11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăEconomieDovedit în instanţă: cel mai utilizat erbicid în România e cancerigen!

Dovedit în instanţă: cel mai utilizat erbicid în România e cancerigen!

După ce, în luna mai, Comisia Europeană (CE) a interzis utilizarea a trei pesticide considerate vinovate de moartea albinelor, acum, în premieră mondială, un tribunal obligă corporaţia Monsanto să plătească despăgubiri uriaşe unui bărbat care s-a îmbolnăvit de cancer după ce a utilizat ani de zile un pesticid produs de companie. Monsanto va plăti 289 milioane de dolari lui Dewayne Johnson, un fost grădinar de 46 de ani, bolnav de cancer în stadiu terminal, care a dovedit în instanţă că pesticidul pe care l-a folosit ani la rând, Roundup (celebrul glifosat, cel mai utilizat erbicid din lume), i-a provocat boala. Avocaţii acestuia au obţinut o victorie uriaşă la tribunal după ce au demonstrat că firma producătoare nu a avertizat cu privire la pericolele la care se expun cei care utilizează Roundup timp îndelungat, notează cotidianul britanic The Guardian.  Instanța a mai constatat că Monsanto „a acţionat cu răutate sau opresiune” în acest caz. 
Avocaţii lui Johnson au susţinut pe parcursul unui proces care a durat o lună, în San Francisco, că Monsanto a “luptat cu ştiinţa” ani de zile ignorând avertismentele cercetătorilor care au vorbit despre posibilele riscuri ale acestui erbicid asupra sănătăţii.

Dewayne Johnson a fost prima persoană care a dat compania agrochimică în judecată, acuzând-o că substanţa chimică vândută sub marca Roundup cauzează cancer. Instanţa a stabilit că Monsanto este responsabilă de “neglijenţă“ pentru că a ştiut sau ar fi trebuit să ştie că produsul era periculos, dar nu a avertizat consumatorii. 

 

Fostul grădinar pulveriza ore întregi glifosat pe lângă şcoală

 

Dewayne Johnson şi-a început activitatea de grădinar la districtul școlar din Benicia, o suburbie la nord de San Francisco. în 2012. În această calitate, a fost obligat să utilizeze permanent erbicide pentru combaterea buruienilor, uneori pulverizând glifosat chiar şi ore întregi pe zi. El a susţinut că expunerea la aceste chimicale i-a cauzat limfom non-Hodgkin, un cancer de sânge care i-a produs dureri mari şi leziuni ale pielii pe tot corpul: „Am suferit multă durere. De fapt, boala ia totul din tine… Şi nu mă simt mai bine”.

Johnson a mai spus că Monsanto nu ar fi trebuit să-l lase să folosească erbicidul lângă elevi: „N-aş fi stropit substanţa asta pe terenurile de lângă şcoală sau pe lângă oameni dacă aş fi ştiut că le-ar face rău “.

Potrivit medicilor, Johnson ar mai avea doar câteva luni de trăit. Soţia lui a declarat că şi-a luat două slujbe, uneori lucrând 14 ore pe zi pentru a putea plăti facturile medicale ale soţului său. Despăgubirile decise de instanţă vor acoperi cheltuielile medicale din trecut şi din viitor, precum şi daunele punitive.

Un alt studiu cu privire la legătura dintre cancer şi erbicidul Roundup este programat să înceapă în toamnă în St. Louis, Missouri. Potrivit avocaţilor lui Johnson, Monsanto se confruntă cu peste 4.000 de cazuri similare în SUA. 

 

Glifosatul, indicat de OMS drept agent cancerigen din 2015 

 „În cele din urmă, am demonstrat juriului secretul, respectiv faptul că documentele interne ale Monsanto dovedesc că firma ştia de decenii că Roundup ar putea provoca cancer“, a declarat Brent Wisner, avocatul lui Johnson. El a adăugat că a notificat Monsanto cu privire la faptul că “anii de înşelăciune” în ceea ce priveşte Roundup s-au terminat, iar compania va trebui să pună siguranţa consumatorilor înaintea profiturilor.

La rândul său, Dewayne Johnson a spus că verdictul juriului este mult mai important decât procesul său. El speră că acest caz va influenţa alte mii de procese împotriva Monsanto, aflate pe rol, şi că problema va fi adusă în atenţia întregii naţiuni. 

Monsanto respinge acuzaţiile

După acest verdict extraordinar, Monsanto a anunţat că intenţionează să facă apel. În timpul procesului, Monsanto a prezentat studii pentru a demonstra că utilizarea Roundup este sigură şi că nu poate fi legată de cancer. Erbicidul este înregistrat în 130 de ţări (inclusiv România) şi aprobat pentru utilizare la mai mult de 100 de culturi. Însă, în 2015, Agenţia pentru Cercetarea Cancerului (IARC) din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a clasificat glifosatul ca fiind „probabil cancerigen pentru oameni“, declanşând astfel un val de schimbări juridice şi provocări legislative.  

După proces, Scott Partridge, vicepreşedinte al Monsanto, a respins orice legătură între glifosat şi cancer, insistând că „verdictul nu schimbă cele peste patru decenii de utilizare în condiţii de siguranţă a acestui produs, precum şi ştiinţa din spatele acestuia“.

Partridge a afirmat că Agenţia pentru Cercetarea Cancerului (IARC), ale cărei probe au fost “cheia” care a convins juriul asupra legăturii dintre glifosat şi cancer, este o organizaţie dovedită drept coruptă. El a mai spus că IARC “nu face teste sau analize, nu deţine laboratoare, ci pur şi simplu dă un aviz“.     

România, printre ţările pro-glifosat

Glifosatul, indiferent de denumirea comercială sub care este vândut de producători, este cel mai utilizat erbicid şi în România. Substanţa ucide fulgerător buruienile acolo unde este aplicată, asigurând recolte bogate şi profitabile. Fermierii români au făcut nenumărate demersuri la Bruxelles pentru a putea utiliza în continuare glifosat (după ce UE a pus problema interzicerii acestuia), motivând că nu există înlocuitor. La finele anului trecut, CE a aprobat utilizarea glifosatului pentru încă cinci ani. România a votat pentru prelungirea autorizaţiei de utilizare a glifosatului alături de alte 17 state comunitare.

Bayer, somată să renunţe la recurs

În paralel, creşte presiunea şi asupra giganţilor Bayer şi Syngenta. O petiţie care cere companiei Bayer să retragă recursul împotriva unei decizii de top a CE cu privire la interzicerea neonicotinoidelor a strâns mai mult de 150.000 de semnături în doar două zile. Petiţia a fost lansată de SumOfUs,  o organizaţie globală de avocatură şi o comunitate online care monitorizează marile corporaţii.  La 17 mai, Tribunalul UE a decis să menţină interdicţia de utilizare a trei insecticide considerate responsabile de moartea în masă a albinelor şi a altor polenizatori, respectiv clothianidin, thiamethoxam şi imidacloprid. La 27 iulie, Bayer a declarat că va face recurs la hotărârea instanţei.  

 

Cele mai citite

VIDEO. Reacția halucinantă a lui Dan Negru, despre noii jurați “Chefi la Cuțite”

Emisiunea "Chefi la Cuțite" este în prim plan în ultima vreme, după ce vechii jurați care au "scris istorie" în televiziune au demisionat. Potrivit...

Cheltuielile statului cresc, deficitul bugetar este tot mai mare. Ce spun guvernanții?

În primele două luni ale anului, deficitul bugetar a urcat la aproape 29 de miliarde de lei, adică 1,67% din PIB. Spre comparație, în...

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...
Ultima oră
Pe aceeași temă