10.9 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăEconomieCursul euro ar putea ajunge la 4,85 lei în semestrul II al...

Cursul euro ar putea ajunge la 4,85 lei în semestrul II al 2020

În a doua parte a anului, s-ar putea ajunge şi la 4,85 lei/euro, în ton cu dinamica evoluţiei economice interne şi a situaţiei internaţionale.

Leul a atins săptămâna trecută un nou minim istoric, fiind cotat oficial la peste 4,78 lei/euro. Perspectivele finalului de an tind să urmeze aceeaşi traiectorie negativă.

Importurile realizate în acest an, de 63,8 miliarde de euro (în creştere cu 5,1% în primele nouă luni), în ton cu dinamica consumului, vor continua în sezonul rece şi mai ales de Sărbători.

„Economia românească trece printr-o perioadă plină de provocări, ceea ce generează un plus de presiune şi volatilitate.” Cosmin Bucur, managing director Moneycorp România

”Pentru moneda naţională, această tendinţă generează un plus de presiune şi volatilitate, mai ales că, la nivel macro, economia românească trece printr-o perioadă plină de provocări – de la scăderea producţiei (-2,1% în primele nouă luni) până la depăşirea deficitului bugetar asumat (2,62% la nouă luni, cu 60,5% mai mare faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului trecut)”, spune Cosmin Bucur, managing director Moneycorp România.

Din păcate, explică expertul, aceste creşteri ale cursului sunt transferate parţial la consumatorul final, iar suplimentar pun de asemenea şi presiune pe marjele de profitabilitate ale companiilor, într-un mediu economic foarte competitiv.

 

Sensibilitate accentuată

Potrivit experţilor, România se află într-o zonă de sensibilitate accentuată, mai ales că trece şi printr-o perioadă plină de provocări pe scena publică (schimbare de guvern, alegeri prezidenţiale etc.).

Datele negative privind evoluţia economică au generat în spaţiul public un plus de impredictibilitate generală, într-o perioadă în care companiile îşi definitivează bugetele pentru anul următor.

Este vorba despre încasări bugetare care sunt sub nivelul programat de -21 de miliarde de lei, la nouă luni, accentuarea deficitului bugetar, care este prognozat să treacă de 3% din PIB, creşterea datoriei publice cu 9,131 miliarde de euro, în primele opt luni, la 108,972 miliarde de euro, şi absenţa unor prognoze oficiale privind perspectivele din anul 2020.

Este o perspectivă incoerentă, care a generat un plus de presiune pe cursul de schimb, astfel că leul, din octombrie, a avut o depreciere de 0,5%.

Cele mai citite

Transformând problemele în oportunități – 5 abordări proactive pentru a deveni un manager mai bun

În lumea complexă și dinamică a managementului, abilitățile de leadership și capacitatea de a gestiona o echipă de angajați sunt cruciale pentru succesul organizației....

Un avion TAROM a fost lovit de trăsnet. Niciun om nu a fost rănit

Un avion al Companiei TAROM cu pasageri la bord, care urma să realizeze un zbor București - Chișinău, a fost lovit de trăsnet. Accidentul s-a...

Îți dorești un birou impecabil? Alege accesorii și instrumente de birou personalizate

Biroul tău nu este doar un simplu spațiu de lucru. Este un loc în care petreci cel puțin 8 ore în fiecare zi. Un...
Ultima oră
Pe aceeași temă