Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Rl online

Actualizat: 16.09.2019 - 09:55

Economia Chinei, în regres. Sancțiunile SUA par să-și fi făcut efectul !

  • ritmul de creştere al producţiei industriale fiind cel mai redus din ultimii 17 ani
  • Banca Centrală a Chinei ar putea reduce semnificativ ratele dobânzilor

Rl online

Actualizat: 16.09.2019 - 09:55

Economia chineză şi-a continuat trendul de încetinire în luna august, ritmul de creştere al producţiei industriale fiind cel mai redus din ultimii 17 ani şi jumătate, pe fondul sporirii presiunilor comerciale americane şi al cererii interne slabe, transmite Reuters.

Creşterea vânzărilor de retail şi a investiţiilor s-a înrăutăţit, arată datele publicate luni de autorităţile de la Beijing, ceea ce sporeşte şansele ca Banca Centrală a Chinei (PBOC) să reducă săptămâna aceasta ratele dobânzilor, pentru prima dată în ultimii trei ani, în vederea stimulării economiei.

Chiar dacă autorităţile de la Beijing au adoptat anul trecut o serie de măsuri de impulsionare a creşterii economice, analiştii apreciază că sunt necesare noi căi de stimulare pentru a contracara încetinirea economiei.

În august, comparativ cu perioada similară din 2018, producţia industrială a urcat cu doar 4,4%, cel mai lent ritm de creştere din februarie 2002. Analiştii se aşteptau la un avans de 5,2%.

Valoarea bunurilor exportate a scăzut în ritm anual cu 4,3% în august, primul declin lunar din ultimii cel puţin doi ani, arată datele Reuters, care indică efectele escaladării tensiunilor comerciale globale.

"August este de obicei luna în care exportatorii pregătesc comenzile pentru produsele de Crăciun, dar datele arată că aceştia nu sunt prea optimişti privind perspectivele negocierilor comerciale dintre SUA şi China şi sunt prudenţi în legătură cu acumularea stocurilor", a apreciat Nie Wen, economist la Hwabao Trust în Shanghai.

Şi premierul chinez Li Keqiang a declarat luni, într-un interviu publicat înaintea prezentării datelor industriale, că va fi "foarte dificil" ca economia să urce cu 6% sau mai mult, dacă se confruntă cu "presiuni negative".

Creşterea vânzărilor de retail s-a atenuat la 7,5% în august, de la 7,6% în iulie, în timp ce analiştii se aşteptau la un avans de 7,9%.

Investiţiile în active fixe au fost de asemenea dezamăgitoare, înregistrând o expansiune de 5,5% în primele opt luni din 2019, analiştii previzionând un avans de 5,6%.

În schimb, investiţiile în infrastructură - un motor al creşterii economiei - au urcau cu 4,2% în primele opt luni din 2019.

PIB-ul Chinei a crescut cu 6,2% în trimestrul doi din 2019, cel mai slab ritm din ultimii aproape 30 de ani, pe fondul sporirii presiunilor comerciale americane. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Oana Tilică, editor

Since you are here

… we have a small favour to ask. More people are reading and supporting our independent, investigative reporting than ever before. And unlike many news organisations, we have chosen an approach that allows us to keep our journalism accessible to all, regardless of where they live or what they can afford. Romania Libera is editorially independent, meaning we set our own agenda. Our journalism is free from commercial bias and not influenced by billionaire owners, politicians or shareholders. No one edits our editor. No one steers our opinion. This is important as it enables us to give a voice to those less heard, challenge the powerful and hold them to account. It’s what makes us different to so many others in the media, at a time when factual, honest reporting is critical. Every contribution we receive from readers like you, big or small, goes directly into funding our journalism. This support enables us to keep working as we do – but we must maintain and build on it for every year to come. Support The Romania Libera from as little as €1 – and it only takes a minute. Thank you.

Subscribe Romania Libera weekly
Subscribe Romania Libera essential new magazine
An alternative to breaking news
Subscribe Romania Libera essential new magazine