24.4 C
Bucharest
Friday, 22 September 2023
HomeEconomieCriza EnergeticăHidroelectrica anunță noi investiții

Hidroelectrica anunță noi investiții

Hidroelectrica anunță printr-un comunicat de presă, remis România Liberă, că a recepționat în data de 30 martie a.c. investiția „Măsuri de protecție suplimentară a disipatorului barajului deversor Porțile de Fier I”, a cărei valoare se ridică la 82,7 milioane de lei. Lucrările au fost necesare pentru creșterea duratei de viață a deversorului barajului Porțile de Fier I și pentru prevenirea degradării pintenului aval al disipatorului.

Investiția a constat în aplicarea unei soluții de intervenție care să prevină deprecierea prin abraziune a betonului pintenului aval al disipatorului și extinderea degradărilor până la galeria de drenaj aval, situație care ar fi pus în pericol stabilitatea barajului și funcționarea centralei hidroelectrice Porțile de Fier I.

”Contractul pentru realizarea investiției s-a derulat pe o perioadă de doi ani, realizarea efectivă a lucrărilor în amplasament necesitând 6 luni – a declarat Bogdan Badea, președintele Directoratului Hidroelectrica. Vorbim de o intervenție complexă la acest obiectiv, intervenție care a necesitat experiență și competențe tehnice ridicate. Este o realizare importantă, care demonstrează angajamentul Hidroelectrica de a dezvolta și moderniza infrastructura energetică a României și pentru a asigura un sistem energetic durabil și sigur pentru generațiile viitoare.”

Necesitatea execuției lucrărilor de protecție suplimentară a disipatorului barajului Porțile de Fier I a apărut în anul 2008 când, în urma controlului efectuat în zona de regularizare aval a barajului, au fost constatate eroziuni atât la disipator cât și în albia Dunării imediat în aval de baraj.

Lucrările au fost realizate în comun de către beneficiarii român și sârb ai amenajării SHEN Porțile de Fier I, în conformitate cu prevederile acordurilor dintre cele două state. Soluția propusă a urmărit prevenirea degradării disipatorului, prin implementarea unor tehnologii moderne și inovatoare.

Barajul deversor Porțile de Fier I, situat pe Dunăre la km 943, aval de localitatea Șip, de pe malul drept, și amonte de localitatea Gura Văii, de pe malul stâng, a fost construit de România în colaborare cu Republica Serbia și face parte din Sistemul Hidroenergetic și de Navigație (SHEN) Porțile de Fier I.

Disipatorul de energie al barajului deversor Porțile de Fier I este de tip cilindric fără dinți și are o lungime de 31,15 m, iar talpa disipatorului este fundată la cota 20,00 mdMA în câmpurile 8 ÷10 și la cota 23,00 mdMA în câmpurile 11 ÷14.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Explozie Călimănești. Anunț despre starea pacientului cu arsuri pe 40% din corp de la Bagdasar-Arseni

 Pacientul rănit în explozia de la magistrala de gaze din zona Călimănești, internat la Spitalul Clinic de Urgenţă "Bagdasar-Arseni" Bucureşti, este conştient, stabil...

Doliu la echipa de fotbal condusă de Gigă Hagi

Fostul fotbalist Cătălin Agafiței a murit joi, 21 septembrie, la vârsta de 47 de ani.Cătălin Agafiței a pierdut lupta boala la numai 47...

Soția milionarului Donca, poveste americană despre sărăcie și lux

Orianda Donca are 34 de ani și afișa alături de soțul ei pe rețelele sociale o viață plină de lux și opulență, după...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies