10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomieCum stă, în pragul sezonului rece, termoficarea bucureşteană?

Cum stă, în pragul sezonului rece, termoficarea bucureşteană?

Electrocentrale Bucureşti (Elcen), producătorul de căldură şi apă caldă din Bucureşti, este într-o situaţie critică de mai mulţi ani, a spus administratorul special Claudiu Creţu, repetând ceea ce ştim şi scriem de mai mulţi ani, pe diferite tonalităţi şi în diverse chei.

“Sectorul energetic este, în întregul său, ca o barcă sau ca un vapor. Dacă la etajele superioare uităm că acolo, jos, se mai află nişte spărturi, este posibil ca vaporul să se scufunde cu totul”, a spus Creţu.

„La acest moment, nu ştim cum vom trece această iarnă, iar problema este că acţionăm pompieristic.” Claudiu Creţu, administrator special Elcen

„Credeţi-mă că nu vreau să par deloc catastrofic”, a continuat acesta, în aceeaşi tonalitate, „dar situaţia este foarte gravă”. Anume, spune Claudiu Creţu, „la acest moment, nu ştim cum vom trece această iarnă, iar problema este că acţionăm pompieristic, adică stingem incendii care apar colo-colo”.

La ce anume se referă Creţu când vorbeşte despre acţiuni pompieristice? De exemplu, la celebra OUG 114, ori la chestiunea consumatorului vulnerabil, ori „mai apare cât un infringement… dar lipseşte o viziune clară, de investiţii, unde să vedem efectiv ce o să facem şi cum asigurăm siguranţa alimentării cu energie”.

Administratorul a amintit că Elcen este într-o situaţie critică de vreo şapte ani. Noi scriem aici pe acest subiect de trei ani şi jumătate. “Păcatul cel mai mare pe care îl avem este amânarea. Amânăm, amânăm, timpul trece şi ne ajung din urmă unele lucruri pe care nu le facem la timp”, a completat Claudiu Creţu, conform Agerpres.

 

Pentru o piaţă concurenţială

Potrivit acestuia, interesul Elcen este să existe o piaţă liberă, concurenţială, unde să se poată cumpăra gaze la cel mai bun preţ cu putinţă.

“Pe noi nu ne sperie deloc conceptul de piaţă liberă de gaze, dacă acest lucru se reflectă în realitate, printr-o piaţă efectivă lichidă. Oferta să fie cât mai mare, de acolo vine echilibrul! În acest moment, nu există o piaţă lichidă. Elcen este captivă la Romgaz acum, iar pentru noi este bine să existe o piaţă liberă”, a precizat Creţu.

Cel mai interesant pentru Elcen ar fi când piaţa liberă a termoficării va fi formată din zeci de mii de mici consumatori de energie: asociaţiile de proprietari.

Cele mai citite

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...
Ultima oră
Pe aceeași temă