Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Dăncilă ia la puricat deciziile păguboase ale lui Ponta

Corpul de control al premierului şi cel al ministrului Transporturilor verifică modul în care au fost derulate contractele pentru realizarea metroului Drumul Taberei - Eroilor, precum şi circumstanţele în care Metrorex a ajuns să le datoreze constructorilor 188 milioane de lei.

Adrian Bărbulescu 0 comentarii

Actualizat: 23.08.2018 - 07:09

Metrorex trebuie să plătească asocierii Astaldi S.p.a. - FCC Construccion SA, Delta ACM 93 SRL, AB Construct SRL pentru revendicări solicitate în perioada 2011-2015.

Metrorex a anunțat miercuri că acum face toate demersurile pentru achitarea datoriei de 188 milioane de lei (aproximativ 40 milioane de euro) stabilite anul trecut printr-o hotărâre a instanţei, rămasă definitivă şi irevocabilă în mai 2018, fără a afecta activitatea societăţii.

„În prezent, Corpul de Control al prim-ministrului verifică modul în care au fost derulate contractele aferente obiectivului de investiţii magistrala 5 Drumul Taberei - Eroilor. Corpul de Control al ministrului Transporturilor analizează circumstanţele care au pus în sarcina Metrorex despăgubirea de 188 milioane de lei“, mai spun oficialii societății.

Silaghi și Fenechiu au „perfecționat“ dezastrul

Totul a pornit de la o decizie politică luată în primă instanță de fostul premier Victor Ponta. „Lucrările de construcție a Magistralei 5 au început în 2011 și în 2016 ar fi trebuit să fie gata, numai că începând cu Ovidiu Silaghi s-a produs declicul. Apoi și Relu Fenechiu și Victor Ponta au tăiat finanțarea“, a declarat recent pentru „România liberă“ fostul director general al Metrorex Gheorghe Udriște.

El a explicat că, într-o primă fază, în 2012, ministrul Transporturilor de la acea vreme, Ovidiu Silaghi, a luat 200 milioane de lei din finanțarea lucrărilor la metroul de Drumul Taberei. Apoi, un an mai târziu, succesorul său, liberalul Relu Fenechiu, cu aprobarea premierului Victor Viorel Ponta, a alocat acestui obiectiv de investiții doar 160 milioane de lei pentru tot anul 2013, sumă care nu ajungea nici măcar pentru plata datoriilor din 2012.

„În aceste condiții, constructorii au fost nevoiți să trimită oamenii acasă. Practic s-a desființat șantierul. Tot Relu Fenechiu a zis la un moment dat că nu este nevoie nici de metroul spre Otopeni. Este revoltător cu câtă ușurință și cu câtă bătaie de joc la adresa românilor vorbesc oamenii aceștia. Este un atentat la buna cuviință a poporului român. Silaghi, Fenechiu și Ponta trebuie dați afară din București, opriți la aeroport sau la gară, pe unde vor să intre“, a concluzionat Gheorghe Udriște.

Comentarii