16.8 C
Bucharest
Sunday, 1 October 2023
HomeEconomieCriza EnergeticăSoluțiile europene pentru crizele energetice prezente și viitoare, analiză Eaton

Soluțiile europene pentru crizele energetice prezente și viitoare, analiză Eaton

Un program pan-european ce își propune să descopere soluții pentru tranziția energetică a țărilor de pe continent a fost demarat recent, iar compania Eaton anunță că a decis să se alăture acestui proiect.

Adoptarea în masă a stocării de energie este vitală pentru a permite tranziția energetică a Europei, iar acest lucru necesită standardizare și interoperabilitate. Pentru a maximiza beneficiile pentru toți cei implicați – operatori, vânzători, furnizori și utilizatori finali – echipamentele și sistemele de stocare a energiei trebuie să poată comunica fără probleme, indiferent de vârstă sau producător.

Proiectul InterSTORE („Instrumente open-source interoperabile pentru permiterea hibridizării, utilizării și monetizării flexibilității de stocare”) este programat să se deruleze în următorii trei ani și este susținut de programul de cercetare și inovare Orizont Europa al Uniunii Europene. Eaton se alătură altor 11 membri în consorțiul de proiect, care este coordonat de Universitatea RWTH Aachen și include parteneri academici, precum și alte companii, asociații din industrie și organizații de standardizare.

InterSTORE își propune să atingă patru obiective cheie: 

  • furnizarea a patru instrumente software open-source pentru asigurarea interoperabilității, flexibilității și standardizării datelor;
  • luarea în calcul a tuturor aspectelor relevante ale utilizării flexibile a sistemelor de stocare a energiei hibride în patru domenii principale de aplicare (vehicule electrice, industrial, rezidențial și comercial);
  • demonstrarea a șapte cazuri de utilizare cu impact ridicat în patru laboratoare de viață reală;
  • implementarea de metode dincolo de ultima generație pentru a permite hibridizarea, utilizarea și monetizarea stocării flexibile, asigurând în același timp standardizarea la nivelul spațiului de date.

”Ca parte a consorțiului InterSTORE, Eaton va colabora cu alți furnizori de sisteme de management al energiei pentru a identifica diferențele și sinergiile dintre soluțiile disponibile. Concepte noi de optimizare vor fi apoi dezvoltate și încorporate pentru a permite integrarea diferitelor tipuri de stocare a energiei, cum ar fi pompele de căldură și electrolizoarele. Conceptele și algoritmii de control ale Eaton vor fi, de asemenea, validate și demonstrate la institutul de cercetare Forschungszentrum Jülich”, a declarat Marius Burlacu, Manager Vânzări Power Quality & IT Chanel Eaton Electric SRL.

În prezent, sistemul de management al energiei (EMS) al Eaton este proiectat să optimizeze încărcătoarele de vehicule electrice GreenMotion, acumulatorii compacți xStorage și panourile fotovoltaice.

Nevoia pentru astfel de soluții este din ce în ce mai mare deoarece organizațiile încep să adopte noi arhitecturi, precum stocarea energiei și generarea la fața locului a energiei primare, pentru a reduce dependența și a permite o mai mare rezistență.

Extinderea centrelor de date Microsoft din Dublin, de exemplu, va include atât generarea de energie primară, cât și grupuri de baterii litiu-ion aprobate pentru interacțiunea specială cu rețeaua. Această interacțiune oferă rețelei servicii auxiliare pentru a-i permite acesteia să se confrunte cu surse variabile cum ar fi vântul de pe uscat și mare, soarele și alte surse regenerabile care alimentează din ce în ce mai mult rețeaua.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Românii, apetit pentru vizitarea orașelor din țară

Potrivit platformei hoteliere online Travelminit, 45% dintre rezervările efectuate pentru acest sezon au fost făcute într-un oraș mare din România, semn că turiștii își...

Război în Ucraina – Ziua 585 – O dronă ucraineană a rănit o persoană și a deteriorat o clădire în regiunea Briansk

UPDATE 7:00 - Un atac cu dronă din partea Ucrainei, care a avut loc sâmbătă în regiunea Briansk din sudul Rusiei, a rănit...

Ministerul Investițiilor așteaptă 608 milioane de euro rambursări de la CE

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a transmis Autorităţii de Certificare şi Plată (ACP) din cadrul Ministerului Finanţelor, spre certificare şi rambursare, declaraţii de...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies