Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Dragnea și gazele din Marea Neagră

Dragnea, a declarat marţi că, personal, nu va susţine niciodată ca toate gazele din Marea Neagră să fie vândute doar pe contracte bilaterale în afara ţării, el susţinând că marea miză este ce procent din această producţie se va vinde în mod transparent pe bursă.

Share

Iulian Budușan 0 comentarii

03.07.2018 - 12:15

Dragnea a spus, în legătură cu proiectul de lege privind perimetrele petroliere offshore, că primele concluzii vor fi trase de Comisia de industrii, precum şi de Comisia de buget-finanţe şi cea de administraţie.

"Aici sunt două obiective care trebuie avute în vedere şi nu este o situaţie foarte simplă. Am văzut păreri pro şi contra şi e firesc să fie astfel de păreri, pentru că e un subiect extrem de important pentru România, strategic. Colegii din comisie caută echilibrul cel mai bun între interesul strategic de a se demara în mod efectiv exploatările de gaze naturale din perimetrele din Marea Neagră din offshore şi dorinţa legitimă a României, pe de o parte, de a avea câştiguri financiare, dar, pe de altă parte, ceea ce nu prea s-a discutat în spaţiul public şi care mi se pare la fel de important sau poate cel mai important - ca o parte importantă din producţia de gaze naturale din Marea Neagră să fie folosită pentru reindustrializarea României şi pentru dezvoltarea economică", a susţinut Liviu Dragnea.

El a adăugat că riscul ar fi ca România să nu beneficieze de resursele naturale bogate.

"Cel mai mare risc pentru ţara noastră ar fi ca, deşi avem aceste resurse naturale bogate, ele doar să tranziteze România şi să contribuie la dezvoltarea economică a altor ţări, începând cu Ungaria şi aşa mai departe. Şi atunci cred că cea mai importantă miză este cât, în primul rând să nu fie zero, cum se solicita", a subliniat Dragnea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a precizat că nu va susţine ca toate gazele din Marea Neagră să fie vândute în afara ţării, "doar pe contracte bilaterale".

"Am transmis colegilor din comisie că eu, personal, nu voi susţine niciodată ca toate gazele din Marea Neagră să fie vândute doar pe contracte bilaterale în afara ţării. Aşa ceva nu poate accepta nicio ţară normală. Atunci, marea miză este cât, ce procent din această producţie se vinde în mod transparent pe platformă pe bursă, pe platforma organizată în România, pentru a avea acces consumatorii din ţară şi pentru a contribui pentru aceste gaze din aceste perimetre şi din perimetrele care probabil vor mai apărea la dezvoltarea economică a ţării", a punctat Liviu Dragnea.

Întrebat dacă aceste procente ar trebui să existe în textul legii, preşedintele Camerei a spus că ele există în Legea petrolului.

Proiectul de lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore se află în dezbaterea comisiilor de specialitate, urmând să intre în plenul Camerei Deputaţilor care este for decizional în acest caz. Proiectul figurează pe ordinea de zi a sesiunii parlamentare extraordinare.

Comentarii

loading...