8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăEconomieCum să-ți achiți obligațiile către stat fără să plătești comision

Cum să-ți achiți obligațiile către stat fără să plătești comision

De la impozitul pe venituri până la amenzi și taxa pe pașaport, peste 80 de obligații către instituții ale statului pot fi achitate anul acesta la CEC Bank, fără plata unui comision. 

Existența unui cont de SPV (spațiu privat virtual) poate fi un avantaj, pentru că tranzacția se va face mai rapid, însă nu este o condiție obligatorie pentru a achita impozite, taxe sau amenzi la ghișeele CEC. Sistemul SPV este pus la dispoziție de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și are marele avantaj că include situația exactă a obligațiilor unui anumit client. 

În lipsa unui cont SPV, clientul trebuie să știe exact care este cuantumul taxelor, impozitelor sau amenzilor pe care vrea să le plătească la CEC Bank.

Persoanele fizice își pot achita contribuțiile inclusiv online sau prin virament, în condițiile în care CEC a anunțat că a eliminat comisioanele pentru toate canalele prin care se pot face operațiuni, adică numerar la ghișeu, virament interbancar sau aplicații de internet și mobile banking. 

 

Se poate și direct online

Plata obligaţiilor fiscale poate fi efectuată online prin trei modalităţi: direct pe site-ul primăriei de care contribuabilul aparţine, pe site-ul www.ghiseul.ro – Sistemul Național Electronic de Plată Online cu Cardul Bancar, cu condiţia ca primăria aferentă să fie înregistrată în sistem, sau prin internet banking.

Portalul Ghiseul.ro oferă posibilitatea de a plăti online cu cardul, parţial sau total, taxele și impozitele locale, precum şi amenzile contravenţionale, iar dovada achitării se primeşte pe e-mail în doar câteva minute de la plata efectivă.

Alte taxe şi impozite ce pot fi achitate prin Ghiseul.ro sunt taxele pentru autorizaţii de funcţionare, taxa pentru înregistrarea de vehicule neînmatriculate, taxa pentru venituri obţinute din prestări servicii, taxa pentru cartea de identitate, dar şi taxe speciale, precum taxa pe divorţ.

Conform informaţiilor de pe Ghiseul.ro, SNEP pune la dispoziţia utilizatorilor două secţiuni: una de plată cu autentificare şi una fără autentificare. În niciunul dintre cazuri nu este necesară depunerea sau completarea de cereri.

Pentru secţiunea de plată fără autentificare nu sunt necesare credenţiale (nume de utilizator şi parolă), însă nu este disponibilă consultarea în timp real a obligaţiilor de plată şi istoricul tranzacţiilor, putând fi plătite astfel doar taxe şi impozite al căror cuantum le este deja cunoscut contribuabililor. 

 

Cele mai importante taxe, impozite și amenzi ce pot fi plătite la CEC

Publicația financiară Profit.ro a obținut de la Ministerul Finanțelor lista integrală a obligațiilor ce pot fi achitate prin CEC Bank.

Aceasta cuprinde peste 80 de elemente, pe care angajații ANAF sunt obligați să vi le expună dacă solicitați acest lucru, printre care impozitele pe toate tipurile de venituri, amenzile judiciare, taxe pentru eliberarea de licențe, contribuții pentru sănătate, șomaj, pensii, impozitele pe clădiri și alte proprietăți, taxe judiciare, taxe de timbru.

Cele mai citite

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...
Ultima oră
Pe aceeași temă