15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieDarul, linkul social care unge balamalele amiciţiei

Darul, linkul social care unge balamalele amiciţiei

O mână invizibilă a economiilor de schimb pune în mișcare relații, bunuri și servicii, explică Ferratum Grup, care afirmă: “A da și a primi nu înseamnă doar transfer de proprietate, ci și de semnificație”.

Tocmai au trecut Crăciunul şi Anul Nou. Merită să discutăm puţin despre semnificaţia darului. În Servicii, a devenit uzual ca furnizorii să dea un mic dar clienților, pentru consolidarea relației de business.

Se creează astfel ecosisteme de schimb care, cumulat, tranzacționează bani și creează consum. Dar să fim foarte atenţi ce se ascunde în spatele darului, pentru că uneori acesta pregăteşte noi plăţi parţial sau complet escamotate.

Darurile acestea transgresează planul de business şi cel personal, creând afilieri și atașamente ce generează valoare socială. Sau, din contră, complicităţi. Prin schimb de cadouri, se ajunge la o comunitate. Una de servicii.

“Îți dau și îmi dai cadouri, iar acest schimb ne validează relația. În acest context, darul este, pur și simplu, lipici social.” Constantin Magdalina, Ferratum Grup

“Îți dau și îmi dai cadouri, iar acest schimb ne validează relația. În acest context, darul este, pur și simplu, lipici social”, spune Constantin Magdalina de la Ferratum Grup.

La nivel mondial, România e pe locul al treilea în topul țărilor cu cel mai mare procent de cheltuieli în perioada Crăciunului. Consumul s-a ajustat puternic în trimestrul al III-lea, dar pe volum creșterea e de 4,5%.

34% din veniturile lunare ale românilor sunt alocate în decembrie cadourilor. Brazilia conduce, cu 91%, urmată de Polonia, cu 36%, și pe locul al treilea, la egalitate, sunt Australia, Spania și România.

 

Mecanismul social

Reciprocitatea darului are uneori și un mecanism psihologic bazal: „A plăcea și a fi plăcut”. A fi preferat pentru cadoul dăruit înseamnă și a fi pe placul cuiva și a-l favoriza pe cel care-ți dăruiește, tocmai pentru că te place.

Se întâmplă destul de des ca unele companii, ce vor să aibă o colaborare strânsă cu statul, „să-i placă” pe funcționarii care decid anumite achiziții. Este o formă de cumpărare prin dar a bunăvoinței, un raport de putere și o relație de dependență între cel ce dă și cel care primește.

Cele mai citite

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Legea pentru prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă, promulgată de Klaus Iohannis

Legea iniţiată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) pentru ratificarea Convenţiei privind prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă a...
Ultima oră
Pe aceeași temă