12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăEconomieDe luna viitoare, trenurile CFR se vor umple de studenți străini

De luna viitoare, trenurile CFR se vor umple de studenți străini

Începând cu data de 9 iulie, 15.000 de tineri din țările membre UE care au împlinit 18 ani vor avea la dispoziție bilete de tren gratuite, cu care vor putea să se plimbe cu trenul în spațiul comunitar o perioadă de până la 30 de zile.

750 de bilete vor fi alocate tinerilor români – elevi, studenți, salariați sau aflaţi în căutarea unui loc de muncă – pe baza Programului „DiscoverEU“, care va fi lansat marţi, a anunţat eurodeputatul Siegfried Mureşan, iniţiator al proiectului în calitate de negociator-şef al Parlamentului European pentru bugetul UE pe 2018.

Dincolo de fericirea tinerilor români, și cei de la CFR Călători sunt bucuroși. ”Ne așteptăm la o creștere a numărului de voiaje ale tinerilor străini prevăzute pentru România, ca urmare a aplicării acestui program”, a declarat pentru România liberă Adrian Vlaicu, director de Marketing la CFR Călători.

Întrebat dacă starea proastă a infrastructurii feroviare din România va duce la un număr redus de călătorii ale tinerilor europeni în țara noastră, Vlaicu a negat: ”Starea proastă a infrastructurii nu este o problemă până la urmă, ea poate duce doar la creșterea duratei călătoriei. La urma urmei, este un program de cunoaștere a Europei, Europa trebuie cunoscută și cu bune, și cu rele”.

Ce reguli trebuie urmate

Siegfried Mureșan a explicat regulile care trebuie urmate pentru cei care vor să se înscrie în program. Tinerii din statele membre UE care au împlinit sau împlinesc 18 ani în perioada 2 iulie 2017 – 1 iulie 2018 pot beneficia de un abonament de tren gratuit de până la 30 de zile cu care să călătorească în spațiul comunitar în această vară. Aplicanţii trebuie să fie cetăţeni ai unui stat membru al UE şi să deţină documente valabile de călătorie, carte de identitate sau paşaport, la momentul efectuării călătoriei. Cea de-a patra condiţie este să călătorească în perioada 9 iulie – 30 septembrie.

Potrivit lui Mureşan, aproximativ 15.000 de tineri din UE vor primi un permis gratuit de călătorie în această vară, urmând ca dintre aceştia circa 750 să fie din România. „Avem prevăzute 12 milioane de euro pentru prima ediţie a acestui proiect. Apreciem că vom reuşi să finanţăm în jur de 20 de mii de bilete, pentru început, în această perioadă sunt puse la dispoziţie tinerilor 15.000 de bilete. Acestea vor fi alocate şi având în vedere ponderea populaţiei fiecărui stat membru al UE în ponderea populaţiei UE. (…) Dacă aceste bilete se epuizează şi rămâne buget disponibil, atunci va avea loc o a doua perioadă de aplicaţii în toamnă, cu perioada de călătorie spre sfârşitul anului, în principiu în vacanţa de iarnă a elevilor”, a afirmat eurodeputatul.

Buget sporit pentru anii viitori

El a precizat că doreşte ca acest proiect să fie permanent. „Deja, Comisia Europeană în propunerea de buget pentru perioada 2021-2027 a inclus acest proiect şi a prevăzut 700 milioane de euro, adică 100 milioane de euro pe an”, a adăugat Mureşan. Înscrierile în program vor începe azi, 12 iunie, pe site-ul http://europa.eu/youth/discoverEU, urmând să se încheie pe 26 iunie.

„Comisia Europeană va face selecţia şi tinerii vor putea călători în vacanţa de vară în perioada 9 iulie – 30 septembrie. (…) Oricine are 18 ani este eligibil, nu trebuie să fii elev. Trebuie să începem să ne gândim la toate categoriile de tineri, nu doar la studenţi, ci şi la tineri ucenici, la tineri din şcoli profesionale şi chiar la tineri şomeri, toţi au nevoie de sprijin“, a spus eurodeputatul.

Aplicanţii trebuie să aibă un plan de călătorie, care să includă şi obiective de patrimoniu cultural. «După aceea, va mai fi şi un chestionar european tot legat de anul patrimoniului cultural cu cinci întrebări cărora tinerii trebuie să le răspundă, tocmai pentru ca, dacă numărul de bilete solicitate depăşeşte numărul de bilete pe care-l putem acorda, atunci să se poată face o selecţie», a afirmat Mureşan.

La Programul DiscoverEU se poate aplica nu doar individual, dar şi ca membru al unui grup de maximum cinci persoane, care trebuie să-şi desemneze un lider, acesta fiind cel care completează formularul şi răspunde la întrebări. „Liderul grupului va primi un cod pe care îl va comunica celorlalţi membri pentru a le permite să se înregistreze. Utilizând codul furnizat de lider, membrii grupului se vor înregistra on-line, completând datele lor personale. Toţi membrii grupului trebuie să aibă vârsta de 18 ani“, potrivit programului.

Francezi în Trenul Prietenia

Pentru viitor, când bugetul va crește, Mureșan spune că ar fi posibil ca programul să se extindă și la țările din afara UE, care și-au asumat un parcurs european și a dat ca exemplu în acest sens Republica Moldova.

Dacă acest lucru se va întâmpla, Trenul Prietenia, care leagă Bucureștiul de Chișinău, ar putea fi utilizat nu numai pentru contrabandă cu țigări și băuturi alcoolice, ci și de tineri din Franța sau Belgia, bunăoară, care vor să viziteze pentru câteva zile capitala Republicii Moldova. Și, pe bază de reciprocitate, în TGV-urile din Franța s-ar putea vorbi românește cu accent moldovenesc.   

Mai lent ca acum 18 ani

Întrebat de „România Lberă“ când a călătorit ultima oară cu trenul în România, Siegfried Mureșan a răspuns că în urmă cu două săptămâni, pe distanța Hunedoara – București. ”Ceea ce am remarcat este că am făcut mai mult cu trenul decât acum 15 ani, când eram student”, a spus eurodeputatul, care este și purtător de cuvânt al Partidului Popular European (PPE). În acest context, el le-a adresat un mesaj guvernanților: ”Absorbiți fonduri europene pentru infrastructura feroviară, modernizați CFR, cumpărați vagoane și faceți linii de mare viteză”.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...
Ultima oră
Pe aceeași temă