Deputatul liberal Ion Ștefan propune agricultorilor prime directe de 200 euro/tona de produse

Deputatul PNL de Vrancea, Ion Ștefan, propune modificări legislative pentru stimularea producătorilor agricoli care comercializează produsele agricole primare prin acordarea unor prime de 200 euro/tonă și 100 euro/tonă pentru produsele românești vândute.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 23.05.2019 - 13:40

Asumată de alți 65 de colegi de-ai săi parlamentari liberali, inițiativa ar urma, dacă va fi adoptată, să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2020 cu aplicare până la data de 31 decembrie 2022. Scopul inițiativei este stimularea intrării produselor agricole primare din fermele românești în circuitul comercial oficial, prin acordarea unei prime de comercializare pentru cantitatea de produse agricole vândute către unitățile necesare, respectiv 200 euro/tonă și 100 euro/tonă pentru produsele direct pentru consum. Deputatul Ion Ștefan susține că proiectul va ajuta agricultorii români, va spori consumul de produse românești și va avea un impact bugetar pozitiv: „Potrivit acestei măsuri, pentru fiecare tonă de produs agricol stimulat să intre în economia oficială, statul va încasa, direct sau indirect, chiar în cursul anului respectiv, peste 200 euro/tonă, stimulându-se aproape toate sursele fiscale: TVA încasat înainte de obținerea primei de comercializare, care pentru producția zootehnică înseamnă o valoare superioară primei; impozit pe profit mai mare de la procesatori; impozite și contribuții mai mari, ca urmare a stimulării creșterii afacerilor procesatorilor”, mai prevede inițativa.

”Una dintre cele mai importante probleme pe care le înregistrează economia României în prezent este reprezentată de accesul extrem de redus al producției agricole autohtone, prin comercializare, în piața locală, națională. Prin implementarea unei astfel de măsuri, sănătatea românilor va fi protejată prin consumul de produse agricole primare românești a căror calitate nu poate fi contestată, iar satul românesc va renaște după perioada destul de lungă în care a fost abandonat. Considerăm că această formă de stimulare va conduce la dublarea cantității de produse agricole primare procesate în România, fapt ce va determina, implicit, creșterea veniturilor producătorilor agricoli”, se arată în expunerea de motive a proiectului înaintat de deputatul PNL Ion Ștefan.

Comentarii