14.2 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăEconomieCum am putea ţine şoferii români în ţară şi după Pachetul Mobilitate?

Cum am putea ţine şoferii români în ţară şi după Pachetul Mobilitate?

„Cred este că există o problemă cunoscută în modalitatea de renumerare în transporturi, construcţii şi în alte câteva sectoare, care le-a permis să supravieţuiască, dar care creează probleme. Pe de o parte, creează o concurenţă neloială între cei care plătesc conform tuturor reglementărilor legale tot ce au de plătit şi cei care încă mai practică măsuri de muncă la „gri”.

Nu mă refer aici la evaziuni, ci la măsuri care evita taxele. Pe de altă parte, statul pretinde că controlează şi la fiecare 2-3 ani apar probleme de inspecţie a muncii în transporturi, de parcă atunci descoperă ce se întâmplă, în condiţiile în care mulţi oameni ştiu de mulţi ani ce se întâmplă.

Eu propun să ne aşezăm la masă şi să vedem care este problema de competitivitate a transporturilor româneşti. Dacă este o problemă legată de remunerarea forţei de muncă, să vedem care este decalajul între zona de est şi cea de vest şi dacă de aici vin mai întâi problemele.

Sau mai degrabă problema sta în inegalitatea negocierii tarifelor de transport, în faptul că transportatorii din est sunt plătiţi pe aceleaşi tipuri de servicii mult mai prost decât cei din vest? Aici cred că sunt mai multe probleme pe care ar trebui să le punem pe masă înainte de a ajunge la legislaţia europeană.

Eu nu cred că am avut o gândire strategică asupra a ceea ce ne dorim noi de la sectorul de transport din România şi la nivel european. Am discutat numai când lucrurile au fost grave sau când stă să pice industria. Hai să discutăm şi proactiv.

Aş vrea cu adevărat să avem, de exemplu,

Cele mai citite

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...

Sârbii din Kosovo participă la un referendum pentru revocarea primarilor albanezi

Etnicii sârbi din provincia Kosovo sunt chemați la un referendum în care să se pronunțe asupra revocării primarilor albanezi din mai multe localități ale...

Portul Constanța a devenit cel mai important hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră, anunță premierul Ciolacu

Portul Constanţa a devenit cel mai important hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră, pentru Europa Centrală şi de Est, a anunțat premierul...
Ultima oră
Pe aceeași temă