19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieCum se simplifică importurile de echipament medical

Cum se simplifică importurile de echipament medical

Este vorba despre orientări pentru relaxarea formalităților aplicabile la importul de astfel de produse.

Prima – se amână plata TVA la importul medicamentelor, echipamentelor de protecție, dispozitivelor medicale sau de protecție și materialelor sanitare pentru limitarea, tratamentul și combaterea COVID-19: kituri şi aparate de testare și diagnostic, măști, mănuși, scuturi din plastic pentru față, termometre, dezinfectanți, produse de sterilizare şi dispozitive medicale (ventilatoare, ecografe, aparate de electrodiagnostic).

Importatorii trebuie să fie siguri că vor aplica corect amânarea plății TVA. Organizația Mondială a Vămilor vine cu o listă dedicată clasificărilor tarifare aferente acestor echipamente.

„Se simplifică, la recomandarea Comisiei Europene, formalitățile vamale la produse medicale, ca să ajungă cât mai repede la persoanele afectate.” Mihai Petre, EY România

Se simplifică, la recomandarea Comisiei, formalitățile vamale la astfel de produse, pentru ca acestea să ajungă cât mai repede la persoanele afectate, explică Mihai Petre de la EY România.

Astfel, se admit temporar, cu scutire totală de la plata taxelor la import, echipamentele medicale şi mijloacele de transport utilizate în combaterea COVID-19.

De asemenea, apare posibilitatea prezentării bunurilor direct la sediul importatorului şi acceptarea de certificate de origine/statut, sub forma unei copii în format fizic sau electronic.

 

Vămuire la domiciliu

La operatorii ce folosesc procedura simplificată de vămuire la domiciliu, se prelungeşte termenul de depunere a declarației suplimentare cu caracter global, dacă nu poate fi depusă la timp.

Apar de asemenea scutiri de taxe vamale și TVA la importul de echipamente medicale și de protecție, provenite din țări non-UE, distribuite gratuit în UE.

Importul de echipamente medicale și protecție, realizat de instituțiile/organizațiile abilitate sau în numele lor, distribuite gratuit în UE, către persoanele în nevoie, sunt scutite de taxe vamale și TVA.

Măsura e aplicabilă de la 30 ianuarie până la 31 iulie. Astfel, e oferită și posibilitatea returnării taxelor la import, la bunurile deja importate pentru combaterea COVID-19.

Cele mai citite

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...

Orașul Harkov ar fi fost atacat de Rusia cu un nou tip de bombă cu sistem de ghidare

Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din nord-estul...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă