25.2 C
București
luni, 27 septembrie 2021

După criza sanitară, cum evităm criza de alimente

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Adrian Oros, a declarat că îi roagă pe fermierii români să continue să lucreze, chiar și în această perioadă de criză sanitară, pentru a evita ca, în toamnă, România să se confrunte cu o criză de alimente. Ministrul Oros a avertizat că, imediat după ce criza coronavirusului va fi depășită în Europa, România va putea conta, o perioadă, doar pe produse agricole obținute din surse proprii.

Trei instituții internaționale – Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a ONU, Organizaţia Mondială a Comerţului şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, au estimat că va putea apărea o criză de alimente.

„Cele trei organizaţii atrag atenţia că ar putea apărea o criză alimentară pe fondul unui comportament de consum bazat pe frică şi insecuritate. Noi tocmai acest lucru trebuie să-l prevenim, să nu agităm prea mult oamenii, să monitorizăm tot ce se întâmplă atât la nivel european, cât şi la nivel naţional privind activitatea din agricultură şi din industria alimentară. De la început am făcut un apel la calm, la responsabilitate, la omenie între toţi actorii, atât producători mici şi mari, cât şi procesatori mici şi mari, cât şi comercianţi. Am spus că, pentru a menţine nişte preţuri rezonabile suportabile de către populaţie şi pentru a fi suficiente alimente pe rafturile magazinelor şi în pieţe, este nevoie să se aşeze la o masă toţi cei care sunt pe o anumită filieră de produs şi să-şi negocieze între ei marjele de profit, astfel încât să rămână toţi pe piaţă în timpul acestei crize”, a explicat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Comisia Europeană le-a cerut statelor membre UE să găsească modul de a le permite lucrătorilor agricoli să ajungă și în acest an în străinătate, ca muncitori sezonieri. Pe de altă parte, un avantaj al României ar putea fi faptul că peste 250.000 de cetățeni s-au întors în țară, de la începutul anului 2020, din cauza epidemiei din statele occidentale, iar ei ar putea reprezenta o sursă de forță de muncă și pentru sectorul agricol.

 

Cum se pot vinde legume prin internet

Chiar dacă mulți producători agricoli reușesc să funcționeze prin forțe proprii, o problemă a ultimelor săptămâni, după apariția crizei coronavirusului, o reprezintă incapacitatea lor de a-și vinde produsele.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a pus la dispoziția micilor producători, începând cu data de 30 martie 2020, un portal în care pot completa cantitățile de legume disponibile și prin intermediul căruia se facilitează dialogul între producători și marile lanțuri de retail.

Platforma poate fi accesată la următoarea adresă:  https://rndr.ro/legume/

Pentru a putea completa informațiile în portal, producătorii agricoli trebuie să se autentifice, creând un cont de utilizator.

După completarea datelor, va fi transmis un e-mail de confirmare la adresa electronică indicată de producător și se poate completa anunțul.

Această inițiativă a Ministerului Agriculturii se desfășoară prin serviciul Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală (RNDR) și are scopul de a identifica cele mai bune modalități de preluare a mărfii direct de la producători.

“Am făcut un apel la calm, să rămână deschise pieţele agroalimentare, în aşa fel încât ei să-şi poată vinde mărfurile. Am făcut şi acea platformă în care pot să-şi expună cantităţile şi datele, în aşa fel încât retailerii care au o oarecare îngreunare în transportul importurilor şi mai ales al produselor pe care acum producătorii le au din abundenţă, să pună pe raft şi produse româneşti proaspete. Aici mă refer, în primul rând, la zarzavaturi şi la legume. În mare parte se întâmplă acest lucru”, afirmă ministrul Adrian Oros.

Pe de altă parte, există voci care susțin că statul ar fi trebuit să aibă o viziune pe termen lung. Ion Păunel, producător agricol, declara, duminică, la un post de televiziune, că statul român trebuia să ia măsuri în ultimii 30 de ani chiar pentru refacerea unor structuri asociative, de tip cooperativă agricolă. Acest sistem a funcționat, impus, pe timpul comunismului dar a fost anulat imediat după anul 1989.

“Ar putea apărea o criză alimentară pe fondul unui comportament de consum bazat pe frică şi insecuritate. Noi tocmai acest lucru trebuie să-l prevenim, să nu agităm prea mult oamenii, să monitorizăm tot ce se întâmplă atât la nivel european, cât şi la nivel naţional privind activitatea din agricultură şi din industria alimentară. De la început am făcut apel la calm, la responsabilitate”

Adrian Oros,

Ministrul Agriculturii

“Criza creată de pandemie prezintă UE o oportunitate de revizuire a sistemului său agricol și alimentar pentru a o face mai ecologică, mai corectă și mai eficientă, cu lanțuri de aprovizionare mai scurte și mai puține circuite, prețuri adecvate atât pentru fermieri cât și pentru consumatori și drepturi de muncă garantate pentru muncitori”

Giulia Lagana,
Analist Senior pe Politici și Migrație, Fundația pentru o Societate Deschisă

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă