11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieCum economisim – sfaturi de la specialiști

Cum economisim – sfaturi de la specialiști

Studiul a cercetat și dacă la nivel de gospodărie situația este asemănătoare, relevând că 36% dintre gospodăriile din România nu se pot baza pe economii.

Interesant este și motivul invocat pentru această situație: lipsa banilor. Cu alte cuvinte, românii susțin că nu pot economisi bani deoarece nu au suficienți bani pentru a pune deoparte. O bună disciplină financiară, însă, începe de la educație, iar în România această educație financiară este aproape inexistentă la nivelul învățământului public sau privat. Așa că dacă vă numărați printre persoanele care la sfârșitul fiecărei luni se întreabă unde au dispărut banii și cum de nu au reușit să pună nimic deoparte, atunci vă recomandăm să luați în considerare următoarele sfaturi recomandate de specialiști.

De ce suntem atât de nepricepuți la economisit?

Să începem cu începutul, însă. Conform profesorului Ted Klontz, psiholog specializat în finanțe, una dintre explicații este istoria noastră tribală. Triburile funcționau pe principiul cooperării, așa că a pune deoparte ceva de care nu ai nevoie momentan era considerat un gest egoist care putea să ducă chiar și la excluderea din cadrul comunității. Cu alte cuvinte, de-a lungul istoriei noastre, genele care au supraviețuit au fost ale celor care și-au împărțit posesiunile cu grupul din care făceau parte. Un lucru ușor de înțeles, având în vedere că în cea mai mare parte a istoriei umane cu greu prindeai vârsta de 40 de ani. Așa că ce rost avea să economisești pentru bătrânețe?

Conformul profesorului Klontz, autorul cărții Mind over Money (în colaborare cu Brad Klontz), ceea ce trebuie să facem este să apelăm la frică sau la plăcere, cu alte cuvinte, să speriem sau să excităm subconștientul în direcția dorită. După milioane de ani de evoluție este greu de crezut că folosind argumentația logică vom reuși să ne convingem să punem bani deoparte. Să nu uităm totuși că 90% dintre deciziile pe care le luăm sunt luate de către subconștientul nostru fără nici măcar să ne dăm seama de asta. Un subconștient care de aproximativ 100.000 de ani nu s-a schimbat semnificativ.

1. Puneți-vă toate simțurile la treabă
Subconștientul reacționează cel mai bine la imagini concrete și mai puțin la cele abstracte. Așa că o dorință formulată prin: „Ar trebui să economisesc niște bani” are șanse aproape zero să se materializeze. O metodă simplă și eficientă este să vă gândiți la un obiectiv concret legat de o pasiune. V-ar plăcea o mașină? Alegeți modelul care v-ar plăcea și pe care l-ați putea cumpăra în mod realist după 1-2 ani de economii. Imprimați o fotografie cu mașina și lipiți-o unde o puteți vedeți zilnic. Când vedeți autoturismul pe stradă, imaginați-vă că-l conduceți. Uitați-vă la recenzii pe YouTube. Faceți un drive test sau întâlniți-vă cu cineva care îl vinde la mâna a doua pentru a-l testa. Pe scurt, cu cât puteți să vedeți, să auziți, să mirosiți, să atingeți obiectivul final, cu atât sunt șanse mai mari ca subconștientul dvs. să acționeze în direcția economisirii.

2. Stresați-vă un pic în mod conștient
Nu ne place să ne gândim la pensie. Din punct de vedere psihologic, însă, puține lucruri ne motivează mai bine să economisim decât frica de bătrânețe. Imaginați-vă că sunteți foarte bătrân și nu aveți niciun leu în cont. Ce s-ar întâmpla? Înfricoșător, nu? Asta e toată ideea! Subconștientul nu va rămâne impasibil și vă va pune în mișcare către o viață mai prudentă financiar. Ted Klontz susține că atunci când o persoană de 30-40 de ani vede o imagine cu propria față îmbătrânită la 70-80, suma pe care acesta o economisește în acea lună se dublează. Există numeroase aplicații care pot face asta, atât pentru iOS, cât și pentru Android.

3. Automatizați-vă economiile
Un alt truc extrem de eficient să vă păcăliți creierul este să… Nu-l folosiți. Expertul în psihologia finanțelor personale Kathleen Burns Kingsbury susține că ceea ce nu vezi, nu simți ca fiind o povară. De aceea, luați în considerare o pensie facultativă sau creați o plată lunară recurentă din contul curent în cel de economii.

4. Unde-s doi puterea crește

Conform aceluiași specialist, atunci când răspundem în fața cuiva, șansele să ne schimbăm comportamentul cresc semnificativ. De aceea, o metodă excelentă este să găsim pe cineva apropiat care la rândul său încearcă să economisească și să-l provocăm la un concurs. Cine economisește mai mult (procentual) este declarat câștigător la finalul lunii.

5. Folosiți-vă de valorile personale
Nu ne referim aici la a vinde obiectele din casă, ci la acele valori personale precum principiile, părerile politice, simpatiile și antipatiile sociale. Cum? Într-un mod surprinzător. Gândiți-vă la o organizație pe care pur și simplu nu o puteți suporta. Poate fi un partid, o organizație, oricine are un cont bancar deschis pentru donații, dar care pur și simplu vă provoacă repulsie. Perfect. Acum scrieți un ordin bancar de plată către acea organizație, pe care trebuie să-l dați cuiva de încredere. Spuneți-i că dacă nu veți pune deoparte, să spunem, 10% din câștigurile lunare, acesta are libertatea să trimită cecul către acea organizație. Gândul că banii noștri vor ajunge la cineva pe care nu-l suportăm cu siguranță ne va motiva să punem bani deoparte, explicația fiind că emoțiile negative sunt de două ori mai eficiente în a ne motiva să acționăm decât cele pozitive.

Este împrumutul o soluție?

Să punem bani deoparte pare o misiune imposibilă pentru aproape jumătate dintre români, însă totul se rezumă la obișnuință. Evident, este greu să economisești atunci când nu te ajungi cu banii de la o lună la alta, însă acesta este motivul principal pentru care ar trebui să ne exersăm abilitatea de a pune bani deoparte și de a ne plăti datoriile la timp. Atunci când alegem de la cine să ne împrumutăm este bine să studiem cu atenție oferta existentă, iar în această direcție ne poate ajuta un comparator de credite precum Finbino. Instituțiile financiare și bancare deseori profită de inabilitatea noastră de a pune bani deoparte, însă atunci când suntem într-o dificultate temporară, un împrumut rapid de la o instituție financiară nebancară poate reprezenta o soluție eficientă, deoarece nu implică atât de multe acte și alergătură.

Odată ce ne-am format cât de cât obiceiurile de a pune bani deoparte indiferent de situație, ne va fi ușor să returnăm orice împrumut. Evident, cu condiția să ne permitem. De aceea, atunci când ne împrumutăm rapid și pe termen scurt, trebuie să ținem cont de câștigurile noastre lunare. În concluzie, un împrumut rapid poate fi cea mai bună soluție… Cu condiția să avem educația de a returna banii împrumutați.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă