Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Deficitul bugetar în 2018 va fi păstrat la sub 3% din PIB

Deficitul bugetar în 2018 va fi sub nivelul de 3% din PIB, aşa cum România s-a angajat prin documentele pe care le-a semnat cu Uniunea Europeană, spune vicepremierul Viorel Ştefan.

Share

Rl online 0 comentarii

10.07.2018 - 14:16

"Deficitul bugetar va fi de sub 3% din PIB în 2018, iar ajustarea deficitului structural, în vederea atingerii MTO (obiectivului pe termen mediu – care pretinde României un deficit structural de sub 1% din PIB – n.red.), este planificată să înceapădin anul 2019", a declarat vicepremierul PSD. Deficitul structural va atinge anul acesta 4% din PIB, potrivit Ministerului Finanţelor.

Agenţia americană de evaluare financiară Fitch arată, într-un raport de săptămâna trecută, că România riscă o aterizare dură a economiei şi că va fi greu da deficitul bugetar să rămână în 2018 în ţinta de 3% din PIB, întrucât cheltuielile cresc cu mult peste venituri. Agenţia a menţinut însă ratingul BBB- al României, întrucât datoria publică este la un nivel sustenabil.

Agenţia nu crede însă că România va mai putea menţine performanţa din 2017 când deficitul bugetar a fost păstrat sub limita de 3% din PIB, după ce guvernul a tăiat drastic cheltuielile de investiţii. Fitch prognozează un deficit bugetar în acest an de 3,4% din PIB şi de 3,6% din PIB în 2019, la o creştere economică de 3,8% în acest an şi de 3,3% anul viitor.

Viorel Ştefan a mai susţinut că, pentru guvern, investiţiile sunt în acest an o prioritate.

"Investiţiile constituie o prioritate a Guvernului pentru acest an, accentul urmând să fie pus pe sprijinirea autorităţilor contractante în pregătirea proiectelor de investiţii publice, precum şi pe raţionalizarea procesului de investiţii publice.”

Comentarii