13.5 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăEconomieECO SUD S.A. - 1,5 milioane euro pentru un mediu sănătos în...

ECO SUD S.A. – 1,5 milioane euro pentru un mediu sănătos în Craiova

Tendințele s-au schimbat în privința deșeurilor, iar tehnologia a avansat rapid și oferă astăzi soluții optime de recuperare și reciclare a materiei prime necesare în diverse industrii. Dincolo de beneficiile economice ale acestei noi industrii, gestiunea eficientă a deșeurilor înseamnă protecția mediului și sănătate publică pentru locuitorii Craiovei.

În Dolj, autoritățile județului au pus pe primul loc protecția mediului și sănătatea populației și au adus în zonă soluții optime pentru depozitarea și reciclarea deșeurilor.

Una din cele mai dinamice companii românești din domeniul gestiunii deșeurilor, Grupul ECO SUD S.A. are deja un istoric de peste 14 ani în județul Dolj, activitatea companiei de administrare a Depozitului Ecologic Mofleni (DEM) aducând un aport substanțial la creșterea calității mediului și a sănătății populației.

Grupul ECO SUD S.A. a alocat, până în prezent, sume importante în lucrări de extindere, modernizare și dezvoltare a Depozitului Ecologic Mofleni. Cu o suprafață de 443.000 metri pătrați, DEM reprezintă cea mai mare investiție privată cu profil ecologic din județul Dolj. „Soluția ECO SUD în domeniul gestiunii deșeurilor din județul Dolj înseamnă eficiență economică, sănătate publică, responsabilitate și profesionalism în operarea instalațiilor puse la dispoziție”, a declarat Dan Stănoaia, directorul comercial al ECO SUD S.A.

 

TRECUT. Gunoiul – risc pentru sănătatea populației

“Până în anul 2005, deșeurile din Municipiul Craiova și județul Dolj erau depuse la întâmplare, în aer liber, în diverse locuri pe maidane și în apropierea locuințelor, fără asigurarea pânzei freatice, fără o gestiune controlată și fără acoperire. Astfel, populația Craiovei era expusă la îmbolnăviri cauzate de împrăștierea pulberilor sedimentabile și a particulelor în suspensie provenite din deșeuri. Compușii organici volatili, oxizii de azot și amoniacul degajate de gunoaiele aruncate la întâmplare și aflate în putrefacție, reprezentau cei mai toxici compuși care, prin împrăștiere, provocau boli ale aparatului respirator și digestiv.

Componentele toxice din deșeuri se scurgeau în pânza freatică, contaminau apele din jur și ajungeau în fântânile locuitorilor din municipiul Craiova și din județ”, relatează medicul specialist în medicină de familie din Craiova, doamna Doina-Daniela Rădoi.

În anul 2005, odată cu preluarea gestiunii deșeurilor de către ECO SUD S.A., Depozitul Ecologic Mofleni a devenit cea mai importantă investiție ecologică privată din județul Dolj, iar toate aceste pericole pentru sănătatea populației au dispărut treptat. Odată cu închiderea vechilor focare de deșeuri necontrolate aceste pericole au devenit practic nule.

“Materialele moderne utilizate pentru sistemele de protecție, geomembrană, tuburi etc. arată respect pentru mediu și față de sănătatea publică a populației din Municipiul Craiova”, a mai spus domnul Dan Stănoaia.

 

Prezent. O nouă investiție ECO SUD la Craiova, de 1,5 milioane de euro

Grupul ECO SUD S.A. – lider național în gestionarea și tratarea deșeurilor cu o cotă de piață de peste 20% în România – continuă seria investițiilor pentru creșterea calității vieții în județul Dolj și a finalizat lucrările de modernizare și dezvoltare a Depozitului Ecologic Mofleni (DEM), a căror valoare este de aproximativ 1,5 milioane de euro. Lucrările de modernizare și dezvoltare a DEM fac parte din angajamentul asumat de Grupul ECO SUD S.A. pentru creșterea standardelor de protecție a mediului și, implicit, a sănătății populației din județul Dolj.

Cu o tehnologie modernă și soluții ecologice inovatoare – printre componente fiind elementele impermeabilizării minerale, geomembrana, geotextilul, tuburile de drenaj, geocompozitul, stații de epurare cu osmoză inversă, dar și instalații de procesare a biogazului produse în țări occidentale cu experiență consacrată în acest domeniu, faclă cu ardere la temperaturi de peste 1.000⁰C –  Depozitul Ecologic Mofleni este un exemplu de bune practici în domeniul managementului deșeurilor.

Dincolo de beneficiile pentru mediu și economie, importanța investiției constă și în crearea de noi locuri de muncă directe și indirecte, prin implicarea activă a societăților care se ocupă de salubrizare.

 

Viitor. ECO SUD S.A. – Experiența 20 de ani în deșeuri. Viziune pentru următorii 20 de ani

O componentă importantă a utilității investiției o reprezintă nu partea materială, ci partea de protecție a sănătății populației prin menținerea unui mediu curat, evitând îmbolnăvirile și menținerea unei stări de confort al cetățenilor, a declarat directorul general adjunct ECO SUD, Roxana Manea.

Lucrările de modernizare și dezvoltare au la bază și investiția anterioară în Depozitul Ecologic Mofleni începută în anul 2005, acesta fiind una din primele investiții din țară pentru realizarea unui depozit ecologic în conformitate cu normele europene.

“Zona metropolitană Craiova va reprezenta motorul economiei din Oltenia, asigurând locuri de muncă, servicii și va deține rolul de catalizator al creativității și inovării la nivelul întregii zone. Craiova și județul Dolj vor avea parte de schimbări demografice accelerate și estimăm că peste 70% din populația județului va trăi în oraș. Creșterea populației urbane va duce și la schimbări industriale, sociale și urbanistice care vor duce la creșterea consumului de resurse și, în consecință, la o generare rapidă și în cantități mari a tuturor tipurilor de deșeuri, de la deșeuri toxice și nocive până la deșeuri urbane și industriale”, spune domnul conferențiar universitar doctor Radu Bălună, doctor în Științe Economice din cadrul Facultății de Științe Economice Craiova.

“Ca să construim un viitor sigur pentru comunitățile urbane trebuie să fim predictibili. ECO SUD deține soluții pentru gestiunea eficientă a deșeurilor și are viziune în timp, dovadă fiind investițiile în infrastructura ecologică pe care o gestionează, în specializarea personalului și creșterea gradului de reciclare în instalațiile pe care le operează. Un management eficient al deșeurilor depinde însă, în mare parte, de modul în care autoritățile județului înțeleg și promovează aceste schimbări și aceste soluții”, a declarat directorul general al grupului ECO SUD, Adrian Scarlat.

 

ECO SUD tratează deșeurile ca materie primă, nu ca gunoi

În prezent ECO SUD deține peste 1.800.000 metri pătrați ca suprafață ocupată de teren destinat activităților ecologice, 6 stații de sortare a deșeurilor, 4 stații de compostare, 4 platforme de transfer și tratează zilnic 2,7 milioane de kg de deșeuri, asigurând un serviciu pentru o populație de peste 5 milioane de locuitori la nivel național. “Politica ECO SUD este orientată spre trecerea la economia circulară care completează Strategia Europa 2020 privind utilizarea eficientă a resurselor. Pentru o creștere inteligentă a cantităților de materie primă reciclată am început deja să implementăm măsurile necesare pentru atingerea țintelor de reciclare stabilite prin lege, devenind, odată cu extinderea activității, cel mai mare furnizor de materie primă pentru industria de reciclare”, a mai precizat Roxana Manea, director general adjunct în cadrul ECO SUD.

„Suntem conștienți de situația alarmantă în privința resurselor naturale. Viitorul nu se poate clădi pe modelul „luăm – producem – aruncăm”. Pentru a asigura o creștere economică durabilă, trebuie să utilizăm resursele într-un mod inteligent”, a mai adăugat Adrian Scarlat. ”ECO SUD a fost printre primele firme private din domeniu care a ales să aducă un aport substanțial la protejarea mediului înconjurător prin conceptul de economie circulară – zero deșeuri. Astfel, valoarea produselor și a materialelor este menținută cât mai mult posibil, deșeurile sunt reduse la minim, iar resursele nu părăsesc fluxul economic. Avem tehnologia, avem expertiza și, mai mult, avem determinarea pentru a gestiona eficient deșeurile astfel încât acestea să se transforme în resursă”, a mai precizat directorul general adjunct Eco Sud SA. 

 

Investiții majore în protecția mediului

Cu investiții importante în protecția mediului, Dolj este printre puținele județe din România care dispune de un Depozit Ecologic modern, la standarde europene.

„În Dolj am găsit o echipă profesionistă de funcționari, cu viziune și implicare pentru a identifica soluții moderne și eficiente de gestiune a deșeurilor. Experiența și profesionalismul specialiștilor ECO SUD au reușit să completeze acest demers al administrației și au generat o soluție completă, modernă și eficientă economic în gestionarea deșeurilor din apropierea Craiovei”, a mai declarat directorul general Adrian Scarlat.

 

Eco Sud S.A. – 20 de ani de experiență în gestiunea deșeurilor

ECO SUD S.A. este cel mai important furnizor de soluții integrate de mediu destinate depozitării și eliminării deșeurilor menajere solide urbane și a deșeurilor industriale. Obiectivul companiei este acela de a crea parteneriate stabile cu rețeaua de clienți și comunitățile în cadrul cărora își desfășoară activitatea și pentru a promova o reducere progresivă a cantităților de deșeuri generate, de la colectare până la depozitarea finală. Prin acest proces ECO SUD S.A. recuperează resurse valoroase și necesare calității vieții. Compania este licențiată Clasa I prin Ordin emis de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice și este certificată pentru Sistemul de Management de Calitate, Mediu, Sănătate și Securitate Ocupațională de către organismul de certificare TüV Rheinland InterCert GmbM – Germania.

„Poziția de lider a ECO SUD este dată de soluțiile inovative pe care le oferim, de satisfacția comunităților în care ne desfășurăm activitatea, de profesionalismul echipei noastre, de dedicarea totală a acestora în proiectele derulate, de spiritul rezistent și de munca responsabilă a tuturor angajaților noștri din ultimii 20 de ani. Acestea sunt valorile ECO SUD și declarația noastră de misiune pe care am implementat-o și în județul Dolj. Experiența ne ajută să găsim soluții de mediu, iar expertiza noastră aduce plusvaloare autorităților locale, comunităților și cetățenilor ce ne aleg ca furnizori de servicii de mediu”, a mai spus Adrian Scarlat, directoul general ECO SUD.

 

Locuri de muncă!

Prezența ECO SUD S.A. în Craiova înseamnă și noi locuri de muncă. Compania va crea zeci de locuri de muncă atât pentru personal necalificat, cât și posturi pentru top management.

 

Cele mai citite

Ciucă și Ciolacu s-au pozat alături de patriarhul Daniel, la capela din Parlament

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, liderii PNL și PSD, s-au fotografiat alături de patriarhul Daniel și au publicat aceste poze pe conturile lor de...

Koeman: Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei

„ Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei, altfel va avea parte de o seară grea la Frankfurt”, și-a...

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...
Ultima oră
Pe aceeași temă