19.1 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăEconomieDeficitul de colectare a TVA este una dintre cele mai importante probleme...

Deficitul de colectare a TVA este una dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă ANAF

România nu mai este printre ţările care înregistrează o creştere a acestui decalaj fiscal, anunţă ANAF. Decalajul fiscal este diferența dintre valoarea taxei pe care, teoretic, ar trebui să o colecteze Fiscul și suma care a fost colectată de fapt.

Cu alte cuvinte, este vorba despre ceea ce, în jargonul de specialitate european, se numeşte „VAT gap”, ori deficit de colectare a TVA. Autoritatea fiscală răspunde astfel, în realitate, unui studiu care a fost prezentat recent de Comisia Europeană, privind deficitul de încasare a taxei pe valoarea adăugată.

România e fruntaşă la neîncasarea taxei pe valoarea adăugată pentru cel de-al cincilea an consecutiv, reiese din clasamentul publicat de Comisia Europeană acum câteva zile. Deficitul acesta de colectare de TVA, de 36%, plasează ţara noastră pe primul loc în topul european.

Faţă de anii 2013 şi 2014, când deficitul de TVA colectat era de 38%, respectiv de 40% din PIB, în ultimii doi ani analizaţi de Comisia Europeană, care au fost 2016 şi 2017, acesta era de circa 36%.

Revenind, autoritatea fiscală spune că, în cazul României, rezultatele indică menţinerea aceluiaşi decalaj fiscal, de la 35,8%, în anul 2016, la 35,5%, în anul 2017 (raportul rotunjeşte cifra, în ambii ani, la 36%).

Comparativ cu anul 2016, sunt state membre UE ce înregistrează creşteri: Grecia – 2,6%, Letonia – 1,9% şi Germania – 0,2%.

 

Prima dată – ultima dată

„E pentru prima dată, în cei cinci ani de analiză a decalajului fiscal la TVA, când România nu mai figurează printre statele cu cea mai mare creştere de decalaj fiscal, dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene”, arată ANAF.

Soluţia, aşa cum Rl a explicat recent, este introducerea sistemul informatic SAF-T (trad. eng: standard audit file for tax).

Cele mai avansate state, în reducerea deficitului de colectare a TVA, sunt Austria, Lituania, Slovenia, Ungaria, Portugalia şi Polonia, care au implementat de mai mulţi ani acest sistem informatic, care a devenit un fel de standard european.

În anii 2014 – 2015, numai decalajul fiscal al Marii Britanii a fost de 36 de miliarde de lire sterline.

Cele mai citite

Ultimul pas pentru operaționalizarea IMM Plus, îndeplinit

După aprobarea schemei de ajutor de stat IMM Plus de către Comisia Europeană la 9 aprilie a.c., a fost publicat Ordinul comun care stabilește...

Sârbii din Kosovo participă la un referendum pentru revocarea primarilor albanezi

Etnicii sârbi din provincia Kosovo sunt chemați la un referendum în care să se pronunțe asupra revocării primarilor albanezi din mai multe localități ale...

Când se dau pensiile de Paște

Întrucât bugetarii beneficiază de minivacanță între 1 și 7 Mai, distribuirea pensiilor va fi ajustată pentru a asigura că acestea ajung la beneficiari la...
Ultima oră
Pe aceeași temă