19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieDăncilă: Vreau să dau un semnal că ne dorim stimularea unor noi...

Dăncilă: Vreau să dau un semnal că ne dorim stimularea unor noi investiţii majore în România

Urmează ca în scurt timp să se deschidă schema de ajutor de stat pentru investiţiile private mai mari de 10 milioane de euro pentru deschiderea sau extinderea capacităţilor de producţie.

“Vreau să dau un semnal că ne dorim stimularea unor noi investiţii majore în România şi din acest motiv vom adopta şi alte măsuri care să susţină acest lucru. Dorim să asigurăm o dinamică pozitivă a economiei şi astăzi anunţăm că în scurt timp se va deschide schema de ajutor de stat pentru investiţiile private mai mari de 10 milioane de euro, în investiţii în deschiderea sau extinderea capacităţilor de producţie. Nu vă ascund faptul că ţinta noastră finală este să atragem investiţii de peste un miliard de euro. Aceste investiţii vor crea mii de locuri de muncă şi vor contribui la creşterea veniturilor bugetare”, a precizat Dăncilă la lansarea ediţiei din 2018 a schemei de ajutor de stat instituită prin HG 807, eveniment organizat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat la Palatul Parlamentului.

Ea a adăugat că schema de ajutor de stat este doar o parte a pachetului de stimulare a investiţiilor în România, anunţând că în următoarele luni se va înfiinţa Agenţia Română pentru Investiţii Străine şi Exporturi.

“Alături de un mediu macroeconomic stabil şi predictibl, un mediu fiscal stimulativ şi o forţă de muncă bine pregătită, vă propunem şi o nouă abordare în ceea ce priveşte relaţia cu investitorii strategici în economie. Vom înfiinţa în următoarele luni Agenţia Română pentru Investiţii Străine şi Exporturi, un centru de tip ‘one stop shop’, o agenţie cu flexibilitate mare, cu manageri de proiect dedicaţi. Va fi un corp de manageri specializaţi pe sectoarele strategice, din punct de vedere economic pentru România, în vederea atragerii de investiţii”, a subliniat şeful Executivului.

Prim-ministrul a mai precizat că prioritatea Guvernului în trimestrul II al acestui an o reprezintă investiţiile.

“Nu avem cum să mergem mai departe cu aplicarea programului de guvernare dacă nu stimulăm investiţiile. Am promis în programul de guvernare că anul 2018 va fi anul investiţiilor şi aşa va fi. Ne-am propus atragerea unor investiţii cu valoare adăugată ridicată, care să conducă la crearea de noi locuri de muncă mai bine plătite. Săptămâna aceasta au apărut ultimele date cu privire la valoarea investiţiilor străine directe pentru primele trei luni ale anului 2018. Acestea au crescut cu 21,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017, demonstrând încredere în potenţialul economiei româneşti şi în actul de guvernare, însă consider că nu este suficient, ne dorim mult mai mult decât atât”, a punctat Dăncilă.

Potrivit şefului Guvernului, investiţiile cu impact major în economie înseamnă şi o producţie cu grad înalt de tehnologizare, ceea ce înseamnă locuri de muncă bine calificate şi mai bine plătite, iar în acest sens învăţământul dual este o soluţie sustenabilă.

“Ştiu şi înţelegem nevoile mediului de afaceri generate de criza de pe piaţa forţei de muncă, iar învăţământul dual consider că este o soluţie sustenabilă. În anul şcolar 2017-2018 au fost realizate 106 clase de învăţământ dual, prin contracte cu angajatorii, fiind implicate 227 de companii şi 68 de unităţi şcolare. Suntem conştienţi că încurajarea marilor proiecte de investiţii va conduce la creşterea exporturilor cu valoare adăugată, creşterea gradului de integrare locală a proceselor de producţie, mai multe contracte şi locuri de muncă pentru IMM-uri şi, bineînţeles, reducerea importurilor”, a explicat Dăncilă.

Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă