Datornicii iau credit de la stat cu dobândă zero

De mai mult timp, Ministerul Finanţelor Publice pregăteşte un proiect de amnistie fiscală. El ar distorsiona însă pieţele.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 15.07.2019 - 10:50

O idee de amnistie ar fi ca micii datornici să fie iertați de penalități dacă plătesc principalul. Sunt peste 285.000 de datornici companii 100% private, cu 25,7 miliarde de lei datorii, din care 16,6 principalul și peste nouă accesoriile, conform Startup Cafe.

Dan Schwatz, managing partner RSM România, e total contra amnistiei fiscale. „Personal, sunt contra oricărei amnistii fiscale. Mecanismele pieţei sunt distorsionate. Ce se spune în proiectul de amnistie, că Guvernul va veni cu măsuri de recompensare a contribuabililor corecţi, e praf în ochi: recompensarea ar interveni în viitor, nu în trecut”, a spus Schwartz Rl.

Ce înseamnă aceasta? „Nu am văzut nicăieri în proiect că, pe perioada acordării facilităţilor fiscale, contribuabilii buni-platnici primesc înapoi 20% din taxele plătite. Nici aceasta nu ar fi corect. Aceştia ar beneficia acum de lichiditate, nu acum un an, doi, trei, când alţii nu şi-au plătit taxele şi impozitele şi acum sunt scutiţi de penalităţi”, afirmă expertul.

Astfel, contribuabilii corecţi, ce-şi plătesc dările la stat, sunt puşi în inferioritate faţă de cei ce nu o fac. „Marii datornici n-au plătit nimic, au luat banii de impozite şi taxe şi i-au investit în business, indiferent dacă sunt de stat sau cu capital privat, şi-au dezvoltat afacerea, au avut lichiditate mai multă la dispoziţie pentru aceasta”, detaliază Dan Schwartz.

Planificare fiscală toxică

În acest timp, contribuabilii corecţi şi-au limitat activitatea, pentru că au avut un cost suplimentar cu impozitele şi taxele plătite. Companiile corecte ar fi afectate de amnistia fiscală acordată rău-platnicilor, crede Schwartz.

Mai mult, dacă această amnistie se repetă cu consecvenţă, la câţiva ani, contribuabilii se adaptează şi nu plătesc dările, aşteptând următoarea amnistie previzibilă. „Mai bine iau eu banii statului, pe post de credit fără dobândă, pe care îl folosesc în business-ul meu, iar peste trei ani vine amnistia fiscală! De ce unii să facă asta şi alţii nu?”, spun aceştia.

Comentarii