Cum se simplifică importurile de echipament medical

Mai repede, mai uşor, totul contra pandemiei. În lupta cu COVID-19, autoritățile vin, fiscal şi procedural, în sprijinul operatorilor economici și al instituțiilor de stat.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 28.04.2020 - 12:03

Este vorba despre orientări pentru relaxarea formalităților aplicabile la importul de astfel de produse.

Prima - se amână plata TVA la importul medicamentelor, echipamentelor de protecție, dispozitivelor medicale sau de protecție și materialelor sanitare pentru limitarea, tratamentul și combaterea COVID-19: kituri şi aparate de testare și diagnostic, măști, mănuși, scuturi din plastic pentru față, termometre, dezinfectanți, produse de sterilizare şi dispozitive medicale (ventilatoare, ecografe, aparate de electrodiagnostic).

Importatorii trebuie să fie siguri că vor aplica corect amânarea plății TVA. Organizația Mondială a Vămilor vine cu o listă dedicată clasificărilor tarifare aferente acestor echipamente.

„Se simplifică, la recomandarea Comisiei Europene, formalitățile vamale la produse medicale, ca să ajungă cât mai repede la persoanele afectate.” Mihai Petre, EY România

Se simplifică, la recomandarea Comisiei, formalitățile vamale la astfel de produse, pentru ca acestea să ajungă cât mai repede la persoanele afectate, explică Mihai Petre de la EY România.

Astfel, se admit temporar, cu scutire totală de la plata taxelor la import, echipamentele medicale şi mijloacele de transport utilizate în combaterea COVID-19.

De asemenea, apare posibilitatea prezentării bunurilor direct la sediul importatorului şi acceptarea de certificate de origine/statut, sub forma unei copii în format fizic sau electronic.

 

Vămuire la domiciliu

La operatorii ce folosesc procedura simplificată de vămuire la domiciliu, se prelungeşte termenul de depunere a declarației suplimentare cu caracter global, dacă nu poate fi depusă la timp.

Apar de asemenea scutiri de taxe vamale și TVA la importul de echipamente medicale și de protecție, provenite din țări non-UE, distribuite gratuit în UE.

Importul de echipamente medicale și protecție, realizat de instituțiile/organizațiile abilitate sau în numele lor, distribuite gratuit în UE, către persoanele în nevoie, sunt scutite de taxe vamale și TVA.

Măsura e aplicabilă de la 30 ianuarie până la 31 iulie. Astfel, e oferită și posibilitatea returnării taxelor la import, la bunurile deja importate pentru combaterea COVID-19.

Comentarii