Decizii cruciale la summitul G7 din Franţa

Summitul G7 care are loc la Biarritz, în sud-vestul Franţei, va fi "un test dificil de unitate şi solidaritate, la un după ce liderii celor mai bogate state au găsit cu greu un limbaj comun", a apreciat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 25.08.2019 - 02:44

"Nu există nicio certitudine dacă grupul va putea să găsească soluţii comune - iar provocările globale de astăzi sunt cu adevărat serioase - sau dacă (liderii) se vor concentra pe dispute fără sens unul cu altul", a declarat Tusk într-o conferinţă de presă la Biarritz, potrivit Agerpres. Preşedintele Consiliului European a avertizat Statele Unite că o continuare a războaielor comerciale va conduce la recesiune: 'Războaiele comerciale vor conduce la recesiune, în timp ce acordurile comerciale stimulează economia', a afirmat el, cu puţin timp înaintea deschiderii summitului.

Totodată, Tusk a avertizat că UE va riposta dacă preşedintele american va decreta noi taxe vamale asupra vinului francez, ca măsură de retorsiune la impozitarea giganţilor digitali americani:"Voi proteja vinul francez cu o sinceră determinare. Dacă Statele Unite impun taxe, atunci Uniunea Europeană va răspunde pe acelaşi plan". Pe de altă parte, preşedintele Consiliului European a apreciat ca puţin probabilă ratificarea acordului comercial încheiat între Uniunea Europeană şi Mercosur dacă incendiile din Amazonia vor continua. "Desigur că susţinem acordul UE-Mercosur, dar este dificil de imaginat un proces de ratificare atât timp cât guvernul brazilian va permite distrugerea Amazoniei", a arătat Tusk. Referitor la Iran, el a cerut un nou efort din partea liderilor G7, apreciind că respingerea acordului nuclear cu Iran de către Statele Unite nu a adus niciun rezultat pozitiv, şi remarcând că divizările dintre occidentali joacă în favoarea ayatollahilor iranieni.

În deschiderea summitului, preşedintele francez Emmanuel Macron a lansat militanţilor anti-G7 din Ţara Bascilor un apel ''la calm şi concordie'', afirmând că marile provocări, precum cea reprezentată de schimbările climatice, trebuie să fie combătute ''împreună'', transmite AFP. Liderul de la Paris şi-a exprimat speranţa că la summitul G7 va convinge toţi partenerii ţării sale că ''tensiunile, în special cele comerciale, sunt rele pentru întreaga lume''. ''Trebuie să ajungem la o formă de detensionare, pentru a stabiliza lucrurile şi pentru a evita acest război comercial care începe să ia formă peste tot'', a subliniat el. El s-a referit şi la actualele incendii din regiunea amazoniană. ''Am dorit ca acest G7 să fie util şi, în concluzie, trebuie să răspundem într-o manieră foarte concretă la apelul oceanului şi la apelul pădurii care arde astăzi în Amazonia'', a spus el.

''Suntem toţi îngrijoraţi. Franţa este îngrijorată, indubitabil, chiar mai mult decât alţii din jurul acestei mese, întrucât noi suntem amazonieni cu Guyana. Aşadar cu privire la Amazonia, nu vom lansa un simplu apel, ci o mobilizare a tuturor puterilor'' prezente la Biarritz, ''în parteneriat cu ţările Amazoniei, pentru a combate aceste incendii şi pentru a investi în reîmpădurire'', a adăugat şeful statului francez.

Comentarii