Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Date alarmante. Șapte din zece investitorii străini au mai puțină încredere în România

Investițiile străine ca procent din PIB sunt de aproape patru ori mai mici decât în țările din jur, iar perspectivele sunt sumbre, întrucât percepția celor mai mari investitori de pe plan local despre România comparativ cu alte state s-a înrăutățit semnificativ.

Teodora Cimpoi 0 comentarii

Actualizat: 05.04.2018 - 13:51

Companiile sunt speriate mai ales de impredictibilitatea legislativă. „Anul 2017 a fost marcat de o <<revoluție fiscală>> ale cărei obiective și beneficii mediul privat încă nu le-a înțeles și care a fost implementată în ciuda comentariilor negative aproape unanime. În paralel, a fost consumată foarte multă energie pe dezbaterile privind reforma sistemului judiciar, fără a fi luate însă în considerare problemele practice ale mediul de afaceri. Solicitările companiilor privind înființarea unor tribunale comerciale și fiscale sau creșterea numărului de magistrați din sistem pentru mai multă celeritate în decizii nu au figurat deloc pe agenda modificărilor”, a transmis FIC într-un comunicat.

Atractivitatea țării, în scădere

Potrivit unui sondaj efectuat de Consiliul Investitorilor Străini (FIC) în rândul membrilor săi, în luna martie, atractivitatea României comparativ cu alte state din Europa Centrală și de Est sau din alte locuri a scăzut pentru 57% dintre respondenți. Comparativ, în martie 2016 procentul acestora era de 21,7%, conform datelor publicate ieri de FIC. În luna martie 2018, doar 26% dintre respondenți considerau că atractivitatea României a crescut, iar 17% cred că a rămas la fel.

În ciuda faptului că 54% dintre respondenți se așteaptă ca veniturile lor să crească în acest an, peste 70% dintre respondenți spun că evenimentele din ultimele 6 luni (perioada de referință a chestionarului) au făcut să le scadă încrederea în mediul de afaceri din România și consideră că aceasta s-a deteriorat. Indicatorul s-a înrăutățit puternic față de acum un an, când 55,6% dintre respondenți au spus că încrederea lor e mai mică, însă e puțin mai bun față de luna septembrie, când 74% dintre respondenți s-au simțit afectați. „Cifrele acestea nu aduc vești foarte bune având în vedere că una din prioritățile Guvernului o reprezintă creșterea nivelului investițiilor în economia României, obiectiv care pare dificil de atins în aceste condiții”, a transmis Consiliul Investitorilor Străini.

Mai puține investiții

Potrivit asociației, investițiile străine în România au ajuns la 4,5 miliarde de euro în 2017, în foarte ușoară creștere față de 2015 sau 2016 și totuși doar la jumătate față de nivelul înregistrat în anii 2007-2008. „O parte semnificativă a acestor investiții au fost realizate de companiile deja prezente în România, care se adaptează la creșterea economiei locale, europene și globale. Cu toate acestea, România are nevoie de noi investitori care să aducă cu ei un plus de capital și tehnologie. O analiză recentă a Băncii Mondiale arată că investițiile străine atrase de România în 2016 reprezentau doar 2,8% din PIB, în timp ce în Europa de Est fluxurile erau de aproximativ 8% din PIB pentru aceeași perioadă. Aceste rezultate evidențiază că sumele atrase de România sunt foarte mici atât de la an la an, cât și în comparație cu țările vecine”, au declarat reprezentanții Consiliului.

Lipsă de transparență în adoptarea politicilor

Indicele FIC arată că există o serie de constrângeri structurale care nu încurajează investițiile noi: 68% dintre respondenți consideră că forța de muncă disponibilă nu este suficient de competitivă; 85% dintre respondenți caracterizează sistemul fiscal din România ca necompetitiv și probabil nu din cauza nivelului de impozitare, ci a schimbărilor bruște de politică fiscală și lipsei de modernizare la nivelul ANAF. Totodată, 96% dintre respondenți spun că întâmpină dificultăți din cauza poverii reglementărilor care sunt neclare și în continuă schimbare. De asemenea, 92% consideră că infrastructura nu este suficient de bine dezvoltată, iar 100% dintre respondenți descriu birocrația din România ca fiind necompetitivă în comparație cu alte locații din Europa unde desfășoară activități și tot în unanimitate reclamă lipsa de transparență și de consistență în adoptarea și aplicarea politicilor publice.

Mesajul: Restabiliți încrederea!

Mesajul FIC pentru decidenții politici este că, atâta vreme cât indicele percepției despre mediul de afaceri din România sugerează mai degrabă neîncredere, șansele de a atrage noi investiții semnificative sunt minime. „Cu un nivel scăzut al încrederii în politicile publice este puțin probabil ca România să atragă noi investiții în zonele cu șomaj încă ridicat, în sectoare esențiale cum este cel al utilităților sau în proiecte de parteneriat public-privat pe care reprezentanții Guvernului încearcă să le încheie în perioada următoare”, au transmis investitorii străini.

Potrivit acestora, pe termen scurt perspectivele economice arată bine și o parte semnificativă a companiilor membre FIC anticipează o creștere a afacerilor în România. Investițiile pe termen mediu și lung, singurele care catalizează o creștere sustenabilă, nu se vor materializa dacă nu are loc o schimbare a percepției investitorilor existenți privind stabilitatea și predictibilitatea politicilor publice din România. Indicele a fost realizat în rândul membrilor Consiliului Investitorilor Străini, companii care cumulat au avut în 2016 o cifră de afaceri de 187 de miliarde de lei și au angajat aproximativ 200.000 de persoane. Rata de răspuns a fost de 44% în rândul celor 122 de membri.

Comentarii

loading...