Dăncilă anunță schimbări la Registrul Comerțului

Accesul la informaţii din sfera de activitate a Registrului Comerţului va deveni mai simplu, "la doar un click distanţă", prin implementarea sistemului electronic integrat al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, a declarat prim-ministrul Viorica Dăncilă.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 04.04.2019 - 14:56

"Realizarea sistemului electronic integrat al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului va atrage o finanţare nerambursabilă de 34 de milioane de euro din Programul Operaţional Competitivitate şi va avea un rol vital în îmbunătăţirea relaţiei instituţiilor publice cu cetăţenii şi cu firmele. Ne dorim cu toţii reducerea timpului petrecut la ghişeu pentru soluţionarea cererilor, costuri cât mai mici, cât mai puţine documente pe hârtie, acces online securizat la informaţiile necesare, altfel spus eficientizare şi servicii de calitate oferite contribuabililor, persoane fizice şi juridice deopotrivă", a declarat Viorica Dăncilă, la Palatul Victoria, la ceremonia de semnare a contractului de finanţare pentru proiectul "Sistem electronic integrat al ONRC consolidat şi interoperabil destinat serviciilor de e-guvernare centrate pe evenimente de viaţă".

Premierul a adăugat că România se află "în top 5 mondial al ţărilor cu cele mai rapide servicii de internet".

"Decalajul dintre mediul urban şi mediul rural în privinţa accesului la internet fix continuă să scadă, iar la nivel naţional 60% dintre gospodării sunt conectate la internet. Tehnologia digitală a devenit un element familiar în viaţa de zi cu zi a românilor. Sunt atuuri care ne pot ajuta în relaţia cetăţeanului cu instituţiile statului. Datorită contractului semnat astăzi, înfiinţarea şi derularea unei afaceri, accesul la informaţii din sfera de activitate a Registrului Comerţului va deveni mai simplu, la doar un click distanţă. Oficiul Naţional al Registrului Comerţului îşi va extinde serviciile online pentru cetăţeni şi pentru mediul de afaceri, va favoriza accesul la cele mai recente informaţii publice, privind reglementări, proceduri, decizii şi tarife şi va permite livrarea tuturor documentelor în format electronic", a declarat Dăncilă.

Premierul a subliniat că fiecare pas pentru reducerea birocraţiei încurajează iniţiativa privată şi contribuie implicit la creşterea economică, iar tehnologia digitală oferă soluţia cea mai bună.

"Contractul semnat astăzi la Palatul Victoria, între Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Comunicaţiilor şi Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, reprezintă un pas înainte către aceste ţinte pe care ni le-am asumat şi prin programul de guvernare. La fel de important este faptul că implementarea acestui contract înseamnă bani europeni atraşi de România şi parcurgerea unei etape noi a Strategiei Naţionale Agenda Digitală a României 2020", a mai declarat Dăncilă.

Contractul a fost semnat de ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu, şi de directorul general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), Valentina Burdescu.

Comentarii