21 C
București
vineri, 27 mai 2022
AcasăEconomieCriza EnergeticăE ședință în Coaliție. Se discută noi măsuri pentru facturi mai mici...

E ședință în Coaliție. Se discută noi măsuri pentru facturi mai mici la energie. Lista propunerilor

Coaliția discută despre facturi mai mici la energie în cadrul unei ședințe la Parlament. Coaliţia de guvernare PSD-PNL-UDMR discută la această oră, la Parlament, despre aplicarea unor noi măsuri în domeniul energiei care să ducă la diminuarea facturilor pe care le vor avea de plătit românii. Și PSD și PNL vin cu noi propuneri care să mai reducă din costuri. 

Noi măsuri pentru facturi mai mici la energie

Cu toate măsurile deja adoptate, care să mai diminueze din costurile românilor la energie, facturile sunt tot uriașe și imposibil de plătit. Mai mult, nu numai consumatorii casnici sunt vizați, ci și IMM-urile și companiile mari. Prin urmare, era nevoie de un plan nou de măsuri. Coaliția s-a reunit luni seară, la Parlament, pentru a discuta pe marginea unor noi propuneri.

Ce propune PNL

Preşedintele PNL, Florin Cîţu a declarat înaintea şedinţei coaliţiei, că partidul său are două propuneri simple: să se revină la preţul reglementat, pentru consumatorii casnici, pentru o perioadă de şase luni, iar pentru IMM-uri, să se discute varianre de compensare de la buget.

Ce propune PSD

PSD a întocmit un plna mult mai complex și detaliat care să vină în sprijinul consumatorilor casnici dar nu numai. Marcel ciolacu afirma că și IMM-urile, dar și marile companii trebuie protejate. 

Măsuri pentru consumatorul casnic:

 • plafonarea prețurilor la energie și gaze la un nivel mult mai mic decât cel existent – cu până la 46% (aprox 42% la gaz și 45.05% la energie) (până la 1 mai 2022);
 • TVA redus la 5%;
 • plafonarea prețului la energia electrica activă la 0,308 lei/kwh, acordarea unei compensații de 0,29 lei/kwh și TVA redus la 5%;
 • plafonarea prețului la gaze la 0,2 lei/kwh, acordarea unei compensații de 0,06 lei/kwh și TVA redus la 5%.

Plafonul de consum lunar pentru consumatorii casnici va fi majorat:

 • pentru energie electrică: 500 kwh/lună
 • pentru gaz: 400 mc/lună

Măsuri pentru IMM-uri:

 • Pentru IMM-uri, infrastructură critică (CFR; metrou etc), instituții publice (școli, spitale, etc) se aplică o plafonare a prețurilor și TVA 5%; iar pentru cele care au deja contracte noi de 10 ori mai mari se vor restructura în termen de 60 de zile la un nivel care să nu permită o marjă comercială mai mare de 15% peste prețul pieței la termen la 31.12.2022 (așa cum este ea valabilă la data de 15 ianuarie 2022).
 • Plafonarea prețurilor finale la energia electrică la 0,700 lei/kwh (preț care include si TVA redus de 5%).
 • Plafonarea prețurilor finale la gaze la 0,300 lei/kwh (preț care include si TVA redus de 5%).

Măsuri pentru facturi mai mici la energie. Sunt vizate companiile mari

 • se încheie contracte bilaterale în termen de 60 de zile.
 • instituirea unei proceduri de contestare care să conducă la suspendarea plăților datorate de consumator până la decizia asupra contestației.
 • toate facturile greșite se stornează și se recalculează.
 • se interzice debranșarea consumatorilor pe perioada stării de alertă.
 • se aplică marje comerciale pe lanț pentru descurajarea speculei.

Urmărește România Liberă și pe pagina de Facebook

Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Oleg Chiseliov: “Putinismul îmbină doctrina naționalistă și imperialismul rus”

Oleg Chiseliov are 17 ani.  Elev în clasa a 11-a la Liceul Teoretic „Pro Succes” din Chișinău, Republica Moldova, e un unionist convins și...

Manifest pentru un mod de viață

Studii medicale recente arată două lucruri importante pentru sănătatea ființei umane: stresul și obezitatea fac ravagii în societățile dezvoltate economic. Din aceste două suferințe,...
Ultima oră
Pe aceeași temă