Doar un sat din Deltă va putea atrage fonduri europene

Doar una din cele aproape 20 de localităţi din Delta Dunării, satul Chilia Veche, va putea atrage fonduri europene în actuala perioadă de programare pentru realizarea unui sistem de canalizare, potrivit conducerii societăţii Aquaserv SA.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 03.01.2019 - 10:39

Situaţia este cauzată de faptul că normele europene nu permit realizarea unor asemenea investiţii în localităţi cu mai puţin de 2.000 de locuitori ori multe din comunele din Deltă nu au în patru localităţi din componenţă atâta populaţie, a afirmat directorul societăţii, Ionel Caraman.

"Singura localitate care va avea investiţii în reţele de apă şi apă potabilă este Chilia Veche. Aici, vor fi sisteme de apă potabilă, apă uzată, staţie de pompare apă uzată şi staţie de epurare. Această staţie de epurare se va realiza după tehnologii moderne şi va utiliza stuful în tratarea apei uzate", a declarat, pentru Agerpres, Ionel Caraman.

Staţia de epurare va fi realizată după modelul unui obiectiv din Republica Moldova, potrivit sursei citate.

"Staţia de epurare este prevăzută cu o tehnologie de epurare mecanică şi biologică, precum şi cu un sistem de prelucrare a nămolului în filtrele plantate cu stuf. Apa uzată este mai întâi supusă unui proces de degroşare şi apoi pompată în două etaje de filtre cu stuf unde se produce epurarea biologică şi tratarea nămolului. La o perioadă de 7-10 ani, filtrele de stuf sunt curăţate, iar nămolul va fi adus pe calea apei şi pe uscat la staţia de epurare din Tulcea pentru incinerare", a mai spus Caraman.

Investiţia va fi pusă în practică după ce va primi avizul Ministerului Fondurilor Europene.

Doar două din cele aproape 20 de localităţi din Delta Dunării, oraşul Sulina şi satul Maliuc, au reţele de canalizare funcţionale.

Cea din oraşul Sulina a fost extinsă şi modernizată în perioada de programare anterioară printr-un proiect european realizat de societatea Aquaserv SA.

Reţeaua de canalizare din satul Maliuc are însă o vechime de aproape 60 de ani şi deserveşte doar blocurile de pe faleza localităţii. Comuna Maliuc are în componenţă cinci sate.

Alte trei sate din Delta Dunării, Mila 23, Crişan şi Sfântu Gheorghe, au sisteme de canalizare nefuncţionale, din diferite motive. La Sfântu Gheorghe, sistemul finalizat anul trecut urmează să fie pus în funcţiune anul acesta, după ce autoritatea locală abia a încheiat lucrările de branşare a gospodăriilor la sistem. La Mila 23 şi Crişan, sistemele de canalizare nu funcţionează din cauza lipsei branşamentelor şi a unor avize de racordare la reţeaua de energie.

În niciunul din celelalte sate din Deltă nu există reţele de canalizare, iar oamenii au toaletele în afara locuinţelor.

Comentarii