Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Deficitul bugetar pe anul viitor ar fi de 3,58%

Ministerul Finanţelor Publice a terminat calculele pentru realizarea proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2020.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 12.12.2019 - 11:26

Proiectul prevede un deficit bugetar de 3,58% şi pentru anul 2021 3,34%. Plafonul la datoria publică a fost stabilit la 45% din PIB.

"Bugetul e gata, va fi prezentat în Parlament cred că săptămâna viitoare. A fost construit pe legislaţia şi pe taxele în vigoare. Nu introducem alte taxe, nu avem intenţii să introducem alte taxe în 2020", a declarat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

"Ceea ce facem noi”, a declarat Cîţu, „e să trecem de la această politică prociclică, către una anticiclică, normală”, care „va reduce presiunea pe deficitul comercial. Bineînţeles, nu se întâmplă peste noapte şi nu vrem să facem mişcări bruşte”.

„Din 2021, o să vedeţi o creştere economică bazată pe investiţii, sustenabilă.” Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice

Demnitarul a avertizat că perioada va dura, „dar, după cum am mai spus, 2020 e anul în care curăţăm economia, o stabilizăm şi o pregătim pentru 2021. Din 2021, o să vedeţi o creştere economică bazată pe investiţii, sustenabilă".

Ministrul a precizat că punctul de amendă pentru circulaţie va fi îngheţat la nivelul actual, de 145 de lei, şi nu va creşte cu salariul minim, aşa cum nu se vor majora nici salariile demnitarilor şi că în acest moment nu se are în vedere o altă formulă de calcul pentru amenzile de circulaţie.

 

Tranziţie

Florin Cîţu a afirmat că în Guvern a fost prezentat proiectul de lege privind plafoanele unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar, pe anul 2020, şi a subliniat că urmează să se facă o tranziţie de la o politică fiscală prociclică, către una normală, iar această perioada de tranziţie va dura circa un an şi jumătate.

"Din păcate, trebuie să arătăm pentru anul viitor şi anul care urmează, 2021, un deficit peste 3%, asta pentru că ar fi o ajustare mult prea abruptă pentru economie, având în vedere decelerarea creşterii economice la nivel global, cât şi în România, şi atunci e o ajustare graduală.

Ce facem acum este să facem o tranziţie de la o politică fiscală prociclică către o politică fiscală normală, şi aici este o perioadă de tranziţie pe care să o facem într-un an, un an şi jumătate", a explicat ministrul Finanţelor.

Comentarii

loading...