10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomia este acum principala îngrijorare

Economia este acum principala îngrijorare

Teama si deprimarea persistă la 52% din populaţie, arată un sondaj IRSOP, atrăgând atenţia că, atunci când se prelungeşte, teama devine ea însăsi risc de sănătate.

Peste 70% dintre români cred, conform sondajului, că epidemia nu va dispărea, ci va rămâne cu noi, ceea ce înseamnă că oamenii vor trăi cu teama că faza acută a epidemiei se poate întoarce oricând.

Dar economia este acum îngrijorarea centrală a oamenilor. Peste 70% dintre ei consideră că prăbusirea economiei reprezintă un pericol mai mare decât epidemia însăşi.

„Peste 70% dintre români consideră că prăbuşirea economiei reprezintă un pericol mai mare decât epidemia însăşi.” Sondaj IRSOP

În luna aprilie, majoritatea populaţiei a reuşit să-şi menţină nivelul de trai, dar gospodăriile încep să semnaleze lipsa banilor, prin dispariţia venitului disponibil (38%) şi a şomajului efectiv, potenţial sau în familie (19%).

Desigur, atunci când venitul disponibil dispare, gospodăriile reduc consumul şi economisirea, cererea agregată scade şi economia, în ansamblu, începe să sufere.

Totuşi, Guvernul este apreciat: 55% din populaţie crede că îsi face treaba bine sau foarte bine. Aprecierea aceasta e destul de volatilă, în funcţie de ştirile care apar şi de informaţiile sensibile.

 

Încredere pentru Guvern

Parlamentul nu se bucură de prea multă simpatie. Numai 36% dintre respondenţi spun că îl apreciază. Strategia partidelor ce controlează Parlamentul nu pare să fie apreciată în timp de criză.

87%, respectiv 80% dintre subiecţi vor ca Preşedintele sau Guvernul să aibă puterea pe care o au acum sau chiar mai mare. Dar se întâmplă rar ca în momente dificile electoratul să dorească reducerea puterii liderilor, dacă aceasta e exercitată democratic şi liderii au rezultate.

Peste 80% cred că, prin impunerea carantinei, statul a urmărit protejarea sănătăţii, nu îngrădirea libertăţii cetăţenilor.

Jumătate dintre români cred că, după ce revenim la normal, PNL ar trebui să continue să guverneze, iar 48% ar dori o schimbare. Adepţii schimbării sunt îndeosebi cei ce se asteaptă să piardă economic din cauza crizei. 41% dintre români cred că am devenit mai solidari.

Cele mai citite

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă