23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieDupă PSD, nimeni nu ştie exact ce este în finanţele ţării

După PSD, nimeni nu ştie exact ce este în finanţele ţării

Florin Cîţu a afirmat, conform News.ro, că ”reorganizarea ANAF este una dintre priorităţile mele. (…) Vom vedea ce găsim şi vom lua ulterior o decizie”. Îl va schimba din funcţie pe actualul preşedinte ANAF, Mirela Călugăreanu? Florin Cîţu a răspuns: „Vom vedea”.

Predecesorul lui, Eugen Teodorovici, anunţase că i-a lăsat un proiect de buget. „Va trebui să lucrăm la acest proiect, nu putem porni de la el. 15 decembrie rămâne ţinta pentru buget. Încerc să mă ţin de această dată. Depinde de ce găsim”, a afirmat el.

În timp ce Cabinetul Dăncilă avea 28 de ministere, Cabinetul Orban are doar 16. „Trebuie să îl facem (n.r.: bugetul) de la zero”, a spus Cîţu, conform Ziare.com.

Necunoscutele, ca şi întrebările, sunt multe:

1. Care este cu adevărat situaţia bugetelor ţării, dincolo de ce a spus până acum PSD?

2. Ce va rezulta din conversia celor 28 de ministere vechi în cele 16 ministere noi, ca structură şi anvergură bugetară, adică buget de venituri şi cheltuieli etc., care, de fapt, e bugetul ţării?

3. Mai poate sau nu mai poate fi folosit creditul de la Banca Mondială pentru informatizarea ANAF, esenţială pentru modernizarea Fiscului, la care a renunţat PSD?

4. Există un plan al lui Teodorovici, de continuare a împrumuturilor, prin emiterea de titluri de stat, pe pieţele internă şi externă. Florin Cîţu va face sau nu aceste împrumuturi? Cum şi la ce va folosi banii?

5. Se va încadra Cabinetul Orban în ţinta de deficit de 3% din PIB?

 

Priorităţi

Cîţu spune, conform Digi24: „Prima prioritate e rectificarea bugetară și a doua e bugetul. Vedem ce este acolo (n.r.: revine astfel ideea de mai devreme, că noi miniştrii nu ştiu sigur ce e în finanţele statului şi atunci ei acum încearcă să afle) și apoi pot să mă pronunț. Vor fi mai puține ministere și totul va începe de acolo. Ambiția noastră rămâne să rămânem în 3%. Știți, după nouă luni suntem la 2,6%”.

Revenind la chestiunea împrumuturilor: fostul ministru Teodorovici afirmă că nu şi-ar fi dat acordul pentru împrumutul de 775 de milioane de lei, atras luni de la bănci (emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală de 78 de luni, la un randament mediu de 4%/an, potrivit datelor BNR), şi îi solicită noului ministru, Florin Cîţu, o analiză a operaţiunii.

“Ieri nu ne-am împrumutat noi, pentru că ieri (n.n.: luni, 4 noiembrie, zi în care, pe la orele amiezii, se dădea votul de învestire al noului guvern, iar vechiul guvern, întrunit în şedinţă, dădea hotărîri şi decizii) a fost alt guvern. Eu, ca ministru de Finanţe, nu mi-am dat acceptul pe nici un fel de operaţiune sau tranzacţie de acest fel. Probabil că cineva din ministerul de Finanţe a încălcat ceea ce trebuia să respecte”, a afirmat Teodorovici, conform Antena3.ro, înainte de predarea mandatului către Cîţu.

 

Reduceri la Ministerul Muncii

„Nu se taie pensiile şi salariile”, a declarat Violeta Alexandru. Primul anunţ făcut de noul ministru al Muncii a fost că va face o drastică reducere a structurii ministerului.

„Cei care se ocupă efectiv de relaţia cu beneficiarii sistemului de asistenţă socială (…) mă interesează să fie bine pregătiţi şi (…) la dispoziţia pensionarilor şi salariaţilor, respectiv persoanelor cu dizabilităţi. Acest lucru va însemna o reducere a structurii ministerului, o supleţe, un accent pe cei din relaţia cu oamenii, mai puţin pe cei cu funcţii de conducere”, a spus demnitarul.

Declaraţia lui Alexandru este o mică parte din marele adevăr. În urmă cu mai multe luni, expertul în management Valentin Ionescu, fost secretar de stat în Ministerul Muncii, declara României libere că agenţiile din structura ANOFM de exemplu sunt nişte case de marcat bani de asistenţă socială, nu agenţii proactive pentru convertirea forţei de muncă disponibile.

„Prima prioritate e rectificarea bugetară și a doua e bugetul. Vedem ce este acolo și apoi pot să mă pronunț.” Florin Cîţu, ministrul Finanţelor

Deci, nu numai salariaţii, pensionarii şi persoanele cu dizabilităţi, ci şi şomerii sunt ţinta Violetei Alexandru. Aceasta a vorbit despre un „deficit îngrijorător în bugetul de pensii” şi despre faptul că şi ea, şi „colegul meu de la Finanţe” (evident, Florin Cîţu), vor face o evaluare, pentru a avea „toate datele necesare, ca să vedem care este situaţia reală”.

Evident, demnitarul s-a referit la chestiunea umflării nemăsurate a bugetului pensiilor, care numai anul viitor va creşte cu peste 40%, ceea ce creează mari probleme anvelopelor bugetare, în general.

În plus, punctul de pensie va continua să crească dramatic, având un impact bugetar despre care în acest moment nu se ştie cum ar putea fi susţinut de orice guvern, oricare ar fi culoarea sa politică.

Fost ministru al Dialogului Social în Cabinetul Orban, Violeta Alexandru vrea să înfiinţeze un infochioşc „pentru toţi cei interesaţi de toate tipurile de servicii şi prestaţii pe care ministerul le oferă”. Ar fi o idee salutară ca astfel de infochioşcuri să prolifereze mai apoi în toată ţara.

Cele mai citite

Antrenor dat afară pentru că a avut o relație cu o jucătoare. Anunțul clubului englez Leicester City

Formația engleză de fotbal feminin Leicester City și-a concediat antrenorul, pe Willie Kirk, după ce acesta a fost acuzat că a încălcat codul de...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă