecierea aceasta e destul de volatilă, în funcţie de ştirile care apar şi de informaţiile sensibile.

 

Încredere pentru Guvern

Parlamentul nu se bucură de prea multă simpatie. Numai 36% dintre respondenţi spun că îl apreciază. Strategia partidelor ce controlează Parlamentul nu pare să fie apreciată în timp de criză.

87%, respectiv 80% dintre subiecţi vor ca Preşedintele sau Guvernul să aibă puterea pe care o au acum sau chiar mai mare. Dar se întâmplă rar ca în momente dificile electoratul să dorească reducerea puterii liderilor, dacă aceasta e exercitată democratic şi liderii au rezultate.

Peste 80% cred că, prin impunerea carantinei, statul a urmărit protejarea sănătăţii, nu îngrădirea libertăţii cetăţenilor.

Jumătate dintre români cred că, după ce revenim la normal, PNL ar trebui să continue să guverneze, iar 48% ar dori o schimbare. Adepţii schimbării sunt îndeosebi cei ce se asteaptă să piardă economic din cauza crizei. 41% dintre români cred că am devenit mai solidari.

Comentarii

loading...